ДДС-то за ресторантьорството е 9%, но какво ще се промени?

Кой ще следи дали вместо две уискита в касата пише две хранения
Обновена: 5 юни 2020 13:34 | 5 юни 2020 13:20, Петя Славова
10
ДДС-то за ресторантьорството е 9%, но какво ще се промени?
Снимка: БГНЕС

Промените в закона за ДДС минаха на второ четене в Бюджетната комисия. Бира и вино по ресторантите обаче няма да се облагат с 9%. Това предизвика разделение в бранша.

Още по темата

Депутатите одобриха въвеждането на минимален осигурителен праг от 610 лв. за неквалифицирания персонал в заведенията. За останалите служители в бранша той трябва да бъде минимум 800 лв.

"ДДС-то си остава една много хубава антикризисна мярка. Вчера изтъкнахме, че не целият бранш ще може да я ползва. Ще се опитаме да добавим вино или бира към мярката с 9 %, за да може и нощните клубове да стигнат 40 %", каза пред Нова тв председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Той допълни, че са предложили минималният осигурителен праг за служители в заведения да бъде 810 лв.

Ричард Алибегов коментира и как ще се отразят новите ставки за ДДС-то в оборотите. "Има си органи, които ще следят за това дали вместо две уискита в касата ще пише две хранения", заключи председателят на Асоциацията на заведенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Направо да ги затварят всичките.И без това работят с най ефтините продукти за да могат да спечелят.Само *** може да седне на ресторант в наши дни .
8
1
 
9
 
! Отговори
i'm преди 3 години
Е как какво ще се промени...? Ами ще се вдигне печалбата за чорбаджията! Понеже чорбаджиите обясниха, че цените нямало да паднат, защото разликата от 11% щели да я инвестират в персонала...надай те се. За малко да си помислим, че сервитьорките и барманите и т.н. ще получат по-високи заплати! Всичко в джобчето...дюшеш им дойде!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че някой да е казвал или обещавал че нещо ще се промени?
6
1
 
6
 
! Отговори
Мечо Кух преди 3 години
*** е алчен като два г ъза, не го ли осъзнахте вече. Докато не се самоизядем, няма да се спре това
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ония с диадемата ще заглади косъма
3
1
 
18
 
! Отговори
никви ресторанти преди 3 години
БОЙКОт !!!това е дискриминация в полза на Приятели олигарси и в ущърб на хиляди фирми дето Фалираха в кризата и Никога няма да отворят отново !
2
1
 
20
 
! Отговори
мак преди 3 години
Това за органите, които ще следят ме разсмя. Ще контролират така, както контролираха дали се пуши в кръчмите - въобще или избирателно, без да проверяват кръчми на нЕкоя мутричка. Контролът е непозната дума в България, независимо дали става дума за незаконно строителство, порутени опасни сгради или бездомни кучета по улиците. Контролиращите най-често контролират собствените си удобни кабинети и фишове със заплати. А ричи защо недоволства, нали му намалиха ддс, какво още хленчи?
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Промениха се цените в Ресторантите, вдигнаха ги още.......