Сезонът на кърлежите, а пренасят ли те коронавирус?

Те пренасят Лаймска болест, Марсилска треска и Ку-треска
Обновена: 17 май 2020 11:45 | 17 май 2020 11:44, Петя Славова
22
Сезонът на кърлежите, а пренасят ли те коронавирус?
Снимка: БГНЕС

В първия уикенд на извънредна епидемиологична обстановка парковете са отворени за посетители и обработени срещу кърлежи. Въпреки това рискът остава и се увеличава многократно в неокосените зелени площи.

"В този сезон активността на кърлежите е отново много голяма. Имаме тревостой и влажност и те намират подходящите условия. Апелирам веднага, своевременно, да се направи преглед на рисковите места от човешкото тяло след разходка и престой на открито", посочи началникът на отдел "Паразитология" към РЗИ-София Цезарина Илиева пред Нова тв.

Още по темата

Тя допълни, че няма данни кръвосмучещи насекоми или членостоноги, каквито са кърлежите, да пренасят вируса на COVID-19. "Конкретно може да се предполага, че е много малка вероятността, предвид структурата на вируса, да се пренася по кръвен път, чрез ухапване или запиване на кърлеж. Нямаме категорични данни", обясни Илиева.

"За нашият регион това, което е опасно за хората, е Лаймската болест, Марсилската треска. Ку-треската също", каза още началникът на отдел "Паразитология".

От думите на Цезарина Илиева стана ясно, че към настоящия момент са приключили обработките в парковете и градинките. Довършват се междублоковите пространства и кварталните градинки в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
не е голяма философия да се извади, стига да е на удобно място. Трябват ти само пинсети и добър захват на хобота/главата на кърлежа до кожата. Ако случайно се скъса, остатъкът се изчопква със игла от спринцовка или стерилизирана обикновена. Спирт, йод и лепенка, ако човек много се е клал или ще се цапа. Имаше и един замразител за брадавици, с него става най-лесно, но не знам дали се продава у нас. Някои пият и по 2 таблетки тетрациклин, но трябва да ти понася. Ако е на неудобно място - доктор!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10.Аз имам познат който изкара вируса. Жена му дори бе в болница с пневмония. Престанете да си мислите, че всичко това е измислица!
18
0
 
3
 
! Отговори
От 18,14 преди 3 години
И никога не се доверявайте напълно на доктори.Преди да започнат процедура по изваждане на кърлеж им напомнете нещата в предния ми коментар(дори с риск да ви се накарат,че ги учите как да си вършат работата).Кажете предварително,че си искате кърлежа цял целеничък за да го изследвате и внимателно го огледайте и се уверете,че хуботчето е извадено.Пиша всичко това от личен опит.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важно е да не се опитвате да извадите кърлежа сами (освен ако нямата много опит).Кърлежа НЕ се задушава (с олио,мас,пастички и кремчета) защото ще пoвърне във вас.Кърлежа НЕ се вади с въртеливо движение,защото ако случайно НЕ го скъсате (а това е много вероятно усуквайки го),то той със сигурност ще пoвърне.Кърлежа трябва да се извади ЦЯЛ с хуботчето включително,колкото се може по-скоро.Вече ваксината против тетанус не е задължителна,но пък тя има и краткотрайно действие от около 6 месеца.
16
0
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Шегата настрана.Много хора (възрастни при това) подценяват опасността от кърлежите,но истината е,че климата се променя и в нашата страна се появяват все по-често екзотични заболявания (да,преди десетилетие вероятно кръвопийците не са пренасяли с такава честота зарази).За местата - това са най-често скалпа на главата,слабините,подмишниците.Общо взето влажни и тъмни места.Разбира се никоя част от тялото не е застрахована.
15
0
 
0
 
! Отговори
притеснен преди 3 години
Кай са "рисковите места на човешкото тяло"? Ако ви смуче некърлеж опасно ли е?
14
0
 
0
 
! Отговори
От 14 преди 3 години
Хваната навреме (доказано заразен кърлеж+активна зараза при човека) Лаймската болест се лекува сравнително лесно,с продължително приемане на група силни антибиотици.Недиагностицирана или недоизлекувана - може да прочетете историята на Гого от Фамилия Тоника (мир на праха му)
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лаймската болест е изключително коварна и може да се реактивира буквално след десетилетия.Тя няма еднозначно определящи я симптоми и ако не я търсиш конкретно е малко вероятно да я откриеш.Скапва организма,човек започва да се лекува от купища други болести,чието ненужно лечение го убива още по-бързо.Внимавайте с кърлежите.Видите ли отидете в бърза помощ и искайте задължително животинчето и го дайте в паразитологията за изследване.Изследвайте се и вие и след няколко месеца повторете.
12
5
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Искаш да имаш близки, заразени от корона??? Когато Го получиш - ще си направиш ли правилния извод или вече ще е късно???
11
1
 
3
 
! Отговори
стойте си в къщи бре преди 3 години
Сега има куку треска . Трябва да се затворят тревните паркове и откритите заведения.
10
7
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
Когато има грипна епидемия, почти всички се изпоразболяваме от грипната вълна.Вярно, нямаше извънредно положение като сега, обаче за децата имаше грипни ваканции!Защо сега никой от нас (пази Боже) не се е заразил още от мистериозния коронавирус?Досега никой по форумите не прочетохме да казва: "Аз познавам един заразен"!Къде е логиката?И да не ме плаши генерала, защото мои близки са умирали пред очите ми!!!Виждал съм крайници с некроза, декубитални рани, страшно е, но съм обръгнал!!!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 8Не бе, това са все безобидни болести!Опасен е само коронавируса.Оттук насетне, очаквам родителите на непослушните деца които не искат да си лягат вечер да ги плашат с коронавирус, вместо с Торбалан!А най-опасната болест за България е ГЕРБ - означава Гастро Езофагеална Рефлуксна Болест!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"За нашият регион това, което е опасно за хората, е Лаймската болест, Марсилската треска. Ку-треската също"---Като ще се плашим, що да не споменем за кърлежовия енцефалит, Кримско-Конгоанската хеморагична треска и онази с бъбречния синдром. Вярно, случаите у нас са по няколко годишно и са предимно в Източна България. Не минава от само себе си и антибиотичното лечение е задължително!Така, че след разходка отделете няколко минути и проверявайте дрехите и оглеждайте телата си за да няма олеле
7
0
 
5
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Никой няма да повярва, но мен ме ухапа кърлеж още февруари месец. Не помня такъв бум на кърлежи през живота ми. Всеки ден трябва да проверявам домашните любимци.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауКон с капаци. Всеки с различно от безценното ти мнение е ***. Всичко знаеш, за всичко си прав, други варианти няма. А това те прави какъв, баш Бау ***?! ***!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
въпреки обработване на тревните площи,кучето ми продължава да носи кърлежи.Не го пускам свободно.Не влизаме в парка.Квартал изток , до коколандия
4
4
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
За кържелите не знам, но котките пренасят (за съжаление).
3
7
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
*** прочете заглавието и коментира ....
2
2
 
7
 
! Отговори
Аха преди 3 години
най-вече Ку-Ку треска...
1
6
 
10
 
! Отговори
Абв преди 3 години
Е как да не пренасят? Всичко пренасят и корона и спин и сифилис. Даже и.мозък пренасят, имат по вече от всички взети заедно от НС