Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар

Вирусът уврежда сериозно и здрави организми, обясни доц. Попов
Обновена: 31 май 2020 13:01 | 31 май 2020 13:00, Петя Славова
207
Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията". Това каза пред БНР доц. Георги Попов, началник на Инфекциозната клиника във ВМА и член на Националния оперативен щаб.

По думите му ще се появяват единични случаи - някой ден повече, някой ден по-малко, но "стабилно отиваме към епидемичната опашка", категоричен беше той. "Здравната система на България се справи благодарение на това, че ударът не беше толкова силен като в Италия и имахме опита на Западна Европа и Китай", посочи той.

Доц. Попов разказа за посещението на група български лекари за обмяна на опит в изследователския център на болницата в град Павия, Италия:

Още по темата

"Над 5000 пациенти с Covid-19 са минали през тази болница и имат доста голям опит, публикации и в световно известни списания, така че може да се вярва на научните им постижения. Това, което най-много ни впечатли, е лечението с плазма. Изработили са методи за оценка на плазмата на донорите със скала на антителата. Тези донори, които са били с ниво на антитела в плазмата си 1 към 160 са хиперимунни, хиперимунна плазма, която са прилагали при своите 48 пациента". Доц. Попов посочи, че методът, който се прилага в България е дори по-добър, защото плазмата не се замразява.

Наблюденията върху изградения имунитет в преболедувалите коронавирусната инфекция са, че след около 3 месеца той се изчерпва, акцентира доц. Георги Попов, като уточни, че това са констатации на италиански учени. Той отново напомни, че вирусът е много вирулентен и опасен, което трябва да напомня необходимостта от стриктно спазване на хигиенните и предпазни мерки и дистанция.

"Съчетанието на неподготвеността в началото, вирулентния вирус, концентрацията при изпълнение на служебните си задължения и възможността човек да се зарази извън работното си място - това смятам за фактори за заразяване на голям брой медицински специалисти", коментира той.

Според доц. Попов вече е разбит митът, че пациентите умират от придружаващите заболявания, а не от Covid-19 и добави, че вирусът уврежда сериозно дори и здрави организми.

Лекарят изказа съмнение скоро да бъде създадена ваксина срещу коронавируса в кратко време, но изказа оптимизъм, че може и да няма нужда от тази ваксина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БаткоДовиждане, слаб актьор и социален маргинал. Макар че такива като теб така или иначе нямат какво друго да правят, така че те чакаме след малко с този ник или с друг.
128
0
 
12
 
! Отговори
защо преди 3 години
Никой не публикува каква е смъртноста през изминалите години сравнена с пандемията или с вируса е намаляла /както с катастрофите/.
127
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 128 ПАЛЯЧЕТОО"лично аз ходя без маска"Ама само където ти кажат.:)))
126
1
 
5
 
! Отговори
Батко преди 3 години
До АнонименТи кой си? Не си пил лекарствата, ***! Мисля, че не заслужавам да си губя времето с ***, като теб!
125
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БаткоСкъпо Батенце, аз си изкарвам прехраната в сферата на финансите. От това разбирам. Поради което съм доста умерен в оценките си за медиците. Които безкрайно уважавам, защото съм способен да оценя какво богатство за обществото е един свестен лекар.Ти по какво си специалист / освен по всичко / скъпо Батенце, та си толкова краен в оценките си за вируси, вирусолози и пр? Та, ще кажеш ли? Или пак ще се поиздуеш, за да е ясно / за пореден път/ че си обикновен, озлобен лузър?
124
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Батко"кой беше ти бе"Типичния устат никой от хоремага пак се опитва за актьорска роля. Не ставаш, отивай да си допиваш.
123
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 121/124Аз вируса го преживях, не се грижи за мен. Ти гледай да се криеш по дупките, щото такива като вас са много устати по форумите, но сте по-ниски от тревата в реалния живот и страхливи до безобразие като стане дума за реална опасност. Даже трябва да ви изравяме от дупките, иначе не можете да излезете на дневна светлина.
122
2
 
7
 
! Отговори
Батко преди 3 години
До АнонименТука има две - три платени Т.Р.О.Л.Ч.Е.Т.А ! Същите се опитват по всички възможни начини да лъскат имиджа на властта! Уви не им се отдава! Другото ще го оставя без коментар!Аз за да кажа нещо, значи съм специалист в съответната област, а освен това чета и доста книги и се интересувам от нещата! Не съм длъжен да давам отговори на някакви, дето нито съм ги чувал, нито виждал. Кой беше ти бе?
121
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Батко"Аз съм специалист в съответните области"Само като го чуя това и си ми ясен. Отивай в пясъчника да си играеш.
120
3
 
