Бракониери унищожават находища на трюфели край Балчик

Държавно ловно стопанство издава определен брой разрешителни
1 юни 2020 17:37, Анисия Иванова
17
Бракониери унищожават находища на трюфели край Балчик
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на хората, които незаконно добиват трюфели, алармират от Държавно ловно стопанство - Балчик. Доскоро ценните гъби бяха непознати за хората в района, но сега все повече стават събирачите, като една част от тях дори притежават и специално обучени кучета.

Високата изкупна цена на трюфелите ги превърна в желан бизнес за много хора, които за съжаление вземат от гората готов продукт, като унищожават цели местообитания, а не правят нищо, за да бъдат съхранени находищата.

За да бъде съхранен този ресурс, ръководството на ДЛС-Балчик въведе ред, като се издават само определен брой разрешителни за събиране на трюфели, според предвиденото по стопански план ползване, за да не се стигне до пълното им унищожаване. Определени са и местата, където може да се извършва тази дейност, като са изключени защитените територии, резерватите, базите за развъждане на дивеч и др. Регламентиран е и начинът за добиване, като събирачите трябва да представят документи и за кучетата, с които работят.

За съжаление усилията на лесничеите не се възприемат добре от незаконните събирачи, които търсят бърза печалба и не се интересуват какво ще се случи с находищата след година или две. Тези хора ровят по всяко време в горите, унищожават трюфелите, гонят дивеча, замърсяват горските територии, причиняват пожари и дори поставят шипове по горските пътища, за да затруднят служителите на стопанството по време на проверка.

От ДЛС-Балчик са категорични, че ще засилят контрола и няма да позволят унищожаването на трюфелите, които са едно от природните богатства в района. Извършват се съвместни проверки с полицията и за последната седмица са съставени три акта. Служителите на стопанството заявяват, че ще бъдат безкомпромисни, въпреки заплахите от страна на бракониерите, съобщава БТА.

Ръководството на стопанството предлага да бъдат направени законодателни промени, които да регламентират добива и продажбата на трюфели в страната, за да бъдат опазени от вандалските набези. Лесничеите разчитат на гражданите и полицията, за да бъдат спрени посегателствата в горите, като в териториалното поделение се правят ежедневни проверки, а дежурните са готови да откликнат на всеки сигнал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Манол преди 3 години
До АнонименВ Балчишкото стопанство и горски има търсачи на трюфели. Явно няма да дават разрешителни на други , а само те ще си търсят. Обикалят и по околията тия горски.
15
1
 
3
 
! Отговори
е, и..? преди 3 години
трюфели ли ..? Аз такава гъба не ям, тя не ми харесва. Пари нямам за хляб, те какво ми говорят ...
14
3
 
4
 
! Отговори
kaputt преди 3 години
забранявай че ще вземе някой да направи пари и да си осигури живота и да не му се налага да робува за някой от герберастките фирмаджии
13
2
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Абе *** за гъби става въпрос ,какви гербави калинки? Съвсем си изтрещял бе пубере!!!
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те до вчера не знаеха какво е трюфел, ама надушиха далавера и веднага забрани, разпоредби режими... Да не се минат гербавите калинки..
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Те предимно от племето вършат тези работи."О да, от племето вършат тези работи. Обучените кучета ги доставят от чужбина Франция, например. Специални породи и не са никак евтини.
10
0
 
7
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Нали в Добруджа , а и в цяло БГ уж трюфелите бяа никачествени ?
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно да забранят на хората да ходят по горите и да берът гъби. Ще търся трюфели колкото си искам. Те бракониерите не са проблем за дивеча, нито са проблем мотористите дето по цял ден пърполят по горите. Проблем станаха гъбарите. Пък горската мафия, дето осече България, тя хич не е проблем, че горските ще гонят гъбарите
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Става дума за черен летен трюфел, който не е нито рядък, нито скъп. 100 грама е 20 лв. И за тия 20 лв. обикаляш като смахнат. И отделно, че 100 грама ще има да го стържеш една година. Нищо особено. Смърди на войнишки партенки. Може да се купи от по-големите магазини. Или бай-*** нещо пак са го избудалкали, или джурналята пак евтинки сензации търсят.
7
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Само мутри, демек техни хора ще берат. Горските закони са само за простолюдието
6
1
 
4
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 3 години
Ta,в Италия този бизнес е строгорегламентиран.Имаш площ в/дка, плащаш такса и търсиш99% си е наследствен бизнес.Не можеш да влизаш никъде другаде.Решиш да си го продадеш.О.К.Тук в БГ. имаш куче за 2бона, джип за 5 и плащаш по 30лв. на ден на 2-3 мутри и търсиш.Каквото намериш търсиш пазар, ако не намериш- крадеш от намереното на побратимия си.А бе като описаното от Джек Лондон в: златотърсачиРешението е: 20% на обласния управител,пък той да си го делка с Пеевски,10% за кмета,10% за горското
5
1
 
5
 
! Отговори
кво се чудите преди 3 години
Наторявайте горите с бракониери ве. Хем полезно, хем бързо и резултатно.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До скоро от Земеделието се кълняха че в България нямало трюфели,а ако се намирали такива тук-там,то те били толкова некачествени,че не ставали за никаква консумация,да не говорим за изкарване на пари.Но какво се оказа? Оказа се ,че българските трюфели са с изключително високо качество,и са много търсени и скъпи на световният борсов пазар.И всичко това,за да могат мутрите и техните покровители отгоре,да богатеят на чужд гръб плащайки стотинки за най-високо качество.Ама няма вече балами.
3
2
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
У наше село също има трюфел.Що пара съм изкарал от тва.Ама си пасувам от жа са юрне целото село да събира и за мен кво ша остане?С парите щат пат ода до Софето до един клуб та отлабвам жилата.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко ми е странна идеята за нещо дето расте в дивото да ми събират такса.Като искат да защитят трюфелите, тези толкова традиционни за българуте гъби, да го обявят мястото за защитен парк и да не дават нищо да се пипа. Дядовците ни все трюфели са яли. Или така няма да събират кинта?
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те предимно от племето вършат тези работи. Държавата не е тяхна, пука ли им за нея?Такива на дръвника и край с бракониерството, иначе няма оправия.