Мутафчийски отчете радостна тенденция, но предупреди да сме нащрек

Готови сме със здравна декларация за пътуване със съседни страни
352
Мутафчийски отчете радостна тенденция, но предупреди да сме нащрек
Снимка: БГНЕС, архив

За първи път имаме повече оздравели от коронавируса, отколкото заразени и това е много радостна тенденция. Това коментира шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който участва в брифинга за отварянето на детските градини.

Още по темата
Каквито и да има охлабвания на мерки, трябва да се спазва физическата дистанция и определени правила как да се живее в тези нови условия, защото изхождаме от презумпцията, че този вирус съществува, че има такава епидемия и тя е смъртоносна, каза той.

Нарушаването на физическата дистанция, събирането на големи групи от хора, може да доведе до възникване на взривове от заболели и затова трябва всички здравни служби да бъдат нащрек, подчерта Мутафчийски.

Той каза още, че ключовата дума при охлабване на мерките е рисковете да се преценяват внимателно и по тази причина това се случва постепенно.

По думите му в този дух е получената днес нота от НАТО да се подготвят военните здравни формирования за "следващ удар" на епидемията.

С нея ни задължават да осигурим определен капацитет за лечение на военнослужещи както от Българската армия, така и ако се наложи - от други страни, посочи здравният министър Кирил Ананиев.

Според него правилният път е да има "чисти" болници, в които хората да могат да се лекуват без страх от зараза, но и без да се намалява капацитетът на леглата за болни от коронавирус.

Ананиев информира, че огромното желание е да се стимулират туризмът и бизнес връзките с Румъния, Гърция и Сърбия. Готови сме с декларация, която ще попълва всеки гражданин, който влиза и излиза от страната, каза министърът. Какви облекчения ще има, ще стане ясно днес след видеоконферентна лидерска връзка, инициирана от премиера Бойко Борисов.

Ананиев заяви, че случайните превози не са спирани със забрана и не знае каква е целта на протеста. Според него те са ограничени от липсата на желаещи да пътуват, не от държавата. Взето е решение от кабинета за покупка на 6 нови апарата за хемодиализа за болницата в Севлиево.

Подготовката за матурите върви нормално, ще има достатъчно квестори, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Според него в последните година оценките от матурите са се утвърдили като надеждни и затова висшите училища ги приемат за вход. Някои университети ги допускат обаче тази година по изключение, като в специалност "Право" на СУ. До четвъртък зрелостниците ще могат да подават заявление, за да се явят на трета матура.

На брифинга стана ясно, че засега не се препоръчва и предвижда отварянето на клубовете по танци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
0
 
4
 
! Отговори
6 преди 3 години
Генерале , с тази мизерна извадка може да ни изкараш и световни шампиони , но това е фалшиво изследване , ако въобще може да се нарече такова ! Работил съм с методи настатистиката и е общоприето от генералната съвкупост да се изследват минимум 30% , за да е предсавителна извадката !
285
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пеперуди пърхат от радост и навсякъде цари спокойствие!
284
1
 
9
 
! Отговори
Mustafa преди 3 години
mnogo iako shte izmrete. iako
283
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E нали яко щяхме да измрем : )?Късай пагоните, паркетно генералче!
282
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Радка Аргирова(доказан вирусолог и епидемиолог) каза в интервю за Факти.бг, че епидемията у нас отминава. Вирусът е мутирал и не е така опасен. Деликатно отбеляза, че ако я попитат по въпроси на хирургията (Оня с мундирите?) няма да коментира, защото не е в нейната област !
281
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бяха сложили врачка начело на НОЩ, със сигурност прогнозите щяха да са по-точни, от тези на Муфтаджийски.
280
7
 
10
 
! Отговори
Смешни сте преди 3 години
Какъв хаос в щаба бе празнодумци? Генералът още на 6 януари подготвил ВМА за епидемия, не го ли чухте, каза го на Бенатова. Ама появи се един лекар с акъл и още не може да го осъзнаете;:)))
279
6
 
13
 
! Отговори
аривидерчи преди 3 години
о годжи чао, годжи чао , годжи чао чао чао
278
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грберите са некъдърни лемури,какво да им четем глупостите,малко е да слушаме простотиите на вожда им всеки ден?!
277
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щабът беше пълна паника и хаос в началото - обявиха извънредно положение, без да знаят точно за к'во им е, после почнаха да измислят някакви мерки. Тактиката беше сравнително меки мерки, обилно гарнирани с обещания за морги и чували с трупове. Пик така и не видяхме, не знаем колко % от населението са преболедували, щото не правим масови тестове, обаче мерките бързо започнаха да отпадат и слава богу.Лично аз нямам усещането, че са следвали някаква последователна политика, просто гледаха какво правят другите и се люшкаха между страха си и желанието да излязат като "спасители".
276
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъди жив и здрав генерале!
275
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе липсваш ми!
274
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерал който получава паник атаки от въпроси на журналистки..
273
2
 
7
 
! Отговори
Do 289 преди 3 години
Заради вас, ние отдавна си плащаме! "Не народ а ***".
272
1
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
До Ох, същата историяТи вярваш ли, че у нас има малко жертви на коронавируса, защото Правителството и Генерала се справяли добре. Какво прави този Генерал освен да чете СТЪКМИСТИКИ?Нищо, защото е анестезиолог а не вирусолог. Лукашенко, президента на Беларус, трябва да е най-компетентния,защото там няма нито карантина, нито други ограниченя, а нямаумрели.
271
0
 
9
 
! Отговори
Един Pk преди 3 години
Е това колко заболели за денонощие не зависише ли от това колко теста са направени.И защо в Сърбия се правят 3 пъти повече тестове на ден.Заразените 12 хил.И зящо Сърбия дава по една минимална заплата на хората останали без работа и по 1200 Евро на всеки един човек.Безплатна храна на 140 хил пенсионери само в Белград.Е защо.
270
11
 
9
 
! Отговори
Ох, същата история преди 3 години
Абе хора не ви ли омръзна да грачите глупости . Първо просто го приемете'- от малцинството сте . Генерала има 75 % одобрение , а но всичкото отгоре има и чар. Е, изпусна си нервите, ама ще му го простим, всеки прави грешки.Второ . Вируса няма перспектива да изчезне скоро, та по-добре е да го приемаме и да реагираме като що-годе разумни същества
269
4
 
3
 
! Отговори
До 288 преди 3 години
Не, добре образован съм и за разлика от теб, мислещ.Конспирацийките явно са ви размътили мозъците и заради вас ще си платим всички.
268
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.. Ще се мре и то яко.----------------------------------Вижда се, че си от простата част на народа. Пий хаповете и спри брифингите, това ще се успокой.
267
0
 
17
 
! Отговори
Мъпет Шоу преди 3 години
Я, генерал Кърмит бил жив. Бях започнал да се притеснявам за него.