Пулмолог: Бъдещето на коронавируса зависи от поведението на хората

Ще има още пикове в бъдеще, обясни д-р Александър Симидчиев
17 май 2020 10:30, Петя Славова
44
Пулмолог: Бъдещето на коронавируса зависи от поведението на хората
Снимка: БГНЕС

"Шансовете да живеем малко по-дълго с вируса е голям, защото вече в световнен мащаб има над 4 милиона заразени. Нещата са доста разпространени по цял свят", каза пред БНТ плумологът д-р Александър Симидчиев.

Според него е много малко вероятно коронавирусът да изчезне. Докторът успокои, че няма да е толкова тежко, колкото при първата среща, но ще има пикове в бъдеще.

Още по темата

По думите му, това че има клъстерно разпространение е добър знак, че вирусът се разпространява на определени места, а не масово, където се разгаря като пожар.

"Основното нещо, което движи епидемията е от една страна заразността на вируса, от друга е поведението на хората. Там, където продължава да има контакт между хората, където може да се разпространява вируса, той там се разпространява и оформя гнездо. Там, където хората са достатъчно дистанцирани и спазват мерките за ръце, за физическо дистанциране, там нещата не могат да се разгорят.", обясни д-р Симидчиев.

По негово мнение много по-добре сме започнали да познаваме вируса. Въпреки, че няма експерти, натрупаните данни позволяват да се правят много по-мотивирани изводи. Започва конвергенция на мненията, която е много по-систематична, много по-филтрирана.

По думите му, истински големият проблем са хората, които ще попаднат в интензивно отделение, защото там е тясното място на здравната система.

Голямата част от това какво ще предопредели да се случи с този вирус вече не е самият вирус, а е поведението на хората. Експерти са напарвили сейфти чек лист, в който са разделени рисковите групи. Това е документ, който ще позволи, връщайки се обратно към нормалността, да не се получи ново заразяване с много заразени.

 "Доста различен вирус, трябва да учим още много, все още нямаме експерти по този вирус. Но драма няма, нещата са овладяни. Трябва да спазваме правилата, да си променим поведението така, че да не допуснем втори, трети и четвърти пик.", заяви още специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До така мисляАбсолютно съгласен.
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко зависи от режисьорите и от нас. Наука и медицина не играят роля.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бъдещето на хората зависи от поведението на коронавируса.
21
11
 
14
 
! Отговори
Ген. доц. Мангъров преди 3 години
Така е. Колкото повече си стоите у къщи и носите парцали на лицето си, коронката повече ще живее и съответно щабът и Бойко ще добруват!
20
7
 
10
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
Демек още дълго ша чакам камионите с трупове
19
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Симиджиев, световни вирусолози казват, че короната преминава за 70 дни. Тоест в България ще отшуми до края на този месец, независимо дали ходим с маски или без маски на затворени обществени места.
18
8
 
10
 
! Отговори
така мисля преди 3 години
бъдещето на корона вируса не зависи от поведението а от мисленето на хората.колкото повече хора вярват във веруса толкова по.дълго ще живее той
17
7
 
1
 
! Отговори
билчо преди 3 години
Как го нямаше вируса до сега?И до сега не се прехвърли на хората. Хихихи.
16
4
 
14
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Тези до кога мислят да стоят хората изолирани? Месец още, половин година, две години? Колко?
15
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Antinwo,ти луд ли си,те не пишат нищо ,за обичта на народа от негодници,към него,както се изрази техния мил вожд. И аз го питам,преди пандемията ходеше по Европата,къде канен,къде не,и по-време на разговори с лидерите на Европа,дали някой от тях,е наричал народа си негодници.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Кво чакаш, нагъзи се и чакай да забременееш...
13
5
 
12
 
! Отговори
ПуделоЛог преди 3 години
Преклонена глава - вирус не я лови . Кат' си слушкате назначените лично от Господ Бог господари - ще сте добре. ..... е , по точно не вие а господарите ви ще са добре ..... и ще хапвате редовно суджук с зеле .... за вас зелето , за господаря - суджука ... и средната заплата ще е 5000лв. ... за вас 500 за началника - 4500....... ама туй са дребни подробности.Важното е че ще сте добре.
12
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
Ако главния ни Пулмолог е бойко,тежко ни и горко.
11
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусът им голямо бъдеще с активното участие на Бай ***...
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При ромите няма физическо дистанциране и продължават масово раждания и забременявания! А ние тотално ще изчезнем в дистанцията
9
14
 
12
 
! Отговори
Antinwo преди 3 години
А това че и днес пак ще има протест от 5 часа в София защо не пишете !
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки един корона вирус е отслабвал с времето до сега м/у 1-3 вълни.
7
13
 
16
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Зависи от политиците докога ще надуват балона на име коронавирус. Този балон ще се спука и ще има хора в затвора за тази измама. Бомбата ще гръмне съвсем скоро.
6
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу Мутафчиев! Свобода!
5
9
 
12
 
! Отговори
Владикур Пиздин.. преди 3 години
Слави славуцата е хомо, якудзата е негов т.пкап! Славуцата е такъв патриот, че оперира с офшорки, за да избегне плащането да данъци.Славуцата е бил момче за всичко на Васил и Георги Илиеви /ВИС 2/, Илия Павлов /МУЛТИГРУП/.Чрез БМК учондолският е перял мръсните пари на тези, които колеха и бесеха през 90-те.Чака-рака месията е мутрочалгар.Сега тоя плешо е ратай на банкера Цветан Василев!