Безработицата в Банско ударила 18%, кметът иска помощ

Надява се на 2 милиона лева от хазната
31
 Безработицата в Банско ударила 18%, кметът иска помощ
Снимка: БГНЕС

Кметът на Банско Иван Кадев поиска от държавата 2 млн. лв. помощ от държавата заради последствията за ски курорта от COVID-19, съобщава БГНЕС.

По думите му безработицата е достигнала 18 на сто. Съкращения е имало и в Общинската администрация, но били минимални, увери градоначалникът.

Още по темата

„Общината е в трудно финансово положение. Има дълг от 8 млн. лв., което означава вноска от 100 000 лв. на месец“, каза той и допълни, че Общината е поискала от Фонд „ФЛАГ“ отлагане на плащанията на част от вноските.
Кметът обясни, че от 30.04. приходите от данъци са с 13% по-малко, в сравнение с миналата година.

„Разчитаме на правителството както и на стимулите на ЕС. Това трябва да се случи бързо, защото градът се задъхва икономически. Не трябва общината да спира да изпълнява задълженията си”, каза Кадев.
 
Той обясни, че Общината има ограничения за директен финансов ресурс за подпомагане на бизнеса, затова се търсят индиректни методи.

Кадев посочи, че  най-сериозното изпитание е било поставено пред социалните работници, които в продължение на 14 дни са работили без почивка. Кметът оповести резултатите от тестовете – в града са направени 2010 теста, от които 111 са показали наличие на антитела – тоест 5.57%. В цялата община са направени 2050 теста, които показали наличие на 115 резултата с антитела или 11%.

„Това доказа, че мерките трябва да продължат. Отварянето на града няма да отмени мерките, но пандемията се отразява тежко на бизнеса“, заяви Кадев. Той допълни, че са предприети редица мерки за бизнеса като отпадането временно на таксата за синята зона, както и отпадането на таксата за тротоарно право и общински наеми, включително и отпадането на таксата за детските градини.

Той припомни, че медиците на първа линия ще получат безплатен уикенд в Банско през следващия зимен сезон, който включва хотел, ски училище и екипировка, както и безплатно посещение на културните институти. „Очакваме подкрепа от правителството, защото само със спазване на мерки не става“, каза Кадев.

Зам.-кметът Сашка Въчкова каза, че се увеличава тежестта върху общината, защото има хора, които не са подпомагани от мерките на държавата, и така приходите на общината се увеличават. По думите ѝ поисканата от държавата сума е скромна.  Според разчети на Общината все още никой не е получил помощи по мярката „60/40“, а всеки ден в Бюрото на труда се регистрират около 20-30 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
32
 
! Отговори
смях преди 3 години
eгати хиенитеЗа нова година банско беше препълнен и кувертите започваха от 100 лева за празнична вечеря, а днес плачат за помощи.Ако Банско и Слънчака плачат, какво да кажат бедните общини където няма пияни туристи
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Населението на територията е 4/5 милиона от тях 2 милиона и 400 500 хиляди пенсионера 1 милион работещи 1 милионбезработни и половин или един милион учащи което значи ,че 50 % 60 % от тия дето може да работят са безработни и гладни и мизерни и не от 3 месеца а от 10 20 30 40 и тнт години 500 600 хиляди са тия дето са безработни от последните месеци минимум може и милион да стигнат
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е нормално за Банско нали е лято бе
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как бе,Дебелият крадец толкова пари "раздаде"та белким не стигнаха до вас!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София сигурно е 60 % и като цяло от 2 милиона пенсионера 1 милион работещи и 1 милион безработни и половин или един милион учащи което значи ,че истинската безработица е около 50 % и то това са такива дето не са безработни от 3 месеца а от 10 20 30 40 и тнт години и са станали на по 40 50 60 70 и тнт години
2
1
 
20
 
! Отговори
67382 преди 3 години
Защо свободните ни предприемачи постоянно искат помощ от държавата? Свободният предприемач поема и плюсовет, и минусите на свота свобода. Не е случайно, че далновидните никога не се ограничават само в един сектор - иченно заради риска. Хотелиерите могат да съчетаят биззнеса си с производство на храни - месо, зеленчуци, плодове и тяхнат преработка. Така ще са самодостатъчни и по-малко уезвими. Намесата на държаата означава все повече социализъм, господа капиталисти. А може би го желаете вече!?!
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам чувството, че само аз не съм се наредила за помощ в тази държава.