Танева отрече да има квоти за храните в магазините

Не ограничаваме стоките, заяви министърът на земеделието
15 май 2020 10:32, Петя Славова
20
Танева отрече да има квоти за храните в магазините
Снимка: БГНЕС

Въведените квоти за български храни в търговските вериги са нарушение на европейското законодателство. Това обяви вчера Европейската комисия. Институцията съобщи, че отправя искане към България да премахне мерките, задължаващи търговците на дребно да третират по-благоприятно местните хранителни продукти.

Министърът на земеделието Десислава Танева обясни пред БНТ, че предстои да се получи официално писмо от Брюксел. "На което ние ще отговорим, че Постановление на МС 70 за основните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория на храни в обекта", категорична е Танева.

Още по темата

Тя допълни, че имаме много добра комуникация с ЕК и благодари на всички европейски служби.

"Квоти няма, има само принцип за възможност на достъп на местните производители. В момента тече процедура само за млечните храни и условията касаят само традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме единствено възможност", заяви Десислава Танева.

Не сме поставили квоти, няма никакво ограничение, твърде общ е текстът, категорична е министърът.

Относно проблема с набирането на земеделските работници за новата реколта тя обясни, че такъв винаги е имало.  "За настоящата кампания сме приели абсолютно всички мерки в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа до трудов ресурс, а именно хората, които са съкратени, безработни да могат да участват в прибирането на реколтата. Трайно безработните да могат също да работят за прибиране на реколтата в земеделието.", заяви Танева.

Относно розопроизводителите, Танева призна, че изкупните цени наистина са по-ниски. "За розопроизводителите категорично искам да заявя, че възоснова на ясна оценка за спада на цената след прибирането на реколтата, производителите ще бъдат компенсирани според финала на мярка COVID-19 по стойността на загубата", каза министърът.

Тя коментира и проблема с масов мор по пчелните семейства заради употреба на пестициди, за което сигнализираха пчелари у нас. Когато излязат всички проби, резултатите ще бъдат обявени публично, категорична е Танева.

По темата за намаляване на ДДС върху основните храни, министърът заяви, че България е под средното ниво на субсидиите, а за земеделския сектор е важно да има силен бюджет, силна приходна част. Интересът на земеделския сектор е страната да има силна икономическа част, допълни министър Танева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евросъветският съюз показа кой командва. Слава на Евросъветския съюз!Само Евросъветският съюз брани българите от местните своеволия на местните васали.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво бре *** да нямаме ли собствено производство?Стане ли криза какво правим? Да дойдем да ви трепем и грабиме ли?Не, че обичам Трампи, но каква е алтернативната?Глад и канибализъм? Или само дезимформация и заработва на на надника ви скумрии?...
14
1
 
2
 
! Отговори
:D преди 3 години
Не знам кое е известно или не на съставките, но:- като си купя български плодове/зеленчуци траят по 2-3 седмици, не се скапват на третия ден. - месото от местни производители има истински вкус и аромат.Проблема е че се намират все по-трудно, защото са по-скъпи.А продукцията ни е по-скъпа, защото расте в земята или се храни с по-малко химикали. Не е в напоени с тор гъби на постоянна вода и постоянно осветявани с изкуствена светлина, та да расте бързо и евтино.
13
2
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Нямам капчица доверие нито на български производител на хранителни стоки,нито на бг ,,бизнесмени,, нито на алчни бг ,,търговци,,
12
2
 
6
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Продължава да наглее, простакесата, и меморандумът ще се превърне в съдебно решение срещу България.
11
0
 
5
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
Влезте в който и да е магазин от големите вериги. Ами то и сега 80% от стоките са български. Що и трябваше тази щуротия на Деса не можах да разбера. Див популизъм.
10
2
 
2
 
! Отговори
xaxsas преди 3 години
Я не ям джънк фуд, ни сладко, ни алкохол, ни смуча газирани напитки, ни пуша цигаре, ни ям месо, камо ли млека и кашкавали. Единственият начин да попадна на чужд продукт е ако купя некай банан, маслина или авокадо. Останалото - брашно, хляб, ориз, спагети, боб, леща та чак до плодове и зеленчуци си го взимам произведено в България, да не споменавам че и картофи и ягоди и компоти правя с баба си. Мен ми не трябват наредби и управници за да знам как да стимулирам българската икономика и земеделие.
9
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 3 години
E как да няма ограничаване, как да няма?? Я бегом да се оправи всичко, че да от Брюксел само дебят ей-таквиз аджемии да им треснат яки глоби. Които пак от нашия джоб ще се вземат, а не от тези, които се упражняват в игри и номера против търгоските вериги! Аман от герберунски калинки!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги съм гласувал за ГЕРБ но Деса *** с нейния популизъм само вреди нанася. Да се заиграваш с веригите по примера на БСП и Атака е малоумие.
7
1
 
1
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
Ама тия в Брюксел не спят,*** Танева !Те на са ти заспалото българонаселение !
6
2
 
4
 
! Отговори
Me преди 3 години
Като станат нашите продукти конкурентоспособни, търговците и без постановления ще ги сложат по рафтовете. Отменяйте тази наредба, тя е вредна и за търговци, и за производители и за потребителите.И е повече от ясно, че това нарушава свободната конкуренция с други стоки. Там от правителството да не се правят на ощипани.
5
1
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Колега, за съжаление има много, които наистина произвеждат при минимални или никакви норми, но има и доста, които не само спазват нормите, а и имат завишени такива. Опитват се да работят честно и да предложат високо качество и за съжаление точно те страдат най-много от ***, които се продават.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Танева лъже най-нагло! Чл. 2 и основен на същото това постановление задава, че минимум 90% от млечните продукти са изцяло български - това е квота! Така както излъга, че това постановление е за малките и регионални производители, така и сега лъже, това й е любимо занимание от дълги години. И да, не става дума за заблуда или незнание, а за чиста лъжа!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябват квоти и за родните производители на бензин, нафта и АМБ, т.е Лук, че и те страдат от вноса!
2
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Vsichki chujdestranni vnosni stoki na nai-dalechnite mesta ot vhodnite vrati, kasierkite i kasovite aparati v bg magazinna mreja...
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Танева, те тая игра я могат по-добре от вас, тъй че не се правете на интересни, ами отменяйте тва постановление, че не ни се плащат глоби пак.