Българите - малко и възрастни, раждаемостта намалява

Детската смъртност обаче бележела спад
347
Българите - малко и възрастни, раждаемостта намалява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Населението в България продължава да намалява и застарява, а ражданията бележат спад. Това отчете вицето Марияна Николова на въпрос на депутата от "Воля" Кристина Таскова за демографската криза.

Още по темата

Тя обясни, че за демографската стратегия се използват данните на НСИ и последния готов отчет е за 2018 г. Тепърва щял да излезе този за миналата година.

И въпреки негативните резултати по отношение на средната възраст на населението и ражданията, имало и положителни тенденции.

Сред тях е намаляването на детската смъртност и като цяло на смъртността, задържането на средната продължителност на живота, подобряването на жизнения стандарт и качеството на живота и увеличаването на броя на браковете.

Николова обясни, държавата активно се грижи за семействата с малки деца. От 2021 г. се увеличавала еднократната помощ за първолаци от 250 на 300 лева, като при това ще отпадне и подоходният критерий.

Сега право на тази помощ имат само семействата с доход до 450 лева на член от домакинството. Предвижда се семействата с деца, записани в 8 клас също да получат помощ.

Отделно имало програми за улесняване на достъпа до пазара на труда на родители с малки деца, създаване на условия за заетост на родители, които си гледат децата вкъщи и поради тази причина не намират лесно работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
0
 
7
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До RoТочно казано. Стига всички тука са се опитвали да се оправдават с липсата на пари в БГ. Българския народ с счупен от край време. За да се оправят нещата, всеки трябва да се изправи и да поеме своята част от теглото. Не да се скатават всички. Имаш дете - гледай го, пред блока ти е мръсно - изчисти го, съседа ти те нагрубява - обясни му, че това не е правилно. Гледайте повече навътре във вас самите - помисли как си постъпил днес с другите.
311
0
 
11
 
! Отговори
Ro преди 3 години
Най-добрата ми приятелка забременя от тогавашното си гадже. Беше ужасно щастлива, но господинът щеше да умре от ужас. В резултат на това изчезна и се появи 8 месеца по-късно, защото събрал смелост да каже на майка си и тя го принуди да се държи поне прилично. Никакво желание няма да общува със сина си, прави го по задължение. Предпочита кифлите в Щутгард, въпреки че е на 30. Почти не познавам мъже, които да искат деца и изобщо семейство. Причините са много и са залегнали и в двата пола.
310
0
 
5
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До анонимна 318Какво общо има феминизмът с гледането на деца? Жена-феминистка не може да гледа 2 деца ли? Ние не говорим за преди 100 год. в БГ, а за сега. Да не отваярме темата за съвременната бг жена, която има доста път да извърви, преди да може да се нарече феминистка. 90% от жените в БГ са все още в значителна част зависими финансово от мъжете си, което е тъжно, но си е изцяло проблем на жените. Ниско ниво на интелект, ниски цели в живота и лошо възпитание.
309
2
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Не става дума за икономическа принуда в сегашно време, а преди феминизма, когато жените не са работили, ако ги нахранят, ще ядат, ако не слушкат, чао......, СЛЕДВАЩАТА ....
308
0
 
10
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До 316 една женаКаква икономическа принуда? Истината е, че повечето млади хора с образование и добре платена работа не им се занимава да гледат деца. Искат да харчат парите си за ИКЕА и почивка в Тайланд - това е тренд не само в БГ. Но в БГ този тренд е засилен заради тоталната липса на разбиране за общество и благо. Всеки гледа само себе си, егоизма е невероятен - кой иска да гледа деца в държава, в която газят майки с деца на пешеходни пътеки ...
307
4
 
5
 
! Отговори
една жена преди 3 години
При този див капитализъм някои мъже не разбраха ли, че икономическата принуда е ужасна? И искате да подложите жените, които така или иначе са 50% от човечеството, отново при предишните унизителни условия на живот, и не ви ли светна с карантината сега, че де факто жените са били подложени преди, а дори и в наше време на доживотна карантина? Докато сме живи, това няма да стане!
306
8
 
7
 
! Отговори
лили преди 3 години
Срещу феминизма пищят само мамините синчета, дето ги завиват до 50 г. има възраст и им се дава в устата ако може смляна на пюре храна. Примивните им майки имат голяма заслуга за това. Образован и нормален мъже рядко врещи срещу феминизма.
305
1
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
До Фори - отречен е в единствено в товята глава. Освен това ясно ти бе посочено за какво е възникнал феминизмът - за избирателни права, собственост и образование, как по-ясно да ти обясня? Но такива като тебе отново искат роби в лицето на жените. Е, забрави! Как си въобразяваш, че това ще бъде отнето?
304
2
 
