Българите - малко и възрастни, раждаемостта намалява

Детската смъртност обаче бележела спад
347
Българите - малко и възрастни, раждаемостта намалява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Населението в България продължава да намалява и застарява, а ражданията бележат спад. Това отчете вицето Марияна Николова на въпрос на депутата от "Воля" Кристина Таскова за демографската криза.

Още по темата

Тя обясни, че за демографската стратегия се използват данните на НСИ и последния готов отчет е за 2018 г. Тепърва щял да излезе този за миналата година.

И въпреки негативните резултати по отношение на средната възраст на населението и ражданията, имало и положителни тенденции.

Сред тях е намаляването на детската смъртност и като цяло на смъртността, задържането на средната продължителност на живота, подобряването на жизнения стандарт и качеството на живота и увеличаването на броя на браковете.

Николова обясни, държавата активно се грижи за семействата с малки деца. От 2021 г. се увеличавала еднократната помощ за първолаци от 250 на 300 лева, като при това ще отпадне и подоходният критерий.

Сега право на тази помощ имат само семействата с доход до 450 лева на член от домакинството. Предвижда се семействата с деца, записани в 8 клас също да получат помощ.

Отделно имало програми за улесняване на достъпа до пазара на труда на родители с малки деца, създаване на условия за заетост на родители, които си гледат децата вкъщи и поради тази причина не намират лесно работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 259Мда, "избега". Дурги наричат това избор на кариера и възможности. Само на *** това му се струва някаква мистерия. Иначе, в България всяка година има 25 хиляди аборта.
251
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
избега нардодо у чужбината!на други да слугува.
250
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 256Млн не точно. Моята финаги стиска и така напрежението е по-голямо, на моменти чак се протрива, ама обича болката.
249
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 257Охохоооооо ... хвптен я окъсаме тогава :D
248
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чао чао, българчеетаааа!
247
1
 
16
 
! Отговори
Ханоним преди 3 години
Не количеството на хората е важно, а качеството.
246
9
 
3
 
! Отговори
СКОРПИОН ! преди 3 години
Събрали се старците да умуват, ние стареем, а няма млади, защо намаля раждаемостта ! Мислили те, мислили три дни и три нощи, изпушили една торба тютюн, и нищо не могли да измислят. Изведнъж, един от тях се плеснал по челото и казал: Сетих се, хайде да повикаем Свети Йоан, той ще ни реши проблема! Повикали го, дошъл светеца, старците му разказали за болката си . Тогава Свети Йоан се усмихнал, погладил бялата си брада и казал :" Чуйте ме ,и запомнете, че деца със стиснати кълки не се правят
245
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 253И не успя.
244
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 254Пак някой друг е виновен.
243
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът дори не е в парите, а в цялостното отношение към родителите и в частност към майките в България.Пробвайте се да си намерите работа като кажете, че сте родител на малко дете.Пробвайте се да го запишете в детска градина.Накрая ще ви нарекат =креслива жена" и куп други глупости.А за обидния размер на детските да говорим ли? И при това има сама за някои. Ако доходът ти е с 1 лв повече, значи си богат.Да продължавам ли? Тая държава прави ВСИЧКО да принуди хората да нямат деца!
242
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В края на седемдесете години БКП виде проблема с раждаемостта и Т. Живков пусна тезиси ," Да подобрим раждаемистта" .
241
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 248/252"Мъртвите души" всъщност голяма част от тях гласуват зад граница. Турците и ромите са по-малко от 1.2 милиона и тов е ако приемем, че гласуват само за едни, а това не е вярно, а "калинките", даже всичките да ги събереш не правят даже 150 хил (говорим за държавната администрация плюс по-големите общински фирми). Това е ако ВСИЧКИ гласуват и ВСИЧКИ за едни и същи.
240
1
 
12
 
! Отговори
до 248 преди 3 години
"Избираш", друг път."Избират" 1 милион мъртви души, два милиона "роми" и турци, половин милион калинки...
239
1
 
10
 
! Отговори
с една дума преди 3 години
Хибриден ге ноцид над българите в България.
238
5
 
13
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До До 240"Ако искаш, можеш да родиш и да отгледаш дете. Жените станаха кекави и егоистки. Западът ни убива."Раждаемостта започна да спада в началото на 80те години. По-ниската раждаемост има общо с по-високата образованост. Или вие предпочитате неграмотните?
237
8
 
8
 
! Отговори
До 240 преди 3 години
Ако искаш, можеш да родиш и да отгледаш дете. Жените станаха кекави и егоистки. Западът ни убива.
236
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте хленчили,бе!Убивали ни били - УБИВАМЕ СЕ НИЕ САМИТЕ ЧРЕЗ ТЯХ!Те просто правят това,което ние не само им позволяваме,но и си ги избираме и робски им се подчиняваме!!Това е жалката ни действителност ,а всичко произтичщо от нея е непрекъснат хленч,вопли и дивашки страх!!!!!
235
4
 
14
 
! Отговори
... преди 3 години
така ще е докато ни убиват шайка крадци
234
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петнадесет години тиквени лъжи и обещания!И малкото родени деца са в пъти повече, отколкото заслужава олигархията!Знаем, че бленувате още и още роби, но свърши вашата!Пожелавам на крадците и техните деца да живеят в ужас и да не могат да излязат навън поради риска от линч от озверелите тълпи ограбени хора!
233
9
 
12
 
! Отговори
Пази боже преди 3 години
Толкова глупости, омраза и комплексарщина в тоя форум , че се чудя как съм попаднал тука. Ве знам как сте се събрали. Оставям ви да си плювате на воля