Годините падат, първия досег с наркотици у нас става на 13 г.

Най-рисковите групи са гимназистите между 15 и 19 години
27 май 2020 19:30, Петя Славова
80
Годините падат, първия досег с наркотици у нас става на 13 г.
Снимка: pexels.com

Средната възраст на първа употреба на наркотици у нас е 13 г. Най-рискова група се явяват гимназистите на възраст между 15 и 19 години. Това заяви Кремена Йонева, главен експерт в отдел "Зависимости" към Националния център по обществено здраве и анализи.

През последните години възрастта на първата употреба на някакъв вид наркотично вещество спада надолу и дори може да е под 12 години, допуска експертът. "При най-рискова група – учениците в гимназиален курс, като че ли имаме най-голяма употреба, не само експериментиране", каза пред БГНЕС Йонева.

Тя подчерта, че има разработени две национални програми по превенция, които целят да обхванат училищата в цялата страна. Те са пилотни и се реализират в 12 града в страна. Едната е насочена към ученици от 5 до 7 клас, а другата е от 8 до 11 клас. "При втората основният подход, на който се залага, е "обучение на връстници", като първо се обучават доброволци. В тази възрастова група самите деца имат по-голямо доверие на информацията, която получават от своите връстници, а не толкова от възрастните – учители или родители, а примерът им се възприема безкритично", посочи специалистът.

В двете национални програми са предвидени срещи с родители, учители, психолози и педагогически съветници. Малка част от тях се е осъществила до момента заради ситуацията с коронавируса, но експертът се надява с началото на новата учебната година да стартират в цялата страна.

Политиката на национално ниво срещу употребата на наркотиците и наркотрафика се осъществява от Национален съвет по наркотичните вещества, който е към Министерски съвет. Той разработва националната стратегия за борба с дрогата.

Просветният министър Красимир Вълчев заявява, че всяка година се изготвя годишен доклад по проблемите, свързани с употребата и злоупотребата с наркотични вещества в България. МОН събира и обобщава данните от всички 28 регионални управления на образование. На база отчетените данни през учебната 2018/19 година в програми и кампании за превенция са обхванати 208 301 ученици. Работи се както на ниво клас, така и с родителите, и със съответните институции, като се изнасят беседи за вредата от дрогата.

Няма готова формула как да предпазим децата от наркотиците, но има добри практики и много опит, натрупан в страните, които имат традиции в тази сфера. От тях може да се поучим. Това заяви пред БГНЕС Валентина Маринова, която също е главен експерт отдел "Зависимости" към Националния център по обществено здраве и анализи.

"Няма формула, някакъв алгоритъм, защото става въпрос за психологическа и социална работа и за много специфичен контекст, който има в различните страни, в различните малки общности, по-малките населени места, големите градове и т. н., към който е нужно да се адаптират тези превантивни програми", подчерта Маринова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
11
 
! Отговори
Т.е.? преди 3 години
Ако някой ви наводнява от горния етаж - носете дъждобрани, слагайте кофи? А не отстранявайте причината за проблема? Теча на горния етаж?"Няма формула, някакъв алгоритъм" - има бе! Сингапур я е напипал. Поинтересувай се, лелче.
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РашкоМда, "Буда" ви е виновен, че пиете и се качвате да карате.
10
7
 
5
 
! Отговори
"Най-добрата преди 3 години
До по-сериознопревенция е...". Всички я знаем, не си светулка в тунела. Евакуирайте си децата, това е най-добрата превенция.
9
4
 
7
 
! Отговори
fdg преди 3 години
Смешки. Преди 25 години, като бях в 5-ти клас имахме вече няколко тревоманчета. Демек били са на по 12 още тогава.
8
11
 
3
 
! Отговори
Заради това преди 3 години
като Ви станат децата на 12-13 годинки, седмокласници-осмокласници, веднага ги пращайте в западна от нас чужбина. Заедно с някоя баба или дядо, та да има и тях кой да ги лекува като хората, а те да наглеждат диването.
7
4
 
10
 
! Отговори
по-сериозно преди 3 години
Най-добрата превенция е службите и съдиите да спрат да обслужват наркоразпространението, а да вкарват в затвора босовете. Всички останали програми са начин да се разпределят едни пари между едни сърцати хорица с нулев капацитет на полезно действие.
6
4
 
10
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
Странно защо така, при положение, че мерките непрекъснато се затягат и наказанията/глобите непрекъснато се увеличават?!! А да, затегнатите мерки носят само приходи, а за истинско справяне с проблема се изискват разходи. Да живей Буда!
5
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истина еМа нещо другите да бягат. Нещо рушитата не бързате много да "бягате", м?
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гробар:Ако ни преизберете, ще свалим въпросната възраст на 8г
3
5
 
17
 
! Отговори
вижда се преди 3 години
Във всички класации сме номер-1 , от зад на пред !
2
6
 
8
 
! Отговори
истина е преди 3 години
На боко електората се рой като *** !! Пак той ще спечели !! Който може да бяга от тази територия !
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма рабта много роми стават бащи и майки на тая възраст и никой нищо не може да им каже държавата липсва.