6
 
! Отговори
ДО 121 преди 3 години
ВАКСИНКАТА ТЕ ЧАКА ПИШЛЕЕМЕ ЩЕ ВИДИМ КОЛКО ЩЕ ЖИВЕЕШ С ВАКСИНКАТА *** ПРОПАГАНДИРАЙ КОРОНКАТА СИ НА НЕВЕЖИТЕ БЛЕЕЩИ КОИТО ЩЕ ТЕ СЛУШКАТ С ЗЯПНАЛИ УСТА ТУК ИМА МИСЛЕЩИ ТЕ СА ВАШИЯ ПРОБЛЕМ НА СТАДНИТЕ ЖИВОТНИ,,,.
119
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 117/120Факт е, че нищо не ти е ясно. Няма такъв "стандарт на СЗО". Всяка държава определя сама протокола за обявяване на една жертва дали е от корона или от друго. Примерите ме подсещат, че *** тук използваха абсолютно същите абсурдни глупости, явно си един от тях. Слаби актьори сте.
118
0
 
4
 
! Отговори
Батко преди 3 години
До АнонименТи по какво си специалист ми е много интересно, вероятно не си прочел и една книжка, ама даваш акъл, типично български! Аз съм си специалист в съответните области, мен хората ме оценяват, не ти Т.Р.О.Л.Ч.ЕИскам тебе да чуем, отворко!!!
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 117/119Лош актьор си. Не ставаш.
116
0
 
9
 
! Отговори
До 117 преди 3 години
Аз пък имам позната която си отиде на 45, защото не всеки може да живее 15, 20 или 30 години на хемодиализа, не се правят такива заключения от единични случаи. Фактите са, в цял свят всеки с положителна проба се води жертва на вируса, независимо от какво е починал. Стандарта на СЗО е положителна проба значи е вируса виновен, независимо от тежката черепно-мозъчна травма, четворния бай-пас или огнестрелните рани. Но дори и да приемем че 400000 са умрели, пак по СЗО има между 70 и 700 мил. заразени
115
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 115"Батко" работи като шофьор или товарач в някое депо, но ги разбора медицинските въпроси. Тук тия със конспиративните теории са или безработни или нискообразовани и нископлатени. За сметка на това са компетентни по всички въпроси. Като започнеш от политически, после икономически, после финансови, после юридически, после медицински и т.н.
114
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 106/112Аутопсия е правена, да. Затова знам с каква диагноза си отиде човека, защото лежах в стаята когато съобщаваха на съпругата му . Явно си напълно неграмотен. Хора на хемодиализа живеят без проблеми много десетилетия, на практика докато хората наистина остареят, ако нещата се правят качествено. Този човек беше живял на хемодиализа 15 години и е щял да живее вероятно още поне толкова без вируса. "Клинична картина" ***, нямаш идея за какво говориш, но се правиш на интересен.
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: щаба и правителствотоКопие: министъра на здравеопазванетоКакво правим с българските и международни концерти и фестивали за които са продадени билети за повече от 30% от капацитета на мястото за провеждане? Това означава ли че организаторите могат да ходят да се гръмнат? Наистина ли ресторантьорите са най-важният отрасъл на икономиката в България???
112
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БаткоБатко, батенце - ***, ти, много умен бре , Бате? Вероятни виден лекар? Вирусолог? Я се похвали с експертизата си, че нещо скромничиш, обявявайки, че само си над всичко и всички, особено над българските медици!Та? По какво си специалист, батенце? Има ли такава област / освен саморазхвалването, ама и там си зле, та..../ ?
111
1
 
9
 
! Отговори
Батко преди 3 години
И последно - вие, какво ще видите от парите, които ще приберат! В другите страни на хората дадоха реални пари, грижат се за техните сънародници. В България какво ви дадоха? Отговорът нищо не са дали и няма да дадат! Държавата с най-малко живеещо население в ЕС и най-бедната в ЕС, доближена до държави от третият свят, се граби стабилно!И мислили за хората? Да бе да, мислят само за собственият си джоб!Позитивна нова седмица!
110
0
 
13
 
! Отговори
ДО 106 преди 3 години
АУТОПСИЯ ПРАВЕНА ЛИ Е НА ДИАБЕТНО БОЛНИЯ С ХЕМОДИАЛИЗА,САМО С ТАКАВА ДИАГНОЗА СИ ПЪТНИК МОЕТО МОМЧЕ А ЕДИН ЛЕК ГРИП МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗКЛЧИЕТЛНО ОПАСЕН ЗА ТАКАВА КЛИНИЧНА КАРТИНА ...АЙДЕ СЪС ЗДРАВЕ НЕ СИ БИЛ БОЛЕН ОТ НИКАКЪВ КОВИД....ГРИПНАТА ЕПИДЕМИЯ И СМЕНИХТЕ НАЗВАНИЕТО НА КОВИД ЦИРКАДЖИИ...