1231 чужди граждани са на работа у нас

Няма сигнали от работодатели за проблеми
20 май 2020 14:26, Петя Славова
6
1231 чужди граждани са на работа у нас
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

1231 чужди граждани от трети страни са намерили работа у нас по време на кризата заради пандемията от коронавирус. Това съобщава министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на парламентарен въпрос, предаде БГНЕС.

По данни на Агенцията по заетостта в периода от 13 март до 15 май са подадени общо 1455 заявления/декларации за предоставяне на достъп до пазара на труда на граждани на трети държави по реда на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Такъв достъп е предоставен на 1231 лица, от конто 332 са за сезонна заетост.

От министерството отчитат, че към настоящия момент не са постъпвали сигнали от работодатели за проблеми, свързани с достъпа на пазара на труда на граждани на трети държави.

По време на пандемията беше наложена пълна временна забрана за влизане на чужденци, независимо от тяхното гражданство, у нас. Тази забрана не важеше за лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на страната, както и за граждани на трети държави, имащи пряко отношение към изграждане, поддържане, експлоатация и осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура на Република България, изпълнение на проекти, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, анализи по проекти на потенциални инвеститори и други дейности от значение за икономиката на страната.

България бе и една от малкото държави, в които влизането на сезонни земеделски работници, погранични и такива в сферата на туризма, също не беше забранено.

За да се избегнат недоразумения и напрежение по повод изтичането на документи на чужденци по време на извънредното положение у нас, Министерството на труда и социалната политика предложи промени в Закона за чужденците, според които ако на чужд гражданин с разрешено продължително пребиваване му изтичат документите, то те автоматично биват продължени със срок до три месеца след отмяна на извънредното положение.

Именно с такава цел с 6 месеца е удължен и срокът на валидност на разрешенията за постоянно, дългосрочно и продължително пребиваване на чужденци, допълва още министър Сачева в отговора си.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Don преди 2 месеца
Тези работници,явно са с психически проблеми или мазохисти.
4
0
 
4
 
! Отговори
ПИТАМ САМО преди 2 месеца
А ТЕЗИ ЧУЖДИ РАБОТНИЦИ БЪЛГАРСКИ ЗАПЛАТИ ЛИ ПОЛУЧАВАТ ?
3
1
 
3
 
! Отговори
Г. ПЪРВАНОВ преди 2 месеца
КАТО ПРЕЗИДЕНТ >

" В БГ ИМА НАД 200 000 МЛАДЕЖИ, КОИТО НИТО УЧАТ, НИТО РАБОТЯТ "
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А КОЛКО СА "ТРАЙНО-БЕЗРАБОТНИТЕ" В ИНДИЙСКИТЕ ГЕТА ?
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А колко наши граждани са на работа в чужбина?-Милиони!И кой е виновен?ТОЙ!