Провериха сигнал за умряла риба във Варненското езеро

Експресните проби не показват отклонения
21 май 2020 19:25, Красимир Ангелов
9
Провериха сигнал за умряла риба във Варненското езеро
Снимка: БГНЕС

Специалисти от Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР), Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Регионалната лаборатория към ИАОС са извършили проверка по сигнал за умряла риба във Варненското езеро, съобщиха от пресцентъра на БДЧР.

Проверката е извършена в участък от крайбрежието на Варненско езеро - на около 500 метра източно от "Терем - Флотски арсенал" в посока село Константиново. Там са установени големи количества умряла риба - попче и гюмюш, в езерото и на брега. Взетите експресни водни проби за анализ от мястото обаче не регистрират отклонения.

От Басейнова дирекция уточняват, че ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени, неразтворени вещества, БПК5 /биологично потребление на кислород/ и амоняк, за да се установи причината за измиране на рибата.

Уведомена е РИОСВ във Варна за извършване на проверка, която да установи бреговите източници на замърсяване.

Резултатите от анализа на водните проби от акватория на Варненското езеро и "Морска гара" от предишните проверки по двата сигнала са готови, съобщиха още от Басейнова дирекция.

За първия сигнал за червено оцветяване и мъртви делфини са отчетени отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние по два показателя БПК5 - 5.9 mg/l при норма до 4 mg/l, и общ фосфор - стойност 0.082 mg/l при норма до 0.06 mg/l.

Резултатите от пробите по втория сигнал за мътни и замърсени води в района на "Морска гара" показват отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние по показател БПК5 - при анализа е отчетена стойност 9.1 mg/l при норма до 4 mg/l.

Наличието на червено-кафяво оцветяване на водите свидетелства за процеси, свързани с цъфтеж на фитопланктона, допълват от БДЧР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чете човек статията, нищо не се е случило. А то цяло бедствие..
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От спаси Варна са направили снимка с дрон на водняи басейн отвисоко - всичко е в гомна .............
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече проверки правят ,толкова по-чист излиза г-н Потника, сякаш цял живот във Варненското езеро се е къпал ...излишно е хора да сигнализирате за нередности..всичко е фалш
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тия от БДЧР да им бъдат натопени главите в езерото и там да лочат 3 дена, после да видим дали водата няма "отклонения".
4
1
 
11
 
! Отговори
българин преди 3 години
Потник каза ,че всичко е ОК. , и плажовете ще са отворени за туристи , а на плажа в Аспарухово да са облечени с водолазни костюми !
3
1
 
1
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Уханка, 100%
2
1
 
14
 
! Отговори
АСАН преди 3 години
ВОДАТА Е КРИСТАЛНО ЧИСТА КАЗАХА ОТ РИОСВ.АААААААААААА РИБАТА ЛИ УМРЯЛА Е ОТ СТАРОСТ.ТАКА Е НАВСЯКЪДЕ ПО БЪЛГАРСКИ ВОДИ.
1
2
 
9
 
! Отговори
Герберал Паникьорски преди 3 години
Коронавирус!