Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар

Вирусът уврежда сериозно и здрави организми, обясни доц. Попов
Обновена: 31 май 2020 13:01 | 31 май 2020 13:00, Петя Славова
207
Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията". Това каза пред БНР доц. Георги Попов, началник на Инфекциозната клиника във ВМА и член на Националния оперативен щаб.

По думите му ще се появяват единични случаи - някой ден повече, някой ден по-малко, но "стабилно отиваме към епидемичната опашка", категоричен беше той. "Здравната система на България се справи благодарение на това, че ударът не беше толкова силен като в Италия и имахме опита на Западна Европа и Китай", посочи той.

Доц. Попов разказа за посещението на група български лекари за обмяна на опит в изследователския център на болницата в град Павия, Италия:

Още по темата

"Над 5000 пациенти с Covid-19 са минали през тази болница и имат доста голям опит, публикации и в световно известни списания, така че може да се вярва на научните им постижения. Това, което най-много ни впечатли, е лечението с плазма. Изработили са методи за оценка на плазмата на донорите със скала на антителата. Тези донори, които са били с ниво на антитела в плазмата си 1 към 160 са хиперимунни, хиперимунна плазма, която са прилагали при своите 48 пациента". Доц. Попов посочи, че методът, който се прилага в България е дори по-добър, защото плазмата не се замразява.

Наблюденията върху изградения имунитет в преболедувалите коронавирусната инфекция са, че след около 3 месеца той се изчерпва, акцентира доц. Георги Попов, като уточни, че това са констатации на италиански учени. Той отново напомни, че вирусът е много вирулентен и опасен, което трябва да напомня необходимостта от стриктно спазване на хигиенните и предпазни мерки и дистанция.

"Съчетанието на неподготвеността в началото, вирулентния вирус, концентрацията при изпълнение на служебните си задължения и възможността човек да се зарази извън работното си място - това смятам за фактори за заразяване на голям брой медицински специалисти", коментира той.

Според доц. Попов вече е разбит митът, че пациентите умират от придружаващите заболявания, а не от Covid-19 и добави, че вирусът уврежда сериозно дори и здрави организми.

Лекарят изказа съмнение скоро да бъде създадена ваксина срещу коронавируса в кратко време, но изказа оптимизъм, че може и да няма нужда от тази ваксина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
3
 
20
 
! Отговори
Няма преди 3 години
да правят аутопсии да,защото ще излезе наяве истината.а тя е доста неудобна.
148
10
 
9
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Тоя вирус е един от най-безобидните, и плаши само мишоците.
147
5
 
20
 
! Отговори
seira преди 3 години
ВСЕ ОЩЕ НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЕ Е БЕЗСПОРНО ДОКАЗАНО, ЧЕ ЗДРАВ ЧОВЕК, ЗАРАЗЕН С КОРОНАВИРУС, СЕ РАЗБОЛЯВА И УМИРА ЕДИНСТВЕНО И САМО В РЕЗУЛТАТ НА ЗАРАЗАТА С ТОЗИ ВИРУС!!!НАРОДЕ!!!!!
146
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пян ГъНа 8 жертви е правена аутопсия в България. Поне така каза шефа на патоанатомите в България. Аутопсия е правена само на тези, за които има съмнение каква е причината за смъртта. Аутопсии не се правят на ВСИЧКИ пациенти, при никакви обсотятелства. Претенциите за такива действия показва, че хората които очакват такова нещо си нямат идея от медицина или от проучване на болести.
145
6
 
13
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
До 142Е, официална заповед може да няма, но АУТОПСИИ НЕ ПРАВЯТ! На колко от починалите в БГ ок. 140-50 човека причината за смъртта е установена по единствения начин, признат от науката за достоверен? Чакам не глуповати заяждания, а факти - цифри, проценти, източник на информацията.
144
10
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
ние знаем че хората умират от короната а вие непрекъснато повтаряте че починалитеимали съпътващи заболявания защо не правите аутопсии и да ни съобщаватерезултатите един път не чух такава информация а тя е много важна за тези коитоне вярват че има коронавирус и че това е обикновен г грип
143
6
 
16
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
Д-р Попов какво да каже,шеф му е Годжи без китарата, ***.
142
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Батко"Мерките им пак бяха неадекватни и ***!"Направо фащай държавата да я оправяш!
141
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пян Гъ"От Covid ли умират? Ми що са забранени аутопсиите тогава?"Щото не са забранени аутопсиите. Затова.
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 121"...ТУК ИМА МИСЛЕЩИ.."Радвам се, че си голЕм мислител!
139
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Пациенти умират от придружаващи заболявания, утежнени от коронавируса."Иска ти се да си защитен, нали?
138
2
 
4
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
Tezi ot NOSHT ...prodaljavat da si kakanijat razporedenoto ot ednoknijnika a toi pak ot svoia strana se razporejda v zavisimost ot tova "kak shte se razberat nachalnicite " mu !!! Lesno e ! " I magare da slojat I to shte se spravi " !!!
137
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пациенти умират от придружаващи заболявания, утежнени от коронавируса.
136
7
 
3
 
! Отговори
Истината е, че преди 3 години
И от едното, и от другото !
135
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще пуснете статията за Али Баба и 40-те разбойници!?
134
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БаткоДнес е неделя, аз съм в болнични, и гледам директното предаване за скачването със МКС. Ти каза, че няма защо да се занимаваш с такива като нас, тъй че какво правиш още тук, нали приключихме? :))))))
133
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Батко 138Бате, пак не казваш къде си шифйор?Недей да скромничиш ;)
132
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БаткоБатко, батенце - аз си гледам финансите, не се безпокой. А медицината и медиците не ги коментирам, чета мненията им и изразявам уважението си към онези специалисти, които са ги заявили!Та, сега, не е ли време най-после да ни разкриеш каква е твоята експертиза в медицинската област? И да те предупредя - свидетелството за професионален шофьор на ТИР, както и освидетелствувания от психодиспансера не са удостоверения за медицинско образование!Та?
131
2
 
7
 
! Отговори
Батко преди 3 години
До АнонименМай ти няма какво да правиш, аз си имам работа достатъчно, това че съм седнал да ти гледам простотиите, е вид развлечение :)Т.Р.О.Л.Ч.Е
130
2
 
11
 
! Отговори
Батко преди 3 години
До АнонименГледай си финансите и не коментирай медицината, по която не си специалист очевидно! Мангъров бил такъв, лекарят от МВР институт бил такъв, професорът от МУ-Пловдив бил такъв , май бая хора усетиха, че нещата са преувеличени и, че това е вирус като вирус. Май почнахте да идвате на мнението на посочени от горе хора и много други, които са казали, мнението им.