Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи

Нямало как да им излезе сметката при сезон от два месеца
181
Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи
Снимка: Pixabay

Цели хотелски комплекси ще останат затворени през лятото и няма да посрещат туристи. Това обясниха пред “Труд” туроператори, които осигуряват почивки на чужденци в Бългаприя.

Вече е ясно, че през това лято гости няма да приемат хотелите от групата на Слънчев ден. Причината, която посочват от ръководството на комплекса, е основно грижата за здравето на техните клиенти. Както и факта, че хотелите им работят основно по схемата “ол инклузив”, а този продукт, заради ограниченията, наложени от COVID-19, няма да бъде пълноценен за гостите им.

Още по темата

Според туроператори през това лято затворени за посетители ще останат и хотелите от друг северночерноморски комплекс - Ривиера. Справка в резервационната система на най-предпочитания курорт за семеен отдих у нас - Албена, също показва, че в средата на юли отворени ще бъдат 21 хотела, основно в близост до плажа, но гости, поне засега, няма да приемат около 30 на сто от базите в комплекса, за които в момента няма оферти.

Хотелиери в двата най-големи морски курорта Слънчев бряг и Златни пясъци с 4- и 5-звездни хотели, които традиционно предлагат “ол инклузив” пакети и наемат много служители за сезона, също ще ги оставят затворени през това лято. Подобна е ситуацията и в Поморие и Несебър.

Според представители на бизнеса няма как да им излезе сметката при сезон от два месеца, тъй като наетият персонал дори трябва да е повече от обикновено, за да покрият постоянно изменящите се изисквания към местата за настаняване във връзка с епидемията от COVID-19. Министерство на туризма вече публикува трета версия на своите указания, като за хотелиерите все още не е ясно каква част от вписаните в тях изисквания са задължителни и каква - препоръчителни. Неяснота има и относно кои пазари ще изпълнят заявените преди епидемията чартъри и каква част от гостите ще са готови да отидат на ваканция с редица ограничения, породени от стремежа да не се разпространява болестта.

Самите туристи изпитват притеснения, както да пътуват далеч от дома, особено зад граница, така и да отсядат в големи хотели, обясниха туроператори. Затова за първа година от много време насам най-търсени и у нас и зад граница са не нощувките в големи луксозни комплекси, а настаняване в самостоятелни апартаменти или къщи за гости, в които можеш да отседнеш само със семейството си или близки приятели, обясниха от бранша.

Търсени остават и хотелите на първа линия, които предлагат добър продукт и клиентите ги познават от години, допълниха от бизнеса. Според представители на туристическия сектор в резултата на епидемията туристите ще станат по-взискателни към продукта, който получават.

В Слънчев бряг в момента работят само четири хотела. Очакваме, че след 1 юли ще отворят 50-60% от хотелите в комплекса, каза Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и собственик в курорта. В Бургас всички хотели работят, с изключение на Интерхотела, който още се ремонтира и реконструира основно.

“Прогноза за това какъв ще бъде летният сезон ще можем да направим около 20-25 юни. Засега няма никаква информация”, обясни пред “Труд” Иван Иванов, шеф на туристическата камара в Бургас.

Според справката, направена от туристическата камара в Бургас, през май, през летището в морския град са преминали едва 904 души, идващи от чужбина. За сравнение, през миналия май, те са били в пъти повече. Четирима от пристигналите 904 пасажери са били руснаци, а останалите - основно българи, работили във Великобритания. Концесионери и туроператори коментират, че това лято ще разчитат основно на българските туристи.

Междувременно от 1 юни Бургаският плаж вече е отворен. Има водно спасяване, медицински персонал, плажът е дезинфекциран. Някои от заведенията вече са отворени.

Голяма част от близо 70-те хотела на Златни пясъци са в готовност да отворят в периода от 15 юни до 1 юли.

“Точен брой не можем да съобщим, тъй като ситуацията е много динамична. Все още има неясноти, свързани с входящия туризъм и с тълкуването на така наречените меки мерки - препоръките за отваряне на местата за настаняване, които ще важат у нас след средата на юни”, каза пред “Труд” председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев.

