Проф. Кантарджиев за коронавируса: Нищо не е свършило!

10 души в момента заразяват от 8 до 5 души, обясни специалистът
Обновена: 6 юни 2020 10:06 | 6 юни 2020 10:00, Петя Славова
107
Проф. Кантарджиев за коронавируса: Нищо не е свършило!
Снимка: БГНЕС

Епидемията затихва, но нищо още не е свършило. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

По думите му отпускането на мерките бързо би довело до появата на нови клъстери на заразата от COVID- 19 у нас. Той обясни огнището на болестта в Сърница със събирането на много хора заради мюсюлманските празници.

"Вече 10 души заразяват от 8 до 5 души, значи вървим надолу с разпространението на инфекцията.", обясни проф. Кантарджиев.

Още по темата

"Когато ни запитаха къде е Адът, още март месец казахме, че пикът ще е средата или третата третина на април, точно така се случи, но Адът не беше в цялата страна и Адът не беше във всички болници, Адът беше в дадени области", допълни още той.

Кантарджиев даде пример с Област Видин,където голяма част от лекарския персонал се разболя, което сериозно намали капацитета на болницата.

"Тогава министърът на здравеопазването разпореди болницата в Монтана, във Враца, в Лом, Окръжна болница "Св. Анна" в София приеха голяма част от тези болни в една областна болница Видин. Ако беше станало във всички болници, къде щяхме да ги караме.", каза специалистът.

Проф. Кантарджиев коментира и несъответствията с числата на заразените от COVID. По думите му, няма хаос с разликата. "101 дни данните се събираха по телефон и факс. Сега се въведе електронна система, която откри грешки на предишната."

Той обясни, че никой не е искал да скрие това. "Преди казваха, че нарочно сме увеличавали броя на починалите. Сега се оказа, че 12 смъртни случаи не са били вписани", уточни Кантарджиев. Специалистът отрече някой от щаба да е карал хората да пишат, че пациенти са починали от коронавирус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
11
 
! Отговори
2LOOP преди 3 години
АБЕ ТУКА МАЙЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ЕДНИ 13 000 000 000 ОТ EU.НО И БЕЗ КОМИКС ЩЕ СЕ СЕТИ ЧОВЕК
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Добре че ми казашайката е в опозиция
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕлемагДобре ли сте?
13
5
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Г-н Божков,моля ви се спрете с фактите,че тия се чудят какви глупости да правят,че някак си да се скрият нещата.Било то да увеличат заразените или да влизат на показни акции в махали,дето престъпноста вирее над 20 години!!!Бойко не го бърка да жертва и 100 000 човека и безброй Калинки,само и само да е горе!!
12
4
 
5
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
До Хей хейДа де, ама аз имам поне още 70-80 неизползвани маски.........к'во да ги правя......ужассссссс?!
11
5
 
3
 
! Отговори
Добре че ми каза преди 3 години
Значи спирам плащането на данъци на шайката
10
8
 
14
 
! Отговори
Хей хей преди 3 години
Да се маха задължението да се носят маски веднага! Искаме нормален живот. При всички грипни епидемии като че ли все маски сме носили...
9
1
 
18
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 3 години
''Ако беше станало във всички болници, къде щяхме да ги караме.", каза специалистът.''-Щяхте да ги карате във онези болници които Началника ЗАКРИ най-безотговорно.
8
25
 
5
 
! Отговори
предатели преди 3 години
Щаба предаде хората и ги остави на произвола на съдбата в ръцете на шарлатани като мангъров, бсп и кръчмарите.нямам думи
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а защо махат мерките
6
3
 
24
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Абе,да не би Божков да е извадил порция истински доказателства,та всички новини,отново са на тема COVID-19?!
5
4
 
12
 
! Отговори
Цвайнщайн преди 3 години
"Вирус", безкрай. Като простотията.
4
7
 
25
 
! Отговори
проф. Везниев преди 3 години
Как да свърши нещо което не е започвало, а бай Шиле?
3
1
 
15
 
! Отговори
психиатър преди 3 години
На някой хора винаги им било неоудобно от тъ пътите им, грозни, му цуни. Това с маските им дойде дюшеш. Че могат да се изравнят с нормалните хора.
2
7
 
15
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Кантарджиев лично съм го виждал на улицата със свалена маска, когато беше задължително носенето. Вярно, че наоколо нямаше други хора, но се съмнявам, че я е слагал при всяко разминаване с хора.
1
11
 
24
 
! Отговори
толерантен преди 3 години
Еми, мъчно му е на човека за "вируса". Такъв горд, напет, всяка вечер по телевизията, говори си с "бат" БойкУ... хубава заплата...