По-високите заплати в заведенията ще влеят 72 млн. лв. в хазната

При нормални условия покачването на заплатите ще отнеме 4 години, смята експерт
Обновена: 28 май 2020 10:42 | 28 май 2020 10:27, Петя Славова
30
По-високите заплати в заведенията ще влеят 72 млн. лв. в хазната
Снимка: БГНЕС

Покачването на минималната работна заплата в ресторантьорския бранш от 610 на 800 лв. ще донесе 72 млн. лв. приходи за бюджета в рамките на година, съобщи председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Нова тв. В нормални условия покачването на заплатите би отнело поне 4 години, ресторантьорите обаче го предлагат веднага след спада в ДДС-то.

Още по темата

По думите му вдигането на минималната работна заплата ще ''запълни'' половината от дупката в бюджета, която е изчислена на 150 млн. лв., освен това свалянето на ДДС ще доведе до по-голяма събираемост.

''Влизането на новия закон в сила ще спаси доста голяма част от сектора от фалит'', обясни Алибегов, като припомни, че според прогнози 50% от бранша е щял да фалира до края на годината преди предложението за диференцирана ставка на ДДС да бъде прието. Той беше категоричен, че отварянето на клубните заведения на 15 юни също ще изиграе важна роля за спасяването на сектора.

Алобегов разкритикува всички хора, които не одобряват намаляването на ДДС, но всъщност не дават предложения за спасяването на бранша, чиито представители все още са застрашени от фалит. По-рано днес президентът Румен Радев също се изказа негативно по отношение на промените в бранша, като заяви, че ''данъчни промени не се правят на парче.''

Припомняме, че в момента работи едва 20-30% от капацитета на въшните части на заведенията. От 1 юли обаче ще заработят и обектите на закрито – изискванията остават същите като тези за масите навън.

"Тази мярка ще спаси до голяма степен бранша", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че вдигнете я до 1000 лв, за да запълните дупката изцяло. Ама пак ще намерите вратички - ще започнете да назначавате на половин работен ден, на практика ще експлоатирате хората по 12 часа на ден.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес по Нова един обясняваше защо омлета струва 8 лева и няма да се намали цената.Моля? Едно яйце е средно 25 стотинки , до 8 лева .....хм явно калкулира джипа на любовницата
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото разбрах ,няма да се намалят крайните цени за клиентите Това за мен е неприемливо и до Нова година няма да седна на заведение
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инджинер Ганчев,хотелиер-ресторантьори а, разбиращ от всичко, големият български бизнесмян, гледа на ддс не като на дължим данък, а на нещо което трябва да се краде. И който не го прави е голям балък. А сега просто им подариха 11 процента и ще се налага да крадат по-малко.
1
0
 
19
 
! Отговори
Високи заплати преди 3 години
От 610 на 800 лева, 400?. И бг е в европейски съюз. За толкова пари биха работили неквалифицирани, необразовани, непълнолетни - за джобни през лятото.