ГЕРБ и БСП в спор – има ли план кабинетът за парите от ЕС?

Чисти ли са водата, въздухът и храната в България?
104
ГЕРБ и БСП в спор – има ли план кабинетът за парите от ЕС?
Снимка: БГНЕС

Дори и на Световния ден на околната среда БСП и ГЕРБ успяха да се скарат.

Поводът – чисти ли са водата, въздухът и храната в България. Според червената шефка Корнелия Нинова правителството не полага грижи за околната среда, което влияе пряко върху здравето на българите.

"Очакват се нови средства от ЕС, които са за възстановяване на последиците от коронавируса, но те се отпускат под условия за подобряване на социалните системи и здравеопазването, на качеството на живот, на удължаване на продължителността на живота. Има ли правителството план или те отново ще изтекат в приближени до правителството фирми", скочи тя.

Според нея достъпът до чиста вода е проблем в голяма част от страната и то в резултат на безотговорното управление на три поредни правителства на ГЕРБ. "Усвоени са милиарди по оперативна програма, милиарди се загубиха, пропиляха се възможности, а български градове и села продължават да живеят с рискова за здравето питейна вода", обвини Нинова.

Тя е убедена, че кабинетът продължава да не реализира реформата в мащаба, в който единствено има смисъл от нея.

Към момента инвестираните във ВиК системата европейски и национални средства могат да решат в най-добрия случай проблемите на 40-50 процента от населението, смята соцлидерката.

Тя попита риторично какво става с държавния ВиК холдинг с 1 милиард лева капитал, който съществувал само на хартия. Според нея той е конкретен пример за сбъркана и неадекватна политика.

"България е първа в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. 15 хиляди българи умират годишно от мръсния въздух", скочи тя. Нинова обвини правителството, че е превърнало страната в сметището на Европа.

"Искаме чиста вода, чист въздух и чиста храна", обобщи тя.

Тома Биков от ГЕРБ обаче й припомни, че преди 30 години никой не е мислил за околната среда и тогава замърсяването в страната е било много по-голямо.

"През последните 10 години по отношение на околната среда има напредък, бяха построени десетки пречиствателни станции и там отидоха парите. В продължение на 20 години преди това системата на водите беше разграждана и в нея не беше инвестирано", коментира той.

Биков обясни, че сега са нужни над 10 милиарда лева, за да се обнови системата на ВиК, което е громен ресурс и задължително трябва да е дългосрочен ангажимент на всяко правителството, независимо от коя политическа сила е излъчено.

"Сега производството е в пъти по-чисто от преди 30 години и това е, защото се присъединихме към цивилизования свят. Не е добре да бъдем постоянно кахърни. Всеки ден ще излизат пред нас предизвикателства по отношение на околната среда, но усилията не само на ГЕРБ, но и на предишните правителства не бива да бъдат занулявани", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
10
 
! Отговори
сигурен преди 3 години
съм че нито в банковата сметка нито някъде другаде на Курнито ще й влезе нещо
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хванали са се за гушите кой да открадне повече.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тази що не я скриете някъде, тя тъй си го представя, че тия пари не са дадени за да идат за борба със последиците от вируса, трябвало и план да има. Ами има европейски план и програми какъв друг план да има, да не иска да ни спрат парите по европейските програми и всички да увехнем и само вноски да плащаме в ЕС. На нея като и дадат пари от ЕС да си прави планове както намери за добре.
12
11
 
3
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
"Сега производството е в пъти по-чисто от преди 30 години " А кое сегашно производство имате впредвид г-н Биков? Мотокарите, които произвеждате, също електрокарите, повдигачите, товарните коли, тракторите, гроздокомбайните, инструменталните машини, изкуств. торове, медикаменти ? Интересно къде са построени толкова много пречиствателни станции? Близо до Варна .?България е една от малкото страни в ЕС , която няма програма и стратегия за развитието на страната? Нинова, добра или лоша но е права!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех другари, иска ви се възможно най скоро да видите истински самолети в нашата армия ама потърпете малко.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох Корни какви планове за паричките има ама все без кръчмаря ги прави.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А САЩ при тази ситуация там сега, ще доставят ли осемте модерни 50 годишни F-16 за които платихме милиарди, или?Самолетите ще ги получиш.Но, виж, тия 0.7 милиарда, дето ББ и ВГ, заедно с ВБ, са укрили - надали. Парите от КТБ - също. Осъдени също няма да видиш :)
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ и БСП отново си играят на управляващи и опозиция. Хубавото е, че все по-малко хора им се връзват.
7
2
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Хора, които постоянно вменяват вина у останалите - са манипулатори на най- ниското умствено и емоционално ниво...
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Доставката ще бъде заедно с честването на 100-годишнината на модела, за да е по-тържествено.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите за корона вируса една част ще са заем с големи лихви, а за другата всяка страна трябва да увеличи данъците и да внесе повече в ЕС за да компенсира. За това говорят за вдигане на ДДС и на данъци, сега подготвят, но вече може да е решено. А парите ше отидат във медицинските търговски дружества и фармацевтичната индустрия или в ново-открите фирми еднодневки които приизвежат "нови енергийни източници".
4
3
 
13
 
! Отговори
Шайката на Нинова преди 3 години
На крадливата шайка на Нинова им дайте да стопанисват пари от ЕС - не случайно вече няколко пъти им ги спираха !
3
9
 
8
 
! Отговори
Има план преди 3 години
Вождът-тиква иска да си построи и зайчарник в Барселона.Като онзи в Банкя - със сателитна чиния и без разрешение.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има план, и то такъв, че лигите им текат...
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А САЩ при тази ситуация там сега, ще доставят ли осемте модерни 50 годишни F-16 за които платихме милиарди, или?