Срив в предлагането на имоти, но не и на цените

Броят на нови квартири е намалял с 21 %
17 май 2020 07:30, Петя Славова
154
Срив в предлагането на имоти, но не и на цените
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два месеца след избухването на огнище на Covid-19 в България цените на жилищата намаляват символично и се забелязва значителен спад в обявените за продажба жилища. Броят уникални обяви за продажба на апартаменти е намалял с 53% след обявяване на карантинните мерки в страната на 13 март, показва проучване на информационен портал за недвижими имоти.

Най-голям спад в обявите е отбелязан в София – 60%, следван от Стара Загора – 58%. В Пловдив спадът е от 46%, Варна – 45%, а Бургас 48%. Най-малко засегнат от 6те града е Русе, където броят обяви е намалял с 40%.

С кризата се преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. Covid-19 фактически стопира продажбата на жилища в България. Въпреки бързата реакция и адаптация на брокерите на недвижими имоти, които въведоха по-широка употреба на 3D огледи, сделки почти не се случват, съобщава "Монитор".

И в шестте града, включени в статистиката се забелязва рязък спад в предлагането на жилища точно след обявяване на извънредното положение на 13 март. Причина за това са не само затрудненият процес при търсене на нов дом, но и недоверието у купувачите. Те не са сигурни, че ще запазят доходите си и предпочитат да изчакат с покупката.

Още по темата

Това се проявява и като спад в търсенето от страна на купувачите. Броят търсения на “имоти” и “апартаменти” в Google онагледява този намалял интерес за покупка.

Тенденцията се запазва и при отдаването на апартаменти под наем, въпреки че мащабите са по-малки. В 6-те големи града на България броят апартаменти, обявени за наемане е паднал с 21% от началото на Covid-19 кризата.

Най-силно засегната е Стара Загора със спад от 39%. Русе и Варна отбелязват спад от 26%. В Пловдив броят обяви е намалял с 25%. В София с 20%. От шестте града само Бургас е отбелязал скромен ръст – 4% повече обяви.

Цените на жилищата зависят най-много от нивата на безработица в страната и общото икономическо положение. За последните 2 месеца цените на жилищата в България са паднали с 3%. Все още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-голям и сериозен спад в цените на жилищата.

На този етап продавачите не бързат да смъкват цените. Те нямат спешна нужда да продават и обявните цени са претърпели само лек спад.

Купувачите от своя страна не искат да купуват в несигурни времена. Някои от тях се надяват на по-сериозни намаления в цените, които може и да не се случат.

В София и Пловдив цените на апартаментите са се задържали стабилни от началото на годината насам. Цените в двата най-големи града в страната са паднали с едва 1% през изминалите 2 месеца.

В Русе е отбелязан най-малък спад – малко над половин процент в сравнение с периода 13 януари – 12 март.

По-големи разлики в цените има покрай Черноморието. Вероятно това е отражение и на сериозно засегнатия туристически сезон тази година. В Бургас е отбелязан спад от 4% на апартаментите в града.  Във Варна пък цените да паднали с почти 6% за същия период.

Цените на апартаментите в Стара Загора са били повлияни най-много от кризата Covid-19 в България. Средните обявени цени за продажба в града са паднали със 7%.

При наемите се забелязва по-бърз и рязък спад на цените, отколкото при продажбите, тъй като те са по-ликвидни. По данни на платформата оцениме.бг спадът в наемите в страната в месеца след 13 март до 20 април възлиза на 9%. Пазарът започна да се съвзема и в момента квартирите в страната се предлагат на нива 6% по-ниски от тези преди началото на кризата.

При сравнение на малко по-дълги периоди обаче квартирите в България се обявяват на почти същите цени като преди Covid-19 кризата. Трудно е да се каже дали наемодателите правят по-големи отстъпки при самото сключване на договор.

Обявите, публикувани по време на извънредното положение са на почти същите цени като тези в двата месеца преди това.

Наемите са претърпели най-голям спад в Бургас – 6%, следвани от софийските квартири – 4%. В Пловдив цените на наемите са паднали с 1%, а във Варна с половин процент.  Наемите в Стара Загора са запазили нивата си отпреди кризата, а в Русе те дори са се повишили с 3%.

Важно е да се отбележи, че някои наемодатели намалят размера на наема за периода на извънредното положение. Това важи както за стари наематели, така и при подписването на нов договор. 

Друга интересна тенденция е навлизането на airbnb жилища на пазара за дългосрочно отдаване. Тези жилища обикновено са по-луксозни и това може да повлияе на цените на квартирите в по-високия клас. Особено, ако отново има периоди на блокаж на туристическия сектор в близките месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
5
 
26
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Поредната поръчкова статия- цените в затворения комплекс до нас паднаха от 1200 евра на 750 евра за квадратен метър.
141
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е цяла София, не само в Студентски град. Балонът ще се спука, освен ако не перат пари. После ще ревнат като тези от туризма да ги спасяват.
140
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не остана парче земя в т.нар Студентски град без построени блокове и строежи. Пътищата разбити, купове изхвърлена земя от строежите и строителни материали. Няма оставени площи за градинки, магазини, детски градини, училища, поликлиника. Пране на пари в съчетание с корупция на общината.
139
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това ако не е знак за масово пране на пари (търсене няма, ама цената не пада) - здраве му кажи.....
138
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не пише за завистливите очи на всички които живеят в апартаменти към комшиите им в къщи с двор.Яд ги беше като беше забранено да се излиза като някой си има двор.Все ми се струва,че ще се ориентират бъдещите купувачи към парцели и ще си строят сами.На тези цени за апартамент и без двор,а някои и без земя,общинска е,по-добре къща с двор.
137
2
 