5
 
! Отговори
фори преди 3 години
Феминизмът вече е отречен и заклеймен от здравомислещите хора на света...
303
4
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
То и жена през крив макарон ще видиш с тези разсъждения. Може да се осведомиш защо е възникнал феминизмът - съвсем не за да ви командва някоя, а за съвсем елементарни права, които вие имате по рождение, независимо какви сте по способности. Всеки със средна интелигентност знае, че командува този, който става за това.
302
8
 
6
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 3 години
До анонимен - вместо да се дърлите, проумейте, че светът е друг, и много жени се справят и без вас, както и много мъже се справят и без жени и съвсем не страдат от това. Ако си мислите, че ще върнете света назад, когато жените са били буквално роби без собственост и без нищо, на практика, много се заблуждавате.
301
4
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Наистина тук мъжете искат безусловно да им се слугува! Ама жените видяха как е по света - като работиш, имаш право да почиваш у дома и ти! Някакъв реве по форумите как жените не искали бедни и безработни!? Той се оглежда за някоя ци.....реста хубавица и пищи, как не му обръщат внимание - ами вземи си скромно момиче, дори може и работа да си намериш като се успокоиш
300
4
 
4
 
! Отговори
лили преди 3 години
Причините за ниската раждаемост са няколко, и да се обвиняват единствено жените, е смешно. Анонимна е права, че мъжете не искат да се обвързват не - по-малко от жените. Имам роднини мъже, които казват, че в никакъв случай не им трябва някоя да ги командорела. А това, че ще изчезнела България, е силно преувеличено, нека някои да се разочароват от това, защото като са в чужбина, мило и драго дават тука да е от зле по-зле, защото са елементарни и злобни хора.
299
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дай да видим кой е виновен сега, вероятно пак САЩ са, нали? Явно от 1945 година до днес, България не е видяла бял ден, и както се очертава няма да види скоро. Комунисти, после ***, после царчета-***, после тикви...какви ли не изверги се облажват от властта и обричат цялата държава на мизерия. Не знам дали не трябва да има специален казан за тея в отвъдния им път.
298
1
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Преди да ме оплюеш, ще ти кажа, че имам и мъж, и деца, и внуци, и дом, но няма повече за какво да споря с ***и!
297
4
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Ти какво искаш - суперхубавица по цял ден да ти слугува ли, бе ***? Но да се издържа сама и по цяла нощ да ти пере и да ти чисти, защото няма да можеш да я храниш! И задължително да вика да, господарю?! Бягай в Средновековието или си намирай някоя като тебе умна и т..ъпа. Много знаете, ама самите вие бягате като дявол от тамян и от брак, и от деца, дори в България все още ви отглеждат като малки деца поради изостаналост, но вие продължавате да плещите!
296
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Увеличавали се браковевете ама друг път.! Хората не се женят вече за побъркани феминистки и мъжемразки като сегашните "жени".
295
1
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Николова обясни, държавата активно се грижи за семействата с малки деца...... М ... ната Ви, госпожо Николова, Цялата шайка в Народното събрание сте срам и позор за България. Дано има възмездие за такива като Вас!
294
3
 
5
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До Анонимен 302И разликата в парите не е толкова огромна - БВП в БГ на глава е близо 25к долара вече (в Испания е 43к на калпак). Пари има в БГ за който му се учи и работи. Пари и работа нямаше 90-те години. Тогава беше геройство да изгледаш 2 деца. Сега хората в големите градове в БГ спокойно си докарват по 2к лв. на семейство месечно - та даже и повече. Ако не плащаш наем, с тези пари можеш да гледаш две деца.
293
0
 
5
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До Анонимен 302Oбразованието е основната причина, тъй че да ми развиваш тези докато игнорираш основната причина е празна рабора, както вече казахТи май нещо имаш слаба памет какви глупости пишеш, и после твърдиш, че другите не знаят, за какво точно спорят :Д Тегаво е като си мислиш, че си най-умния тарикат в коментарите, и вземе да дойде по-умен от тебе :Д Извод - внимавай какво казваш и не си мисли, че всеки, който пише тук е с IQ 25.