ОВОС за всички инсталации за изгаряне на отпадъци

Дори и експерименталното вече подлежи на такава оценка
3
ОВОС за всички инсталации за изгаряне на отпадъци
Снимка: БГНЕС

Всички инсталации за отпадъци ще преминават през процедурата по задължителен ОВОС. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ.

Целта на поправките е да се гарантира, че всички инсталации, изгарящи отпадъци, независимо от техния капацитет, от това дали са за изграждане или за реконструкция и модернизация, ще преминават през процедурата по задължителна ОВОС.

Досега на задължителна процедура по ОВОС подлежаха инсталации, които изгарят над 100 тона на ден. За тези, които изгаряха до 100 тона, се изискваше преценка.

След приетите промени обаче независимо от обема и вида на отпадъка, когато някой оператор представи инвестиционно намерение за изграждане, за разширение, за допълнение на инсталация задължително подлежи на ОВОС.

Оценката става задължитена и за така наречените експериментални изгаряния.

През последните две години на няколко места е имало експериментално изгаряне на отпадъци, като до този момента то е минавало само със съгласувателно писмо от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако искаме да имаме туризъм, трябва много повече да се направи за природата.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали *** беше ресурс, амо то тук и дървата ги гориме, та камоли ***. В западна Европа дори дървата са забранени за горене, пазят си въздуха хората, а *** го дават на нас, нали тука няма закони, Ковачки да си направи парите, па народа да мре. Тия еколози като им платят, вдигат вои до небесата, иначе никакви ги няма.
1
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Закона за околната среда и закона за управление на отпадъците са Мафиотски закони безмислени и неработещи. Досега държавата не е осигурила нито места за предаване, нито за изкупуване на отпадъчни опаковки от промишлеността. А такива трябва да има във всяка община. На практика система за събиране, унищожаване или преработка не съществува. Фирмите не знаят на кой да си предадат отпадъка. А битовите отпадъци и опаковки от заведения свободно се стелят по морския бряг, в реките, горите, планите...