Българите - малко и възрастни, раждаемостта намалява

Детската смъртност обаче бележела спад
347
Българите - малко и възрастни, раждаемостта намалява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Населението в България продължава да намалява и застарява, а ражданията бележат спад. Това отчете вицето Марияна Николова на въпрос на депутата от "Воля" Кристина Таскова за демографската криза.

Още по темата

Тя обясни, че за демографската стратегия се използват данните на НСИ и последния готов отчет е за 2018 г. Тепърва щял да излезе този за миналата година.

И въпреки негативните резултати по отношение на средната възраст на населението и ражданията, имало и положителни тенденции.

Сред тях е намаляването на детската смъртност и като цяло на смъртността, задържането на средната продължителност на живота, подобряването на жизнения стандарт и качеството на живота и увеличаването на броя на браковете.

Николова обясни, държавата активно се грижи за семействата с малки деца. От 2021 г. се увеличавала еднократната помощ за първолаци от 250 на 300 лева, като при това ще отпадне и подоходният критерий.

Сега право на тази помощ имат само семействата с доход до 450 лева на член от домакинството. Предвижда се семействата с деца, записани в 8 клас също да получат помощ.

Отделно имало програми за улесняване на достъпа до пазара на труда на родители с малки деца, създаване на условия за заетост на родители, които си гледат децата вкъщи и поради тази причина не намират лесно работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво може да се направи, за да се реши проблема?
271
0
 
4
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До Мда 278Всяко следствие може да има повече от една причина, нали? Или само и единствено образованието е причината? За раздадените дипломи - БГ системата отдавна е прогнила. Колко души взимат чужди изпити? Колко строго е оценяването? Да не говорим за материала, които се преподава. И това, което казваш за пазара на труда, покрепя моята теза - че всички тези хартийки, които ви раздават, не означават нищо - и за това пазара на труда отсява истински трудилите се.
270
2
 
4
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До le6tanАз те питах как реши, че на някой просто са му "раздали" дипломата. Дали са "раздали" се вижда, когато излезе на пазара на труда.Ако беше грамотен, щеше да знаеш, че приказките ти за това какви са причините за раждаемостта в България, са абсолютно празна работа. Навсякъде в света раждаемостта спада с покачване на образователното ниво. Това е причината, а не някакво "неможене". Не съм сигурен дали още си спомняш за какво още спориш тук.
269
2
 
4
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До Мда 272В БГ има към 50 висши училища - сматяш ли, че всички предлагат качествено орабзование и обективно оценяване? Същото важи за гимназиите - едно е да имаш отлична диплома от СМГ или 1АЕГ, друго от 2-ра езикова в Каспичан. Ако всички училища бяха едни и същи, надали в Харвард щяха да приемат само 5% или по-малко от всички кандидатствали. Хартията сама по себе си не значи нищо, но определено някои хартии са по-ценни, и то не случайно.
268
1
 
2
 
! Отговори
До анонимна 177 преди 3 години
Ти се снишаваш пред араби или *** не се прави знаем ви кви сте с араби и ***
267
5
 
4
 
! Отговори
До 192 преди 3 години
Жените изневерявате повече и сте крави за разплод приеете го нямакак дане го приемете
266
0
 
6
 
! Отговори
9 преди 3 години
Колкото си по *** в България, повече деца имаш!
265
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големият проблем е, че младите търсят реализация извън България. Създават семейства там и техните деца дори не знаят български език (поне в 80% е така). Тези млади българи растат като граждани на чужди държви и рядко някои от тях се сещат за България като порастнат (освен за туризъм). Това е простата истина, върху която никой от т.нар <народни представители> и техните избраници в министерски съвет не се вълнува.
264
1
 
1
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До le6tanСтранно, че твоите са "топ", а на останалите дипломите им са "раздадени". Нека кажем, че има нещо не съвсем наред във вярата ти в образованието. Иначе отвоворът е образованието, да.
263
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До До 245 - Прочети баснята на Скорпион, какво е казал Свети Йоан, после старците го нарекли, Йоан Златоустни. / Със стиснати ... ! /. Нашите жени бълкарки са много хубави, и не съм съгласен, че са кекави, те дори са много, много по -хубави от жените на други държави! Ние мъжете трябва да се позамислим малко и да станем по сериозни .
262
1
 
3
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До Мда 266Пак количеството е на преден план :Д Колко имам :Д Аз имам една за гимназия (топ 3 в София и България), и т.н. та чак до доктор от университет, пред които ти само ще можеш да се снимаш, когато ходиш на разходки из САЩ и Европа.Сядайте да учите момчета и момичета, друг начин няма. Иначе ще си риете в ***.
261
3
 
4
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До БГ 264Има ли смисъл да коментирам? Какво общо имат ромите тука? Аз не съм казал, че всеки , които ражда много деца, е интелигентен. И говорим българите да раждат средно по 2 деца - не по 10. Трудно ще е да се обясним май.
260
5
 
9
 
! Отговори
факт преди 3 години
Бойко и децата ли да ви направи!?
259
0
 
3
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До БГЕдва ли ще получиш адекватен отговор от неадекватен човек.
258
0
 
5
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До le6tan"Хората раждат малко, защото толкова си могат"Ти колко имаш и изучи ли ги или реши да не им "раздават по една диплома за "ВИШО""?
257
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да българите бягат дори и сега в условия на пандемия предпочитат да избягат -една пациентка ми каза -мъжа ми замина -дано да ни изтегли по скоро с децата че не искам да стоя тук -това е политиката на настоящето управление -тя не е по-добра от другите до сега -младите искат да избягат в чужбина
256
0
 
9
 
! Отговори
БГ преди 3 години
До 261....значи ромите раждат по 10 щото са хипер интелигентни
255
0
 
2
 
! Отговори
СКОРПИОН ! преди 3 години
До Анонимен 250 ! Само ,че си изгубил точилката за да разточи корите за баницата !!!
254
3
 
8
 
! Отговори
Югозападен преди 3 години
Голямо плашене,голямо страхуване,голямо нещо....Я по-добре вдигнете заплати и пенсии,обърнете внимание на природата и намалете корупцията малко А????И какво като изчезнем А?
253
3
 
9
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До Мда 246Хаха, образоваността. Като ви гледам всички колко сте образовани, и ми става лошо. Раздадоха ви на всички селяци по една диплома за ВИШО да имате да се радвате, но това далеч не значи, че сте образовани. Хората раждат по-малко, защото толкова си могат. Малката раждаемост е следствие от развития егоизъм на българина и липсата на разбиране за общото благо. И двете са следствие от ниския интелект. Образован не се става с едно поколение - трябва поне няколко поколения интелигентни хора.