Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи

Нямало как да им излезе сметката при сезон от два месеца
181
Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи
Снимка: Pixabay

Цели хотелски комплекси ще останат затворени през лятото и няма да посрещат туристи. Това обясниха пред “Труд” туроператори, които осигуряват почивки на чужденци в Бългаприя.

Вече е ясно, че през това лято гости няма да приемат хотелите от групата на Слънчев ден. Причината, която посочват от ръководството на комплекса, е основно грижата за здравето на техните клиенти. Както и факта, че хотелите им работят основно по схемата “ол инклузив”, а този продукт, заради ограниченията, наложени от COVID-19, няма да бъде пълноценен за гостите им.

Още по темата

Според туроператори през това лято затворени за посетители ще останат и хотелите от друг северночерноморски комплекс - Ривиера. Справка в резервационната система на най-предпочитания курорт за семеен отдих у нас - Албена, също показва, че в средата на юли отворени ще бъдат 21 хотела, основно в близост до плажа, но гости, поне засега, няма да приемат около 30 на сто от базите в комплекса, за които в момента няма оферти.

Хотелиери в двата най-големи морски курорта Слънчев бряг и Златни пясъци с 4- и 5-звездни хотели, които традиционно предлагат “ол инклузив” пакети и наемат много служители за сезона, също ще ги оставят затворени през това лято. Подобна е ситуацията и в Поморие и Несебър.

Според представители на бизнеса няма как да им излезе сметката при сезон от два месеца, тъй като наетият персонал дори трябва да е повече от обикновено, за да покрият постоянно изменящите се изисквания към местата за настаняване във връзка с епидемията от COVID-19. Министерство на туризма вече публикува трета версия на своите указания, като за хотелиерите все още не е ясно каква част от вписаните в тях изисквания са задължителни и каква - препоръчителни. Неяснота има и относно кои пазари ще изпълнят заявените преди епидемията чартъри и каква част от гостите ще са готови да отидат на ваканция с редица ограничения, породени от стремежа да не се разпространява болестта.

Самите туристи изпитват притеснения, както да пътуват далеч от дома, особено зад граница, така и да отсядат в големи хотели, обясниха туроператори. Затова за първа година от много време насам най-търсени и у нас и зад граница са не нощувките в големи луксозни комплекси, а настаняване в самостоятелни апартаменти или къщи за гости, в които можеш да отседнеш само със семейството си или близки приятели, обясниха от бранша.

Търсени остават и хотелите на първа линия, които предлагат добър продукт и клиентите ги познават от години, допълниха от бизнеса. Според представители на туристическия сектор в резултата на епидемията туристите ще станат по-взискателни към продукта, който получават.

В Слънчев бряг в момента работят само четири хотела. Очакваме, че след 1 юли ще отворят 50-60% от хотелите в комплекса, каза Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и собственик в курорта. В Бургас всички хотели работят, с изключение на Интерхотела, който още се ремонтира и реконструира основно.

“Прогноза за това какъв ще бъде летният сезон ще можем да направим около 20-25 юни. Засега няма никаква информация”, обясни пред “Труд” Иван Иванов, шеф на туристическата камара в Бургас.

Според справката, направена от туристическата камара в Бургас, през май, през летището в морския град са преминали едва 904 души, идващи от чужбина. За сравнение, през миналия май, те са били в пъти повече. Четирима от пристигналите 904 пасажери са били руснаци, а останалите - основно българи, работили във Великобритания. Концесионери и туроператори коментират, че това лято ще разчитат основно на българските туристи.

Междувременно от 1 юни Бургаският плаж вече е отворен. Има водно спасяване, медицински персонал, плажът е дезинфекциран. Някои от заведенията вече са отворени.

Голяма част от близо 70-те хотела на Златни пясъци са в готовност да отворят в периода от 15 юни до 1 юли.

“Точен брой не можем да съобщим, тъй като ситуацията е много динамична. Все още има неясноти, свързани с входящия туризъм и с тълкуването на така наречените меки мерки - препоръките за отваряне на местата за настаняване, които ще важат у нас след средата на юни”, каза пред “Труд” председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев.

