Рания - царицата на йорданския народ

Тя се омъжва за принц, който след това става престолонаследник
2 юни 2020 22:15, Иванка Гъркова
4
Рания - царицата на йорданския народ
БГНЕС

Тя е известна със своята красота и това, че през годините се бори за правата на жените в обществото. Тя не покрива главата си с бурка, въпреки че религията ѝ го налага. Тя е Рания ал-Ясин – една обикновена палестинка, която се превръща в кралицата на народа. Често я сравняват с покойната принцеса Даяна  и има защо. Нейната социалнозначима дейност се простира отвъд пределите на Йордания. 

Коя е Рания ал-Ясин? 
 
Рания ал-Ясин е родена на 31 август 1970 г. в Кувейт, където завършва средното си образование. Няколко години живее в град Тулкарм, защото там баща ѝ работи като педиатър. Майка ѝ пък се грижи за домакинството, с което семейството не се отличава по нищо от останалите палестинци. По-късно, през 1990 г. всички напускат Персийския залив като много други бежанци по това време. Година по-късно тя взима диплома по специалност "Организация на производството" в Американския университет в Кайро, Египет. 
 
"Имах най-обикновен живот… ходене на кино, на фитнес, ресторанти, приятели. Родителите ми учеха мен, брат ми и сестра ми да се трудим упорито, за да постигнем успех", споделя Рания пред френското издание на списание Elle. 
 
Любов от пръв поглед 
 
Нейната любовна история сякаш е сюжет от романтичен филм. Рания работи в маркетинг отдела на Citibank, след което се премества в офиса на Apple в Аман. През януари 1993 г. тя и неин колега са поканени на вечеря, организирана от сестрата на Абдула II бин ал-Хусейн (бъдещият ѝ съпруг и крал на Йордания). Тогава тя си няма приятел, а заради избора ѝ да не носи бурка още като тийнейджърка, много мъже не я смятат за подходяща партия за брак. 
 
"За жалост хората на Запад смятат, че хиджабът е символ на потиснатостта и слабостта. Не е така. Жената си покрива главата, ръководейки се от собствените си убеждения. Аз винаги съм твърдяла, че човек може да съди за една жена само по това, което тя има в главата си, а не върху нея", споделя тя. 
 
Абдула II бин ал-Хусейн, който я харесва от пръв поглед, тогава е един от най-желаните ергени в Йордания. Още докато той бил на 3-годишна възраст, неговият баща го лишава от правото да наследи трона му и го дава на своя по-малък брат - принц Хасан. Така момчето израства с мисълта, че няма да стане крал, като възпитанието му било европейско, за което допринася и неговата майка, която е британка – Тони Гардинър или принцеса Муна. 
 
Когато Рания и Абдула се виждат на официалния прием, се влюбват от пръв поглед. 
 
"Изобщо не си представях какво ще ми сервира съдбата", споделя тя. Той от своя страна признава, че в момента, в който я видял, загубил дар слово и само я гледал втренчено. 
 
 
Годеж набързо 
 
Малко след като принцът на Йордания среща Рания ал-Ясин, двамата започват да излизат на срещи. Въпреки че тя няма благородническо потекло, това няма значение за връзката им. Няколко месеца след това той я иска за своя жена, като отива лично със своя баща – крал Хусейн I. Нейното семейство няма нищо против и започва подготовката за „сватбата на века“. 
 
„Кралят си избра невеста, която му е равна като интелект. Те са невероятна двойка – подхранват един на друг интелектуалното си любопитство“, коментира Заид бин Раад, близък до Абдула. 
 
 
Още от невроятната история на Рания четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
LBN преди 3 години
Страхотна жена! Слушал съм нейни интервюта - въшност и интелект.