ГЕРБ и БСП в спор – има ли план кабинетът за парите от ЕС?

Чисти ли са водата, въздухът и храната в България?
104
ГЕРБ и БСП в спор – има ли план кабинетът за парите от ЕС?
Снимка: БГНЕС

Дори и на Световния ден на околната среда БСП и ГЕРБ успяха да се скарат.

Поводът – чисти ли са водата, въздухът и храната в България. Според червената шефка Корнелия Нинова правителството не полага грижи за околната среда, което влияе пряко върху здравето на българите.

"Очакват се нови средства от ЕС, които са за възстановяване на последиците от коронавируса, но те се отпускат под условия за подобряване на социалните системи и здравеопазването, на качеството на живот, на удължаване на продължителността на живота. Има ли правителството план или те отново ще изтекат в приближени до правителството фирми", скочи тя.

Според нея достъпът до чиста вода е проблем в голяма част от страната и то в резултат на безотговорното управление на три поредни правителства на ГЕРБ. "Усвоени са милиарди по оперативна програма, милиарди се загубиха, пропиляха се възможности, а български градове и села продължават да живеят с рискова за здравето питейна вода", обвини Нинова.

Тя е убедена, че кабинетът продължава да не реализира реформата в мащаба, в който единствено има смисъл от нея.

Към момента инвестираните във ВиК системата европейски и национални средства могат да решат в най-добрия случай проблемите на 40-50 процента от населението, смята соцлидерката.

Тя попита риторично какво става с държавния ВиК холдинг с 1 милиард лева капитал, който съществувал само на хартия. Според нея той е конкретен пример за сбъркана и неадекватна политика.

"България е първа в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. 15 хиляди българи умират годишно от мръсния въздух", скочи тя. Нинова обвини правителството, че е превърнало страната в сметището на Европа.

"Искаме чиста вода, чист въздух и чиста храна", обобщи тя.

Тома Биков от ГЕРБ обаче й припомни, че преди 30 години никой не е мислил за околната среда и тогава замърсяването в страната е било много по-голямо.

"През последните 10 години по отношение на околната среда има напредък, бяха построени десетки пречиствателни станции и там отидоха парите. В продължение на 20 години преди това системата на водите беше разграждана и в нея не беше инвестирано", коментира той.

Биков обясни, че сега са нужни над 10 милиарда лева, за да се обнови системата на ВиК, което е громен ресурс и задължително трябва да е дългосрочен ангажимент на всяко правителството, независимо от коя политическа сила е излъчено.

"Сега производството е в пъти по-чисто от преди 30 години и това е, защото се присъединихме към цивилизования свят. Не е добре да бъдем постоянно кахърни. Всеки ден ще излизат пред нас предизвикателства по отношение на околната среда, но усилията не само на ГЕРБ, но и на предишните правителства не бива да бъдат занулявани", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
0
 
! Отговори
haha преди 3 години
План има, ще се краде 60 на 40, в полза на управляващите.
94
0
 
2
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 3 години
Е спор ?!?БСП може ли да нямат план за харчене на готови пари ?
93
1
 
1
 
! Отговори
Цоцик преди 3 години
Е къ да нема план..... обръчи, фирмички, фирменченца, наши ора ено друго.... башка им доде вирусчето, има да лапкат още годинки наред... чешмичка насред полето, асфалтец край морето и бетонче на плажчето
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Искаме чиста вода, чист въздух и чиста храна", обобщи тя.а парите от Техноимпекс кога?
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТог-жа Нинова се е пошегувала,заради "традицията" де..тя на шега опапа кинтите на бсп и сега шегувайки се гладува
90
1
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
УЖАСт...!ТЕ И БКП/БСП ИМАТ ПЛАН ....АМА НЕМАТ ПАРИ ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААА...ИНАЧЕ СА "ЦЕРЕ НА ПЛАНОВЕТЕ"--АМА САМО ДА ИМА КОЙ ДА ДАВА ПАРИ!!!А И КАСАТА СИ НА ПАРТИЯТА "СЪВСЕМ ПЛАНОВО" ИЗПРАЗНИХА...ХА,ХА,ХАААА
89
0
 
