ГЕРБ и БСП в спор – има ли план кабинетът за парите от ЕС?

Чисти ли са водата, въздухът и храната в България?
104
ГЕРБ и БСП в спор – има ли план кабинетът за парите от ЕС?
Снимка: БГНЕС

Дори и на Световния ден на околната среда БСП и ГЕРБ успяха да се скарат.

Поводът – чисти ли са водата, въздухът и храната в България. Според червената шефка Корнелия Нинова правителството не полага грижи за околната среда, което влияе пряко върху здравето на българите.

"Очакват се нови средства от ЕС, които са за възстановяване на последиците от коронавируса, но те се отпускат под условия за подобряване на социалните системи и здравеопазването, на качеството на живот, на удължаване на продължителността на живота. Има ли правителството план или те отново ще изтекат в приближени до правителството фирми", скочи тя.

Според нея достъпът до чиста вода е проблем в голяма част от страната и то в резултат на безотговорното управление на три поредни правителства на ГЕРБ. "Усвоени са милиарди по оперативна програма, милиарди се загубиха, пропиляха се възможности, а български градове и села продължават да живеят с рискова за здравето питейна вода", обвини Нинова.

Тя е убедена, че кабинетът продължава да не реализира реформата в мащаба, в който единствено има смисъл от нея.

Към момента инвестираните във ВиК системата европейски и национални средства могат да решат в най-добрия случай проблемите на 40-50 процента от населението, смята соцлидерката.

Тя попита риторично какво става с държавния ВиК холдинг с 1 милиард лева капитал, който съществувал само на хартия. Според нея той е конкретен пример за сбъркана и неадекватна политика.

"България е първа в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. 15 хиляди българи умират годишно от мръсния въздух", скочи тя. Нинова обвини правителството, че е превърнало страната в сметището на Европа.

"Искаме чиста вода, чист въздух и чиста храна", обобщи тя.

Тома Биков от ГЕРБ обаче й припомни, че преди 30 години никой не е мислил за околната среда и тогава замърсяването в страната е било много по-голямо.

"През последните 10 години по отношение на околната среда има напредък, бяха построени десетки пречиствателни станции и там отидоха парите. В продължение на 20 години преди това системата на водите беше разграждана и в нея не беше инвестирано", коментира той.

Биков обясни, че сега са нужни над 10 милиарда лева, за да се обнови системата на ВиК, което е громен ресурс и задължително трябва да е дългосрочен ангажимент на всяко правителството, независимо от коя политическа сила е излъчено.

"Сега производството е в пъти по-чисто от преди 30 години и това е, защото се присъединихме към цивилизования свят. Не е добре да бъдем постоянно кахърни. Всеки ден ще излизат пред нас предизвикателства по отношение на околната среда, но усилията не само на ГЕРБ, но и на предишните правителства не бива да бъдат занулявани", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТонкатаДа ве - знам ,че си подръжник на ГЕРБ.И аз бях някога - но вече аргументът 'или ГЕРБ или БСП' не е достатъчен за мен.Дори най-върлите привърженици на ГЕРБ ще им е трудно да отрекат ,че корупцията вече е огромна.Така ,че за мен това са единствените алтернативи - ДБ или Слави - ако можеш предлагаш нещо по-добро казвай. ДБ са като кокошкарник дето могат да се разберат накъде отиват , Слави ми изглежда като поредният месия продукт на политическо инженерство. Просто други няма в моме
74
7
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До Така е но..Слави и ДБ?:):):):)
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ и БСП в спор има ли план кабинетът за парите от ЕС?--------------Money, money, It's so funny, It's the a rich man's world ...ABBAДавай Корниии, ръгай чушки в Манджата под името Бг!!!!!!!!!-)))))
72
3
 
20
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Докато простолюдието в България се лъже да гласува за БСП , дотогава няма да им се подобри положението ! Днес простият българин гласува за БСП или Чалгаря и така си подписва окончателното опростачване.
71
17
 
7
 
! Отговори
Тъп преди 3 години
Докато така наречените "национални медии" пълнят главите на полуграмотните, че освен ГЕРБ в България няма друга алтернатива , българите ще продължават да напускат България. Крайната цел е в България да не останат да живеят българи.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паяка вече ги е разпределил парите, не бойте са!
69
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корнела и бандата около нея ще се изядат сега,той Петко още не се родил,те булка му търсят....Иначе при Менда и Владко нещо различно от желязната финансова дисциплина за сметка на стандарт не очаквайте,тия двамцата ако могат ще ни довършат ама да има да се бият в гърдите за малкия външен дълг/каПто че ли някой се впечатлява от това/.Те румънците затова го убиха Чаушеско,но сега са други времена и а който учи може и да сполучи,я у нас,я на запад.
68
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите са за да ги изхарчим. Гарантирано от ГЕРБ
67
2
 
18
 
! Отговори
www преди 3 години
Дайте парите на Нинова, тя има план и за още толкова да открадне, има и опит с Техноимпекс!
66
2
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Май май и едните и другите same plan.
65
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто трябва да сменим комунистите от ГЕРБ с някой друг, и але-хоп - всичко ще се оправи. Гласувайте на изборите за някой друг да взимаме големи капиталистически заплати да живеем богато при капитализма.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ и БСП да престанат да се карат,България и населението са по-важни от техните кавги!
63
5
 
18
 
! Отговори
4epa преди 3 години
РИБАТА ОЩЕ В МОРЕТО А БСП -ТО ИМА ПЛАН КАК ДА Я ОТКРАДНЕ !!!!!!!!!!
62
8
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Ако в България не се появи Опозиция на ГЕРБ , до 1 година , ще имаме Нежна Диктатура в лицето на Борисов - по Модела на Ердоган . България е Супербогата Държава (БВП 150 милиарда Долара ) , НО се краде МНОГО от ПОЛИТИЧЕСКАТА МАФИЯ в Симбиоза с Икономическите Субекти прикрепени към Правителството . Вече сме Феодална Република .
61
4
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Пореден театър - БСП отдавна не е опозиция ! Как беше :"Всичко е пунта мара"....
60
4
 
16
 
! Отговори
11 преди 3 години
Аве не знам за герб, ама на бесепето плановете сме ги сърбали.
59
8
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Всеки път когато стане въпрос за пари, от РеМеДето на "Позитано 20" надават вой. След като техни правителства погребаха държавния бюджед в трапове като Беленския и Цанком камък и за капак при последното си управление с мандата на ДПС фалираха и поредната банка, другарете и товарищите пак тръгнаха да ревизират парите от хазната ... Същите тези другаре и товарищи които не се посвениха да отарашат и собствената си партийна каса, на приниципа: "... който изпревари той ще натовари ..." !!!
58
4
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Ко стана ся не можем да поделим кокала ли?! Аре стига сте ни занимавали с вашите проблеми. Крадете си тихомълком стига вече показност!
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Панаирите за нищо не стават, прав си, но поне можеха да си спестят парите.
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56Ххахаха! Те пък "Панцирите" сякаш стават за нещо. Израелските Ф-16 се гаврят с тях , даже го филмират как ги разбомбват. Клиповете ги има къде ли не.