Безплатни ще са чадърите и шезлонгите на Каваците, Елените, Приморско, Царево...

Ангелкова: На "Златни пясъци" ще са по 2 лв., на "Слънчев бряг" - 4 лв.
Обновена: 25 май 2020 19:06 | 25 май 2020 19:02, Анисия Иванова
62

17 плажни ивици по българското Черноморие ще бъдат с безплатни чадъри и шезлонги, като повечето от тях са по Южното Черноморие, каза в курортния комплекс „Слънчев бряг“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Една от основните мерки, която предприехме, е намаляване цените на чадърите и шезлонгите. По закон те трябва да бъдат намалени минимум с 50%, поясни тя. При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 хил. лв., а при повторно нарушение - 100 хил. лв.

Сега действат 57 договора за концесии и 75 – за наем на плажове, стана ясно от думите й. От 132 плажа общо със сключени договори 17 ще са с нулеви цени, за останалите основните цени варират от 1 до 5 лв., съобщиха от Министерството на туризма.

Нулеви са цените на чадъри и шезлонги за Каваци-юг, Каваци-север, Елените, ММЦ Приморско, Царево-централен, Ахелой, Обзор-юг и др. В Златни пясъци плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг - по 4 лв., Албена - 1 лев. Балчик - 1,5 лв., Созопол - между 3 и 5 лв.

Правим всичко възможно да привлечем туристите и да облекчим бизнеса, който е сред най-пострадалите от световната криза с коронавируса. Изключително важно е да предлагаме качествен продукт и здравето на хората да бъде защитено, заяви още министърът.

Тя припомни, че вече има договорка с Гърция, Румъния и Сърбия за отваряне на общите граници с цел туризъм от 1 юни, а от 15 юни и с други държави от ЕС.

По думите й според направените намаления от концесионерите и наемателите на плажове реципрочно ще им бъдат намалени държавните такси. Тези, които вече са внесли дължимите суми, те ще платят по-ниски държавни такси следващата година, каза още Ангелкова.

Това лято ще е трудно и различно, никой не е планирал, че ще протече по този начин, отбеляза тя и припомни, че през този януари прогнозите бяха за 10% ръст в туризма. Сезонът ще бъде много труден. За нас е важно да привлечем повече посетители - на първо място е вътрешният пазар, след това са съседните страни, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт, подчерта още министърът и акцентира върху субсидирането на чартърите като много важна мярка за подкрепа на сектора.

Това е изключително съществено, когато говорим за организиран туризъм, и се надявам да доведе дори до някои ръстове на отделни пазари, каза още тя.


Вижте още в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако Ангелкова си мисли че точно чадърите и шезлонгите са най-големия проблем, означава че не е в час- и тя и хотелиерите по гов...морието. Всъщност, това, че туризмът е на това дередже е сам по себе си показателен факт за пълната неадекватност в този сектор на икономиката. Това е браншът с най-много организации, над 200, и всеки си дърпа чергата към себе си. Да не говорим че 2/3 от тях направо реват за панделата, укриват данъци, не плащат на персонала си и още много други нарушения и престъпления. Затова аз почивам в Гърция, Албания и Хърватска и откакто се отказах от родното мутроморие, се пр
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за тези които си носят чадъри ще има место.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
boikot do dupka na deputatite i mutrite
25
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
глеам на крайморие 5лв чадърчето,хаха,те даже пречиствателна нямат,та канализацията им влиза на 100 тина метра навтре в заливчето и вълнението връща към брега необходимото наторяване,халал да са им
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Царево Централен плаж?? Кой го измисли този "термин" и да ни каже къде се намира ?Има на две места две ивички и ако на тях се сложат чадъри и се спазва дистанция- има щанс петима плажуващи да се съберат
23
1
 
28
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Аз лично не вярвам на тези Измамници по Черно Море .Чадърите и шезлонгите ще са без пари , НО - ще измислят някаква друга далавера - фрапе по 5 евро за достъп до чадъра .
22
0
 
13
 
! Отговори
Ланга лунга преди 3 години
Къде ми отиде коментара ха ха От истината боли Гърция Турция там е слънчака
21
4
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Жътва ще има,ковидна жътва,летен грип ще я пишат,и жертви ще гътне.
20
3
 
23
 
! Отговори
Гларус преди 3 години
БГ бизнесмените могат да ожънат от пясъка пластмасови чаши, бъркалки и фасове от сезон (поне) 2010 - 2012. Тук-таме някое кучешко ...... Иначе други неща за жънене няма да има тази година. Следващата също.
19
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер там сме 1 седмица и после 1 седмица на саламурата в гърция на чакълестия пясък.Посре ще се правя на модерен да хваля българоубиизите.Най а.
18
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се къпя в отходни води.
17
24
 
8
 
! Отговори
До бизнесмен преди 3 години
Колега, и аз си мисля че ни чака жътва този сезон. Министърката е много печена и обеща че ще им налага по 14 дни карантина на всички родоотстъпници които почиват в Гърция или Турция. Да ги видим сега мераклийте дето ни провалиха последните няколко години. Продажници! Дойде Видовден за вас.
16
0
 
26
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 3 години
Я, ако си носим шезлонг и чадър, може ли поне бирата да ми е безплатна?
15
36
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен преди 3 години
Нека бъдем реалисти. Между 1 и 5 лв е подигравка. За тези пари няма да си направя усилието да забучвам чадъри по пясъка. На моя плаж 5 лв е само да си постелеш хавлията на земята. Който иска сянка или шезлонгче ще се бърка здраво. Сезона ще е най-силния за последните 10 години. Този път няма мърдане, при нас ще се изсипете.
14
1
 
40
 
! Отговори
6 преди 3 години
Дреме ми дали са безплатни. от 20 години не ги ползвам.
13
11
 
13
 
! Отговори
Концесионера преди 3 години
Ще ми кацнете на чадърите и капаните и това лято, гълъбчета. Батю ви чака на Слънчака. Поредния силен сезон и нов баварец за батю ви. В карантината всички по родните плажове.
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези цени, да бе ни да са за след 18,00 часа ?
11
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще ида в Гърция на минерални бани, после 14 дена ще си лежа под карантина болнични, щом ми дават още 14 дена що да не си лежа и да плюскам.
10
0
 
27
 
! Отговори
оонъдипазэнжравъ преди 3 години
Хахаха!На южното черноморие (за софиянци) чадърите безплатни! На север - платени.
9
3
 
14
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
То и днес има туристи в градчето.Идват си с кучетата, Сезона ще е спокоен, даже много спокоен в Стария Несебър !