В цифри: София е най-малката област, но най-голяма по население

В половината общини у нас живеят под 10 хил. души
60
В цифри: София е най-малката област, но най-голяма по население
Снимка: БГНЕС

България е разделена административно-териториално на 28 области и 265 общини към 31 декември 2019 г.
В общините са обособени 3 177 кметства, по данни на НСИ.

Освен това Столична община и градовете Пловдив и Варна са разделени административно-териториално на райони: Столична община - на 24 района, гр. Пловдив - на 6 района, гр. Варна - на 5 района.

Населените места в Република България към 31 декември 2019 г. са 5 257 на брой (в т.ч. градове - 257, и села - 5 000), а селищните образувания са 163 на брой (в т.ч. с национално значение - 8, с местно значение - 155).

През годината има три промени - на 14 май Общинският съвет в Севлиево променя границите на кметствата
Батошево, Душево, Стоките и Шумата. На 17.05.2019 г. се създава ново населено място - село Свети Константин, община Пещера, област Пазарджик.

На 17.12.2019 г.: Общинският съвет в Монтана закрива следните кметства: Безденица, Белотинци, Винище, Горна Вереница, Долна Вереница, Долна Рикса, Крапчене, Липен, Славотин и Сумер.

Средната площ на една област в Република България е 3 964 кв. километра. Най-големите по територия области в страната са Бургас, София, Благоевград и Пловдив, а най-малките - Габрово и София (столица).

Най-малката по територия област в страната - София (столица), същевременно е най-голяма по население. Освен нея броят на населението в нито една друга област не надхвърля 1 000 000 души. Най-малка по броя на населението си област е Видин - 82 835 души. В област Смолян няма нито един град, който да е с население над 30 000 души.

Най-голямата по броя на населението си община в България е Столична. Освен нея още 8 общини в страната са с население над 100 000 души - Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен и Пазарджик. Относителният дял на населението в тези 9 общини представлява 41.5% от цялото население в страната.

Към края на 2019 г. от общо 265 общини в страната 133 от тях (50%) са с население под 10 000 души. Относителният дял на населението в тези общини представлява едва 10.8% от общото население в страната. Най-малката община в страната е Трекляно (област Кюстендил) с население 815 души, следвана от община Бойница (област Видин) с население 869 души.

Средната площ на една община в Република България е 419 кв. километра. Най-голямата по територия община в страната е Сливен. Освен нея още 7 общини са с територия над 1 000 кв. км - Столична, Добрич-селска, Тунджа (област Ямбол), Самоков (област София), Средец (област Бургас), Стара Загора и Карлово (област Пловдив).

Най-малката по територия община в страната е Челопеч (област София). Освен нея още 10 общини са с територия под 100 кв. км - Николаево (област Стара Загора), Ямбол, Антон (област София), Чавдар (област София), Долна баня (област София), Стамболийски (област Пловдив), Белослав (област Варна), Сопот (област Пловдив), Кричим (област Пловдив) и Перущица (област Пловдив).

На територията на 9 общини в Република България - Пловдив, Добрич Ямбол, Кричим, Перущица, Копривщица, Челопеч, Антон и Чавдар, има само едно населено място - техният общински център.

За периода от 2010 до 2019 г. няма съществени промени в подредбата на най-големите 20 общини в страната. От 2013 г. община Асеновград е с по-голямо население от община Габрово.

Запазва се тенденцията за отрицателния прираст на населението в повечето от тях, като единствените общини от тези 20 с положителен прираст в броя на населението са Столична - с 69 344 души, Варна - с 15 150 души, Кърджали - с 1 691 души, Бургас - с 1 535 души, и община Пловдив - с 240 души.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Селянин преди 1 месец
Селяни ходете си по селата, че тука няма кой да прекопае една леха с краставици, трябва жените ни да протестират за 6 краставици пред парламента
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Недоразумението крадливо Мухобоико
47
3
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
Нищо вярно. Колко процента от хората живеят в Лондон, Париж, Прага, Атина, Стокхолм и т.н.
46
0
 
3
 
! Отговори
f преди 1 месец
а за почти нулевата раждаемост и за уро.дливите бременности и болно родени деца ще кажете ли нещо, след отрицателния Солиан, който е бил навсякъде около нас.?
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 29
И какво правите с тия купища хартия?
4500 били малко?
Нали се сещаш, че тази работа ИТ, маркетинг не е реална икономика.
Умен си и сам ще се сетиш,, че нещо не е в ред и ще ядем дървото всички скоро - и тия с 25 000 и тия с 1000.
Надул си числата двойно според мен, но ако случайно наистина са верни - просто ще ядем дървото не утре, а вчера.
44
0
 
0
 
! Отговори
f преди 1 месец
допамин ли беше за личността? руснаците да пият положителен допамин и да го спрат тоя отрицателния Солиан в храната и навсякъде! да се оправят!
43
1
 
1
 
! Отговори
f преди 1 месец
Време е цял свят да се съюзи военно срещу тези две мръс-ни държави тур-ция и германия!

