До края на юни приключва ремонтът на виадуктите на АМ "Тракия"

Министър Аврамова: Ремонтите по "Хемус" продължават
Обновена: 28 май 2020 14:49 | 28 май 2020 14:47, Анисия Иванова
6
До края на юни приключва ремонтът на виадуктите на АМ "Тракия"
Снимка: БГНЕС

Времето от началото на пролетта се използва не само за ремонти, но и за строеж  на големите инфраструктурни обекти. На фона на коронавирусната инфекция, спазвайки мерките за безопасност и с усилията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“ за администриране на целия процес, строителството не спря, коментира министър Петя Аврамова, съобщават от МРРБ

Продължават ремонтите от 13-и до 20-и км на магистрала „Тракия“. Усилията ни са до 30 юни, до началото на активния туристически сезон, да освободим движението и трафикът там да е спокоен, съобщи Аврамова пред БНР.

Ремонт се извършва и в участъци от 19-и до 37-и км на магистрала „Хемус“, напомни тя. От днес за движение се затваря платното в посока София на виадукта край с. Потоп на АМ „Хемус“. Там ремонтът ще продължи през лятото. Това се прави с цел безопасност, тъй като виадуктите не са ремонтирани последните 30 години.

Регионалният министър напомни, че продължават строително-монтажните работи на тунел „Витиня“, където се извършва конструктивно укрепване. Предвижда се ремонтът на съоръжението да завърши до края на годината.

Министърът коментира изграждането на тунел „Железница“ на АМ „Струма“, където се работи денонощно седем дни в седмицата. И в двете тръби на съоръжението са прокопани по над 800 м и се прави първичната облицовка. Очаква се тунелът да е изцяло прокопан до пролетта на 2021 г. Паралелно се изграждат и участъците преди и след него.

Активно се работи и по строителството на Южната дъга на Софийския околовръстен път в участъка от ж.к. „Младост“ до връзката с АМ „Тракия“. По отношение на строителството на отсечката от ул. „Ралевица“ до „Люлин“ министърът посочи, че ангажимент на Столична община е изготвянето на идеен проект и провеждане на устройствените процедури. АПИ ще извърши отчуждаване на необходимите терени и ще изгради участъка на инженеринг.

Основната цел на „Български ВиК холдинг“ ЕАД е стабилизиране на отрасъла, в който липсват достатъчно средства за инвестиции и е в тежко финансово състояние, каза още Аврамова. Надзорният съвет на компанията вече е назначен, има избран Управителен съвет и изпълнителен директор. Работи се по структурирането на холдинговото дружество, което ще оказва подкрепа на операторите в тежко финансово състояние.

Попитана ще има ли повишаване на цената на водата, регионалният министър съобщи, че до десетина дни се очаква проектът на Закон за ВиК да бъде публикуван за обществено обсъждане. Сред основните принципи, които са заложени в него, е и социалната поносимост на цената на водата. Регионалният министър напомни, че цената на ВиК услугите се определя от КЕВР, която е създадена според разпоредбите на Закона за енергетиката. Затова в новия Закон за ВиК се предлага от регулатора да се отдели самостоятелна комисия, която да отговаря само за ВиК отрасъла. Така ще има повече гъвкавост и проследимост на процесите в него и при определяне на цените в различни ситуации.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
WTF преди 1 месец
Хемус на Запад щяха да я построят наново с все тунелите за времето, в което е в ремонт. А вероятно и да я завършат. Там е гавра с хората и безхаберие - работи се, когато имат свободни хора и е последна дупка на кавала, както цялата Северна България. Срам и позор.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като прочета "ремонта ще е до края на годината" и ми прималява, защото винаги остава съмнинието -До края на коя година ?
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При БСП нито се ремонтира,нито се строи.Само при служебното правителство на Радев затвориха цялото движение за две седмици през Витиня,за да поставят 20лампи на тунел Ечемишка,които взеха от съседната тръба.Даже и наградиха ,,строителите”,за бързата работа.
В интерес на истината ,не са паднали вече четвърта година
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Хемус я ремонтират вече 7 години! Муахаха
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
юли почва ремонт на ремонта