Безплатни ще са чадърите и шезлонгите на Каваците, Елените, Приморско, Царево...

Ангелкова: На "Златни пясъци" ще са по 2 лв., на "Слънчев бряг" - 4 лв.
Обновена: 25 май 2020 19:06 | 25 май 2020 19:02, Анисия Иванова
62

17 плажни ивици по българското Черноморие ще бъдат с безплатни чадъри и шезлонги, като повечето от тях са по Южното Черноморие, каза в курортния комплекс „Слънчев бряг“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Една от основните мерки, която предприехме, е намаляване цените на чадърите и шезлонгите. По закон те трябва да бъдат намалени минимум с 50%, поясни тя. При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 хил. лв., а при повторно нарушение - 100 хил. лв.

Сега действат 57 договора за концесии и 75 – за наем на плажове, стана ясно от думите й. От 132 плажа общо със сключени договори 17 ще са с нулеви цени, за останалите основните цени варират от 1 до 5 лв., съобщиха от Министерството на туризма.

Нулеви са цените на чадъри и шезлонги за Каваци-юг, Каваци-север, Елените, ММЦ Приморско, Царево-централен, Ахелой, Обзор-юг и др. В Златни пясъци плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг - по 4 лв., Албена - 1 лев. Балчик - 1,5 лв., Созопол - между 3 и 5 лв.

Правим всичко възможно да привлечем туристите и да облекчим бизнеса, който е сред най-пострадалите от световната криза с коронавируса. Изключително важно е да предлагаме качествен продукт и здравето на хората да бъде защитено, заяви още министърът.

Тя припомни, че вече има договорка с Гърция, Румъния и Сърбия за отваряне на общите граници с цел туризъм от 1 юни, а от 15 юни и с други държави от ЕС.

По думите й според направените намаления от концесионерите и наемателите на плажове реципрочно ще им бъдат намалени държавните такси. Тези, които вече са внесли дължимите суми, те ще платят по-ниски държавни такси следващата година, каза още Ангелкова.

Това лято ще е трудно и различно, никой не е планирал, че ще протече по този начин, отбеляза тя и припомни, че през този януари прогнозите бяха за 10% ръст в туризма. Сезонът ще бъде много труден. За нас е важно да привлечем повече посетители - на първо място е вътрешният пазар, след това са съседните страни, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт, подчерта още министърът и акцентира върху субсидирането на чартърите като много важна мярка за подкрепа на сектора.

Това е изключително съществено, когато говорим за организиран туризъм, и се надявам да доведе дори до някои ръстове на отделни пазари, каза още тя.


Вижте още в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Спрете да се хвалите къде ще почивате! Никой не се интересува. Всеки може да отиде някъде и да разпуска. Започнете да се хвалите с постижения! С почивки всеки може. И като се похвалите, че сте се юрнали в чужбина, какво от това. Никой няма да ви завиди. Това си е вашата почивка. Започнете да правите нещо смислено и с това се похвалете!Не виждам защо трябва да проглушавате хората с това кой къде щял да ходи да мързелува.
47
1
 
1
 
! Отговори
жалко! преди 3 години
До ужас?Ха сега затваряйте границите и да си останем на нашето черноморие, но уви!
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съжалявам, че няма да мога да се възползувам от безплатните услуги, защото Гърция ме вика вече, т.е.имам вече резервация!Хора не разбрахте ли, че не е до това кое е безплатно, а как те приемат, как те обслужват, дали са високомерни към теб, не си удържат бакшиша сами и.т.н.
45
0
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Хахахахаха...Хукнах :) А на Гран Канария са без пари също
44
0
 
4
 
! Отговори
ужас? преди 3 години
До БГ ГражданинДокато до вчера се говореше само за вируси, днес се говори само за шизлонги и чадъри!
43
0
 
11
 
! Отговори
БГ Гражданин преди 3 години
Тряя фалират всички. Щот са злобни ку 4ки. В Гърция и Турция ни уважат. В БиЖи някви чорба джийски кому-нета по крилото на държавни органи ни демонстрират надути мускули, груб тон, сервират ментаци от Цар киро, мерят си късите пи 6ки и ни се фукат с парите си, дето са ги открали от нас по един или друг начин от заплати, данъци, евро фондове, рекети, далавери и т.н.
42
0
 
4
 
! Отговори
БГ Гражданин преди 3 години
Тряя фалират всички. Щот са злобни ку 4ки. В Гърция и Турция ни уважат. В БиЖи някви чорба джийски *** по крилото на държавни органи ни демонстрират надути мускули, груб тон, сервират ментаци от Цар киро, мерят си късите пи 6ки и ни се фукат с парите си, дето са ги открали от нас по един или друг начин от заплати, данъци, евро фондове, рекети, далавери и т.н.
41
0
 
6
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
...а да Китен отнася ли се ?
40
0
 
28
 
! Отговори
sdf преди 3 години
Кефят ме. Не стига че ги мразят хората. Не стига, че по Гърция и Турция се скъсват от промоции и намаления, че да дойдат хора. А тия нашите от 130 плажа, безплатни на 17. Това му се вика бизнесмен ***.
39
7
 
2
 
! Отговори
сериал преди 3 години
В Царево и Лозенец тези дни потръгнаха нещата с почиващие, даже май по-добре от миналата година.
38
0
 
15
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Трябваше световна криза, за да се върнем към някаква нормалност ли?
37
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не забравяйте да се дезинфексирате след всеки контакт с "морската" вода. Не яжте в заведения, особено в хотели. Носете си тапи за уши, ако искате да поспите. Паркирайте в Нова Загора и хванете такси до морето, ще ви излезе десет пъти по-евтино от "безплатния" паркинг в ливадата на хотела.
36
11
 
5
 
! Отговори
Гено Концесионера преди 3 години
На моя плаж съм отделил зона за тези със собствени чадъри. 10 лв и си се печеш под твоя чадър. Хората са доволни и си носят чадъри. Така че ще намерим място за всички.
35
1
 
3
 
! Отговори
Слона моя приятел преди 3 години
Той не ти е приятел
34
1
 
5
 
! Отговори
Онбонго дава Любов преди 3 години
Изцвили министър Кобилкина
33
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такива мизерни туристи за мизерните ни плажове. Който има пари ще отиде в Гьрция и Турция, а който няма на село, на язовира !
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е тоя филм с чадърчетата на мутроморието няма как да ми се случи!
31
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пари да ми дават на българско море повече не отивам. Парите са най-малкия проблем. Голямият проблем е качеството на почивката.
30
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30С тези дребни рубли от тролене най-много до язовир Копринка на плаж да отидеш.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Ти почиваш в панелката в Шумен..........