от германия да си върнат откраднатите коли и техника и медицина!

а тур-ците кви са, че няма да си плащат данъците по цял свят?

смърт за простите ма-гарета от германия!! най-ужасните инженери на света!

Русия и САЩ са може би някакви средни, нито полезни, нито вредни, но развратили и двата лагера, сащ чрез отрицателна радиация, Русия не знам как, и в русия има отрицателна радиация май. Нападайте Германия!
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 1989 година неграмотни бяха само фуражките, които вместо число, казваха цифра. След 1989 година явно фуражките управляват в България и политиците редовно показват неграмотността си казвайки цифра вместо число. Лошото е, че и хора, които би трябвало да са грамотни, също са неграмотни и казват цифра, вместо число, а това е толкова дразнещо.
41
0
 
3
 
! Отговори
До 39 Жо преди 1 месец
По мое време какво е цифра и какво е число се учеше в първи клас.
40
0
 
1
 
! Отговори
f преди 1 месец
светът свърши 2014 година когато из-родските немци пускали бомби в сащ с отрицателна радиация, в резултат на което, положителните чужденци много болни, а злите май-му-няци по-зли отвсякога и мутирали. мразете ги тия прости ма-гарета немците!

и продължават да радиират там с отрицателна радиация!
39
1
 
0
 
! Отговори
Сравнете данните преди 1 месец
Старателно оплюваната от всички еврейски медии Варна, и Пловдив... За смешното градче на герб бургадидас пък кво да кажа.. Ха ха
38
0
 
0
 
! Отговори
Деян преди 1 месец
То и Пловдив не е малък град,пък и колко много заводи има вече.Нищо чудно да стане още по-голям след фалитите в туризма по морето
37
0
 
1
 
! Отговори
Жо преди 1 месец
МАЛОГРАМОТНИТЕ хора не правят разлика между "цифри" и "числа".
Това се учи във ІІ клас.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За всеки има място под слънцето!Крайно комплексирано звучи да разчиташ на самочувствие според месторождение!Това,че на селския домат казваш БИО и,че се возиш в метро,не те прави по-човек от родения на село! Да,естествено,че цивилизацията и съвремието е в пъти повече в София,но пък и няма нищо лошо да живееш в уединение сред природата в селце в къща в планината.Хора всякви-един търси лудница,друг-спокойствие и чист въздух.Аз се преместих от Бургас в едно селце до Габрово.За миг не съм съжалил.Кеф
35
2
 
7
 
! Отговори
Провинциалист преди 1 месец
До 32

Брех тая София бе! Левовете по дърветата растат. Че и 3000 лв. средна заплата :) Ха-ха-ха! Ама това чисто ли? Да идвам и аз на големите кинти там!
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 24

Ние не сме с такова население,като Япония,че да я даваш като пример и сравнение,при нас не сме гъсто населени и може да се устроим добре навсякъде в България,проблема е друг.
Има големи много милионни градове в Европа,Китай,Москва и други места,в Холандия по-големия процент,да не кажа почти всички,живеят в къщи с дворове в големите градове,но са добре устроени кварталите и не им пречи,че града е голям.
33
1
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 1 месец
Гледайки изказа ти, интелекта ти, професията на съседа ти, то е ясно, че сте неквалифирицани нули. Какво повече искаш от минимална заплата?! Въпреки че в София аз не знам някой да работи за минимална. Дори да миеш пода 2 пъти на ден в някое училище и ето ти- 610лв.. Не те разбирам накъде си се наредил за средна заплата. Средна заплата (2к според НСИ, много над 3к реално) взимат образовани хора с висше образование. За тебе- минимална. Толкоз. Пенчо, бре, чети. Пенчо не чете... И т.н..
32
1
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 1 месец
Да бе, баш прав си. Япония и Токио са жив пример какви глупости говориш. Ама айде да не навлизаме в подробности какви глупости говориш.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Требва си пълен мазохист за да идеш да живееш във вмирисаното шопско село
30
6
 
5
 
! Отговори
до 29 преди 1 месец
И ти си седнал да обясняваш на някакъв провинциалист, дето съседът му карал камион за под минималната (невъзможно по закон) къде какви заплати имало?! Абе човек, какво си губиш времето. Не виждаш ли, че седи и твърди как 300к души били касиерки със заплати по 1000лв.. Иначе в София средната заплата отдавна е над 3000лв.. Реално по документи е 2000, но всеки втори прибира под масата.