БАБХ смята, че ку-треската не е разпространена в страната

Ваксини срещу заболяването има за говеда и кози, но не и за овце
21 май 2020 08:35, Ния Христова
6
БАБХ смята, че ку-треската не е разпространена в страната
Снимка: БГНЕС
"Има проблем с ку-треската в страната ни. Самото заболяване не е било познато у нас до 2016 година и към момента - в резултат на профилактичната програма, установихме ферми с положителни за болестта животни", това каза пред БНР Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните. 
 
За момента досега само в Габрово е установено огнище на заразата. 
 
"Нямаме опасение ку-треската да е разпространена в страната, тя е огнищна. Всяка година има по няколко констатирани животни". 
 
"Начинът на заразяване е минимално, става при тесен контакт с животните, не се предава от човек на човек. Може да се предаде и чрез консумация на сурово непастьоризирано мляко", допълни Чобанов. 
 
Той уточни, че всяко едно заболяване е опасно, особено ако човек има и други съпътстващи заболявания. 
 
"Но ку-треската е маловажно заболяване за ветеринарната общност".
 
Ваксини срещу заболяването има само за говеда и кози, но не и за овце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години имаше проблеми с овцете на хората, преди това имаше проблеми с свинете, сега казват, че всички животни може да имат ку-треска. А в края на краищата, дали просто някой не си постила отново да се убиват масово животинските на хората, които с последните си парички се грижат за животните... Като се сетя, че преди беше точно така, почва да ми се повръща вече!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаем, че КОРОНАВИРУСА е най-опасната болест на света,новата чума,труповете в чували, якото мрене и тн, и тн, но да добавя няколко неща за КУ-треската. Първо - предава се не само от непастьоризирано мляко,а най-често от недобре термично обработено месо от заразени животни.Второ-най-честият начин за заразяване при човека е от кърлежи и трето - човек се заразява и чрез инхалиране на аерозоли от заразени животни. Клиничка картина- от симптоми на грип,до пневмония,миокардит, перикардит,менингит и тн
2
1
 
0
 
! Отговори
, преди 3 години
До МангъркатаКъм голям брой низши животински видове Природата се е проявила като мащеха лишавайки ги от всякаква интелигентност.
1
2
 
12
 
! Отговори
Кравар преди 3 години
Как смеете да умаловажавате проблема? Да се създаде Национален оперативен щаб за борба с ку-треската и да се дават всекидневно брифинги за броя на заразените крави! Безумно е да неглижираме проблема и после се чудим защо внасяме прясно мляко. Ами те кравите ни са оставени на произвола на съдбата. Пеевски и оня дето падна със самолета веднага да дарят пари за респиратори, като с предимство ще са по-мучащите крави!