23
 
! Отговори
До Рептил преди 3 години
Няма как цените да не паднат, Рептиле. И точно както споменаваш, дали ще има кой какво да яде (със сигурност ще има по-малко за ядене) ще е причината за смъкване на цените. Повечето имоти в България са закупени с кредити и тенденцията беше така да си остане. Сега няма да се дават толкова лесно, а и няма как да си без работа и да се отчиташ на банката. Предходната криза пак беше с няколко месеца задържане на цените и 1/3 спад след година и половина. Животът си минава...трябва да се продава.
136
1
 
16
 
! Отговори
18 преди 3 години
Имаше един стар виц дето питали една чехкиня как са българите и оная казала;"Странни са строят си къщи сякаш ще живеят 200 години , а се любят сякаш утре ще умрат...."
135
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно...тази новина седи "на фокус", при положение, че име много рехав интерес. Е, поне да ви бяха почерпили с лятна разхладителна каса бира. Статистиките за недвижими имоти нямат значение, ако са правени в режим на извънредно положение. Предполагам, че със 75 милиона към ЧСИ, дадени скандално от ББР в извънредно положение ще има огромен интерес към загубилите борбата с ипотеките...
134
7
 
3
 
! Отговори
df преди 3 години
Под срив в предлагането сигурно имат в предвид, че вече не се предлагат такива, които да отговарят на изискванията на клиентите. Демек с 50% по-евтини.
133
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Непродаваеми са вече
132
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2006 година, преди предишната криза съседът купи панелен апартаментза 150К лева. Този апартамент се продаваше после по обясними причини (няма кинти) и държа високи стойности след кризата за около 3-4 години, след което падна под 100К лева и т.н. Около десет години след това същият този апартамент беше продаден за 70К лева. Тоест - делено на две. Но след някоя друга година кой знае колко ще струват имотите, особено нискокачествените...
131
3
 
8
 
! Отговори
Reptile преди 3 години
До колегите с наемите.За добра инвестиция в Париж се счита изплащане за под 17 годишни наема. Само, че има едно - НО, там наема за добър апартамент е 2500 евро, което е доста над средната ЧИСТА заплата. Това значи наемите в София в Иван Вазов да са над 1200 лв, което не е така. Предложиха ми такъв апартамент за 650 000 евро, което е твърдо над 20 годишни наема.От тази база смятайте... както искате и както можете...
130
1
 
7
 
! Отговори
Reptile преди 3 години
Тези с готовия кеш са тези, които източиха КТБ, а Андрешковците им се кефят, че ще изкупуват държавата... Що за просто племе?!Ако цените падат, още по-добре, продавам къщата, слагам 40 евра и купувам 4 апартамента и може да излезем в пенсия!
129
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А 1995г само няколко години по-рано,колко беше курса долар/лев - някъде към 65лв за долар.Дали $10000 беше добра цена за жилище тогава?
128
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Reptile,справедливата цена на едно жилище е около 100 негови едномесечни наема.В момента какво става с наемите?Само аз ли имам познати договорили 30% отсъпка и много други не успели и освободили квартирите,поради алчни реститутки предпочитащи дълго време да не получават нищо отколкото с -30% от сега?С дълговата криза(короната е само връхчето на айсберга отдолу)ще се вдигат данъците.Още януари се вдигна данък придобиване на НИ.Очакваме+на данък жилище.Ще го държиш празен за да плащаш на хазната?
127
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че кой ще ви купи апартаментите с 600% надценка бе? Вие луди ли сте?
126
2
 
30
 
! Отговори
От 127 преди 3 години
И тези с готовия кеш е най-добре да изчакат още половин-една година и да си купят жилище с 30-35% по-ниска цена.Точно както стана 2011г.
125
16
 
8
 
! Отговори
Reptile преди 3 години
Такааа, НРБ 50 години чакаше САЩ да фалира, както сега некой чака цените да паднат.Мишоци, ако аз фалирам и цените станат 450 евро за квадрат, то значи, че вие няма да имате какво да ядете и отново за вас това ще е непостижима цена... Колко е сложно, да го схванете?! То е пазар, цени, заплати, лихви... както и да се въртим коефициента заплата/квадратче, все същият седи. 97-***, като бяха по 10 000 долара апартаментите, при курс 3000лв за долар, все едно беше по-лесно да купиш...
124
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаква се голяма дефлация първо,породена от никаквото потребление.Хората ще си спестят почивката това лято,вече гледат цените в супермаркетите преди да пълнят количката.Двете най-важни неща за един човек са застрашени - финансовата му сигурност (дали утре шефа няма да го уволни) и здравето му (заради пандемията).Именно тази дефлация ще счупи текущите и без друго надути цени на НИ,включително и в България.
123
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаква се голяма инфлация, който има готов кеш, имота ще е една от добрите инвестиции, ама който е бил алчен и е купил наскоро с банков кредит, дупе да му е яко, защото лихвите може и двуцифрени да станат, а наемите няма да се вдигнат.