Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар

Вирусът уврежда сериозно и здрави организми, обясни доц. Попов
Обновена: 31 май 2020 13:01 | 31 май 2020 13:00, Петя Славова
207
Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията". Това каза пред БНР доц. Георги Попов, началник на Инфекциозната клиника във ВМА и член на Националния оперативен щаб.

По думите му ще се появяват единични случаи - някой ден повече, някой ден по-малко, но "стабилно отиваме към епидемичната опашка", категоричен беше той. "Здравната система на България се справи благодарение на това, че ударът не беше толкова силен като в Италия и имахме опита на Западна Европа и Китай", посочи той.

Доц. Попов разказа за посещението на група български лекари за обмяна на опит в изследователския център на болницата в град Павия, Италия:

Още по темата

"Над 5000 пациенти с Covid-19 са минали през тази болница и имат доста голям опит, публикации и в световно известни списания, така че може да се вярва на научните им постижения. Това, което най-много ни впечатли, е лечението с плазма. Изработили са методи за оценка на плазмата на донорите със скала на антителата. Тези донори, които са били с ниво на антитела в плазмата си 1 към 160 са хиперимунни, хиперимунна плазма, която са прилагали при своите 48 пациента". Доц. Попов посочи, че методът, който се прилага в България е дори по-добър, защото плазмата не се замразява.

Наблюденията върху изградения имунитет в преболедувалите коронавирусната инфекция са, че след около 3 месеца той се изчерпва, акцентира доц. Георги Попов, като уточни, че това са констатации на италиански учени. Той отново напомни, че вирусът е много вирулентен и опасен, което трябва да напомня необходимостта от стриктно спазване на хигиенните и предпазни мерки и дистанция.

"Съчетанието на неподготвеността в началото, вирулентния вирус, концентрацията при изпълнение на служебните си задължения и възможността човек да се зарази извън работното си място - това смятам за фактори за заразяване на голям брой медицински специалисти", коментира той.

Според доц. Попов вече е разбит митът, че пациентите умират от придружаващите заболявания, а не от Covid-19 и добави, че вирусът уврежда сериозно дори и здрави организми.

Лекарят изказа съмнение скоро да бъде създадена ваксина срещу коронавируса в кратко време, но изказа оптимизъм, че може и да няма нужда от тази ваксина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то какво може дс се очаква от член на щаба
188
2
 
5
 
! Отговори
До 183 преди 3 години
Точно така, НО това не е обикновен грип - много по-заразен е и е с много по-тежки последствия, което увеличава НЯКОЛКО ПЪТИ вероятността да се стигне до летален изход при хора с придружаващи заболявания, ако се разболеят от него. Това е проблема.
187
2
 
7
 
! Отговори
Не е така преди 3 години
Всички аутопсии показват точно обрстното, другото е политика и внушения
186
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
може да се вярва на научните им постижения.А как стои въпроса с великите български научни дейци, учени не до учени исках да кажа!
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Умрял пациент понеже българите все се престарават и на комунизма и на либерализма.
184
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Striker Ти се майтапиш, но в библията пише че антихриста ще вилнее 42м или кажи речи колкото твоя разчет.
183
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че на управляващите им дойде акъла и здравният министър отмени епидемията
182
2
 
2
 
! Отговори
До 182 преди 3 години
Е какви има за чудене!,Изследвали са броя на антителата по определена скала.След 3-я месец броя им е незначителен и силата на защита също.Няма вечен имунитет,затова се правят реимунизации..Италианците са намерили решение кой е най подходящия начин.В тази болница са лекувани 5000 пациента и са натрупали опит.
181
5
 
17
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Още един платен доцент, хаххаа! Масово по света тепърва аутопсии доказват, че хората умират от съпътстващите заболявания, а не от тоя псевдо-вирус! Аа г-н доцент, маските до 2024-та да си ги носим, нълтъй? Минимум, нали? Мерси. Добре, че сте вие, че иначеее - ууужас!
180
0
 
12
 
! Отговори
Gregory House, M.D. преди 3 години
При общия брой от 7 извършени аутопсии в България изобщо добре, трябва да се съглася, че българите са починали именно от COVID-19?Всъщност по важно е да се запитаме какво целим да докажем с това?Един грипен вирус може да бъде не по-малко смъртоносен. И всеки с понижен имунитет (например на химиотерапия или трансплантиран) може да умре от коронавирус.Но причината пак ще са придружаващите заболявания!
179
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Наблюденията върху изградения имунитет в преболедувалите коронавирусната инфекция са, че след около 3 месеца той се изчерпва"това ми се струва като пълна глупост.
178
0
 
11
 
! Отговори
Умрял пациент преди 3 години
Когато в бг се въвежда някаква чужда пропаганда под външен натиск, винаги група "специалистиексперти" успяват да организират така, че оси***то да е грандиозно.
177
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От този унизителен и напълно ненужен маскарад чувствителен човек може и да умре без да има "кови окови", но и по добре защото не е ясно какво ни чака живите.
176
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дарвин Нарича се колективен имунитет първо и второ това се отнася за болестите, а не за измишльотините.
175
0
 
10
 
! Отговори
абг преди 3 години
Създава се в лаборатория нов вирус от най-разпространените и безобидни вируси- ретровируси(ХИВ),корона вируси(ковид19),обвинява се той за дадено заболяване,за което не е виновен,не без помощта на PCR теста,който не е тест и не може да се използва за тест(това го твърди създателят на PCR технологията Кари Мълис,а и не само той).После се вземат мерки и тези мерки винаги са срещу хората и в полза на болните мозъци самопровъзгласили се за елит.Рязко спряха да умират хора от инфлуенца,а те са 2-3 млн
174
1
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
Нещата не са черно-бели. Вирус има - пускането му преследва цял комплекс от цели. Въпросът е, че медийната кампания и некоректната статистика затъмняват реалния мащаб на заразата (преувеличава го). Ако искаш да докажеш, че не ти си убил някого, понеже според твоя адвокат той е починал не от твоят юмрук, а от еди-какво си, ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА ДОКАЖЕШ ТОВА Е СЪДЕБНА ЕКСТПЕРТИЗА (АУТОПСИЯ). А иначе - какво "ставало" в Италия/Испания, кой колко страдал и ревял и т.н. няма никакво значение за съда.
173
6
 
20
 
! Отговори
ЮДО-МАСОНИ преди 3 години
защо в държави като Швеция, Дания, Беларус, Туркменистан, Иран НИКОЙ НЕ "ИЗМРРЯ ЯКО" от измисления ви вирус !?Нито една от тези държави не закючи хората по домовете им като *** и не унищожи икономиката си с поръчковата юдо-масонска каранита !
172
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До seira Оппаааа, поредният вирусолог. Акад. проф.д-р seira.Има книжка за мотопед. И понеже бърка мотопед с вирус - ей го и тоя вирусолог ;)
171
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АМАН ОТ ЛЪЖИ !!!На вас май целия живот ви е един голям заговор.
170
3
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Това... "писание" от една седмица се тиражира по всички онлайн медии без да е променена нито една буква - т.е. очевидно платена реклама. Интересно какъв интерес имат от цялото това нещо хората, което го плащат?