1
 
! Отговори
БТВ преди 3 години
Всички знаете къде отиват парите...
88
7
 
2
 
! Отговори
Joko преди 3 години
ГЕРБ винаги имат план как да забършат някой друг милион чрез свой фирми и рушвети !
87
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
що се отнася до жонглирането с разни изрази от мажоретките,то ..:-Отдавна сте смешни и за съжаление,надничари!!!!!НИКЪДЕ ПО СВЕТА,НИКОГА В ИСТОРИЯТА не само на България,но и на ВСИЧКИ държави НЕ Е БИЛ "валиден" лозунга:-"НЕМА АЛТЕРНАТИВА"!!!!!само в заспалите .."мозъци"? на населението на нашата територия може да намери почва една такава уникална.....един такъв уникален...МЕТАН,изпуснат от назобените гербомажоретки.
86
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
предполагам г-жа Нинова се е пошегувала,заради "традицията" де..Не само на нея,но и на малките деца е ясно,че Мутро"правителството" ОТДАВНА е разпределило още недошлите пари по "ресипиенти",които отдавна са НЕ "обичайните заподозрени",а КЛАСИЧЕСКИ,легализирани и коткани от "системата" ПИЯВИЦИ.Некои са надеват да станат поредните милионери..."Надеждата крепи човяка",но..има си йерархия за тия работи,така че.....Както казва дон Салюст:-"Бедните трябва да стават по-бедни,а богатите-по богати!"
85
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тъпче освен ГЕРБ в България няма друга алтернативаи каква алтернатива виждаш? Костя Копейкин, Чалгаря, ***, МаяМ? Тлъстата крушовска ***?
84
5
 
10
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Ако Корнелия Нинова иска план , Борисов и е казал , че винаги може да и го даде под дъба. Тя отговорила , че е разбрала тънкия намек и щяла да дойде без ***.
83
9
 
3
 
! Отговори
DARDAMAN преди 3 години
Boko otdavna ima plan kak da gi otkradne Ne se priesniavaite
82
4
 
14
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Тази дър.та кран.та от с. Крушовица само за планове мечтае! А ние знаем прекалено добре петилетните планове на БКП , насрещните планове на комунистите , всичките им простотии насочени към фалирането на държавата !!! Я, селянката от с. Крушовица да си ходи на село и поне да свърши някаква работа на къра. Ама май става само за легнала поза.
81
3
 
25
 
! Отговори
Въпрос към Курнелия? преди 3 години
Как една млада ***(*** Нинова) на 28 години, от село Крушовица, може през 1999г. да си купи за стотици хиляди долари едно от най-големите външнотърговски предприятия по време на соца "Техноимпекс" ? Нямам повече въпроси...
80
4
 
22
 
! Отговори
опашки за хляб преди 3 години
не знам дали ГЕРБ има план за парите но бсп със сигурност има , само да ги докопат и ше разберете какъв е !
79
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротиву Герб имат ясен план. Лошото е,че БСП не са включени в него....
78
3
 
26
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Според Нинова, ГЕРБ нямали план за парите от ЕС, значи ще крадат. Тя очевидно вече има план как да ги открадне.
77
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НИЕ ВСИЧКИ СМЕ СИГУРНИ, ЧЕ ЧЕРВЕНИТЕ СОЦИАЛИСТИ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ ВЕЧЕ ИМАТ ПЛАН И ТО МНОГО ДОБЪР- ТЕ СА СВИКНАЛИ ДА СИ ПРАВЯТ ОБИРИТЕ ПЛАНОВО- ВИЖ БЛИЗКА И ПО ДАЛЕЧНА ИСТОРИЯ- НАРОДНИЯТ СЪД- 2730 СМЪРТНИ ПРИСЪДИ, А В ИМОТИТЕ ИМ СЕ НАСТАНЯВАТ НОВИТЕ ВЕЛМОЖИ КОМУНИСТИТЕ, 1995Г/1997Г- МИН ЗАПЛАТА НЯМА 2 ДЛ, СРЕДНА ЗАПЛАТА 3ДЛ, 16 ФАЛИРАНИ БАНКИ- СЛЕД ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ Е ПОТОП- АКО СИ ПОЛУЧАВАЛ 2/3 ДЛ ЗАПЛАТА КАКВА ЛИ ПЕНСИЯ СА ПОЛУЧИЛИ ХОРАТА ПО ТОВА ВРЕМЕ....
76
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Планът е много ясен и един и същ от 10 години.