Според него това лято няма да работят хотелите, които са разчитали само на руския пазар. Други се колебаели кога да открият сезона заради нестабилната политическа ситуация в Румъния и липсата до момента на обявен план за полетите от Германия. “Заради искането на ТУИ за 2 месеца отсрочка в плащанията някои колеги през последните дни промениха графиците си и вместо през юни, ще отворят в началото на юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 98Аз вече го показах, а също дадох и източниците, за насрещна проверка.Доста сте зле с ...... всичко, май.:)))))))
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79Пич, през онези години без да имаш разрешение, не можеше да минеш на юг от Благоевград, Хасково и Смолян.
92
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека тази криза в туризма подейства отрезвително. Какви са тази хотели на пета линия?Туризма си е бизнес и не е за всеки. С три месеца сезон каква конкуренция си? В Кипър вадят три реколти картофи годишно. А ние - само една. Как ще се конкурираме? На юг от нас сезона е 7 месеца, водата е кристална! А ние сами си зaсрахме нашето море и курорти откъм Варна, и никой не ни е виновен. Нито съседи, нито вируса. Не може да очакваме туристи да плуват в собствените си...
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименХайде, отивай да намериш данните и после пак ела. Засега знаеш, че БВП на Гърция е бил по-висок за всичкото време за което досега претендирахте за обратното.А ти защо не се постараеш да намериш данните, че БВП на Гърция е бил по-нисък за всичкото това време за което твърдиш, че е по-висок. Хайде, отивай да търсиш данните и после пак се обади.
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93Това беше ваше твърдение, тъй че аз попитах с какво е подкрепено то?:))))))))
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 77Гастарбайтерите в германия бяха като част от репарациите които германия трябваше да изплати на гърците заради ВСВ. През 60-те години, германия и гърция подписаха споразумение с което всички гърци могат да работят в германия, а германия ще им плаща осигуровките, пенсиите и т.н.С две думи - Гастарбайтер не е това което ти си представяш.Освен това до 1976-а гърция се управляваше от военната хунта. И въпреки това пак живееха по-добре от нас.
88
0
 
6
 
! Отговори
Гларус преди 3 години
Летиш си и няма даже кого да нацвъкаш.
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79"На границата се страляше срещу нарушителите. Всеки можеше свободно да излезе от КППто"Ахахахахахахаа. На колко години си, младежо? Явно, че не си живял по ония времена.
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДавай, отивай да търсиш.---Що, ти нямаш ли данните за които спориш?
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 86Спориш с откровени *** и ... не се хаби!
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дай си източниците на информацията, че "по-малко от 1% работят нормални професии" (аз казах висококвалифицирани, но карай).Дай си източниците на информация, че 99% от българите на Запад работят висококвалифицирана работа.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До а тиЩото те всички са от голямото "Добрутро", и нормалните професии на тях са им "слугуване". Само по това можеш да ги познаеш, че са неквалифицирани тарикатчета, които не уважават нормалната работа.
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ни изритат от ЕС и 2 милиона черноработници се приберат в България тогава ще стане ад. Безработицата ще скочи на 70%.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 83"По малко от 1% от тези 2 милиона работят нормални професии на запад. Другите 2 милиона слугуват. А други 2 милиона измряха от добър живот при демокрацията, ЕС и НАТО."Дай си източниците на информацията, че "по-малко от 1% работят нормални професии" (аз казах висококвалифицирани, но карай). Не разбрах, от какво са измрели тия 2 милиона: отишли са си от това че сме влезли в ЕС и НАТО ли?
80
0
 
10
 
! Отговори
а ти преди 3 години
До Анонимен 83 какво разбираш под думата слугуват на запад ?? според теб един строител на запад с техен колективен трудов договор или готвач слугува ли ?? та нали колективният договор е и за местните им колеги или и те слугуват ? викаш строителя на запад слугува на в България работи при достойни условия !!! ако за една и съща работа на запад получава 3-4 пъти повече при двойни разходи кой тогава слугува
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84Не си разбрал: правиш твърдение, след което трябва да го подкрепиш. Ако не можеш е невалидно. Контравъпросчета не вършат работа.:)))))))
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 81Трябва малко да се постараете, няма само да ми бягате по тъчлинията и да си сменяте тезите всеки път като ви смачкам фасона на предните.Хайде, отивай да намериш данните и после пак ела. Засега знаеш, че БВП на Гърция е бил по-висок за всичкото време за което досега претендирахте за обратното. Давай, отивай да търсиш.:))))
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Проблемът е, че сега животът е много по-лош от тогава, вместо да стане по-добре."И по какво съдиш, че е така?А ти по какво съдиш, че не е така?
76
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБългария беше 9 милиона, защото на границата се стреляше срещу желаещите да я напуснат. От какво са "отишли на оня свят 2 милиона" сподели? 2та милиона навън са си преценили. Много от тях работят висококвалифициран трудПо малко от 1% от тези 2 милиона работят нормални професии на запад. Другите 2 милиона слугуват. А други 2 милиона измряха от добър живот при демокрацията, ЕС и НАТО.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68"Проблемът е, че сега животът е много по-лош от тогава, вместо да стане по-добре."И по какво съдиш, че е така?