Морето изхвърли два мъртви делфина край Созопол

Неприятната гледка е от най-южната част на плаж Алепу
26 май 2020 09:00, Ния Христова
41
Морето изхвърли два мъртви делфина край Созопол
Снимка: Pixabay

Телата на два делфина са били изхвърлени от морето в района на Созопол. Единият делфин е очаквал потомство, съобщава bTV. Очевидци твърдят, че по бозайниците е имало огнестрални рани. 

Животните са се появили в най-южната част на плаж Алепу. Летовници са се натъкнали на неприятната гледка. 
 
"Тъжна гледка е. Това не е първият нито последният слчуай. Виждал съм много изхвърлени делфини", разказва Георги Шицов. 
 
Екологът Димитър Попов обясни, че риболовът на калкан с дънни мрежи е човешката дейност, която има сериозно въздействие върху бозайниците. Той е на мнение, че тъй като популацията в Черно море е затворена щетата е особена. 
 
"Също така през последните години все по-активно се търси нефт и газ, което се случва чрез сеизмични проучвания. Забелязваме, че системно МОСВ не изисква ОВОС. В някои региони за някои специфични видове морски бозайници въздействието е много силно", смята експертът. 
 
По неговите думи от направените снимки се вижда, че женската е била бременна с добре развит плод. Екологът обясни, че животните са били от най-дребния вид китоподобни - морска свиня. 
 
"Не може да се твърди, че е умишлено убийството, но има умишлено изразяване на части от тялото след смъртта и изхвърлянето на сушата", коментира Попов. 
 
Не е постъпвал сигнал за случая към РИОСВ. Според Попов тази година са подадени над 30 подобни сигнала. 
 
Учените съветват, ако станат свидетели на подобна глетка хората да направят снимка, а след това да подадат сигнал до номер 112. 
 
Очаква се да бъде направена проверка на Община Созопол и на РИОСВ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
6
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До тонкатаа бургаския планктон да не би да е безобиден, а? И още нещо, не съм привърженик нито на варненци, нито на бургазлии. Смятам за безсмислие тяхната вражда.
13
3
 
4
 
! Отговори
тонката преди 3 години
да не са хапнали от варненския планктон
12
8
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До Анонименкато са разбрали че няма да има летен сезон...Ами то няма лятна почивка заради такива като теб - все гръцките плажове бълнувате.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще да е от много чиста вода или нещо такова. Или пък са получили удар като са разбрали че няма да има летен сезон...
10
1
 
13
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Милите същества... Тъжно! :(((((
9
2
 
19
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До АнонименСмятайте колко умни животни са щом усещат ако са наблизо до давещ се човек да го избутат на брега с муцунките си.Точно така, красиви и мили морски животни, радващи даже и децата. За съжаление, пострадала са пострадали три делфина, тъй като женската е била бременна.
8
1
 
6
 
! Отговори
Гост преди 3 години
На снимката вероятно са обикновени делфини, иначе има делфини Афали ( има и Черноморска афалина ) , Ивичест делфин.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смятайте колко умни животни са щом усещат ако са наблизо до давещ се човек да го избутат на брега с муцунките си.
6
11
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
" Екологът Димитър Попов обясни, че риболовът на калкан с дънни мрежи е човешката дейност, която има сериозно въздействие върху бозайниците. "Ей, го на, поредният *** травестит , който сипе кал върху българските моряци. А в фейсбук има и такива от нежния пол- патки, които същите простотии пишат. Тия не са в ред.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да е от повредения тръбопровод в Варненското езеро
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно от коронавирус са починали
3
3
 
9
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Очевидци твърдят, че по бозайниците е имало огнестрални рани.Знам ги такива " очевидци" - преувеличават и крият всъщност истинската причина. Тия " очевидци" са предимно американско настроени ***, предимно имат и хубави имоти по Черноморието и такива предимно се оплакват в фейсбук от българските моряци. На кого от българските моряци ще му дойде на ума да убива делфин? Няма български моряк, който да посегне по какъвто и да е начин на този красив морски бозайник.
2
5
 
13
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Хм, лоша работа. Делфините са хубави животни. Дружелюбни, спокойни морски китоподобни бозайници, радващи се на човека и човешкото внимание. За съжаление разни НПО-та в морския спорт ще обвинят и нарочат за виновни българските рибари, които скромно изкарват прехраната си( и които едва ли имат омраза точно към делфините), но тия нещастници няма да обвинят истинските престъпници, довели до умъртвяването на делфини и замърсяването - американските военни кораби и техните действия в Черно Море.
1
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са издържали на съдържанието на кафяво море и са умрели? Като плувате с широко отворена уста загребвайте, дето се вика късмет ви желая на мутроморието.