Според него това лято няма да работят хотелите, които са разчитали само на руския пазар. Други се колебаели кога да открият сезона заради нестабилната политическа ситуация в Румъния и липсата до момента на обявен план за полетите от Германия. “Заради искането на ТУИ за 2 месеца отсрочка в плащанията някои колеги през последните дни промениха графиците си и вместо през юни, ще отворят в началото на юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЩо, ти не можеш ли да предоставиш?
73
0
 
8
 
! Отговори
прав си преди 3 години
До Анонимен72викаш ес не иска да изплаща високи пенсии...той ес приватизира предприятията за жълти стотинки в сребърният фонд и ги наряза за скраб оставяйки без работа хората. пак ес прави обществените поръчки така , че наши фирми ограбват бюджета...пак ес реже българската гора или даде златото на канадците. да не говорим , че ес плаща заплати в частният сектор от по 600 лв
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На границата се страляше срещу нарушителите. Всеки можеше свободно да излезе от КППто, и днес се стреля по границите - опитай на летището да минеш през охраната и да хванеш полет за САЩ - ще те застрелят на място.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75Може би ти ще ни ги предоставиш?:))))))
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали Гърция е била с 10 пъти по висок стандарт, какви гастербайтери в Германия?
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 72"Ами стана това, че след 30 години демокрация, ЕС и НАТО България може да се сравнява само с бедстващите африкански държави, ето това стана."Нещо не те разбрах, намери ли я в крайна сметка тая западна държава, или още я търсиш?
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БВП на Гърция 1975: 28.5 милиардаБВП на България 1975: 11.9 милиардалА какви са били цените в Гърция в сравнение с България тогава? Какво казва Уорлдикономи по въпраса?
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61"След 45 години комунизъм, България беше 9 милиона, всеки имаше жилище и работа, а днес след 30 години 2 милиона отидоха на другия свят, други два милиона вършат черната работа на Запад, а България няма никаква икономика и живее от туризъм, от сменяне на чаршафи"България беше 9 милиона, защото на границата се стреляше срещу желаещите да я напуснат. От какво са "отишли на оня свят 2 милиона" сподели? 2та милиона навън са си преценили. Много от тях работят висококвалифициран труд
66
0
 
11
 
! Отговори
Оффф преди 3 години
Ако 90 година процесът , наречен демокрация беше направен от западните сили а не от бивши комунисти, пребоядиса ли се за една нощ. Всички членове на БКП тогава, БСП сега щяха да си скъсат червените книжки. Те западняците помагаха ама прехода стана по нашенски, разбирай социалистически. Един дядо викаше тогава, как да направят преход от комунизъм към капитализъм като повечето наши тогавашни политици са учили икономика на индустрията, промишлеността ...ама на ссср.
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ха ха ха - след 30 години демокрация, НАТО, ЕС и евроатлантизъм - виновен е 45 години комунизъм. А какво се случи за 30 години демокрация, че днес сме първи по смъртност в света?"Какво стана, намери ли такава западноевропейска държава и ако не си защо ни сравняваш с тях?-----Ами стана това, че след 30 години демокрация, ЕС и НАТО България може да се сравнява само с бедстващите африкански държави, ето това стана.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58"Ха ха ха - след 30 години демокрация, НАТО, ЕС и евроатлантизъм - виновен е 45 години комунизъм. А какво се случи за 30 години демокрация, че днес сме първи по смъртност в света?"Какво стана, намери ли такава западноевропейска държава и ако не си защо ни сравняваш с тях?
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53"80те години когато я приеха в ЕС от Брюксел наляха стотици милиарди в Гърция. Преди това Гърция имаше може би 10 пъти по нисък БВП от България, гърците живееха много по бедно от българите"БВП на Гърция 1975: 28.5 милиардаБВП на България 1975: 11.9 милиардалБВП на Гърция 1970: 13.4 милиардаБВП на България 1970: 9 милиардаИзточници: Световна банка, Уърлдикономи
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ Гърция пари наливаха не запада, а гастарбайтерите които работеха в германия.А, добре, благодаря за разяснението. Значо Гърция дължи половин трилион евро не на западни банки, ами на гърци гастарбайтери. Много благодаря за ценната информация.
61
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 61Системата преди 89та година си имаше големи недостатъци, беше закостеняла и не подлежеше на развитие затова си замина а имаше и други по важни причини порати които беше вредна за човека. Но в материално отношение успя да осигури приличен живот на хората. И системата преди 89та сега не е проблем, тя си отиде. Проблемът е, че сега животът е много по-лош от тогава, вместо да стане по-добре.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От вашите проницателни коментари човек направо забравя за какво е статията! Големи специалисти се извъдиха всички!
59
3
 
9
 
! Отговори
До 61 преди 3 години
Ще го кажа така, без да целя да обидя някого. Капитализма е НЕ съвършенна система, която обаче преполага- предприемчивост, увереност, инициативност, креативност, находчивост. След 1944 г. Народът ни бе научен, че като излезе от техникума или Вуза има работа, НО за всички и за мързеливците и за можещите. Работиш неработиш си знаеш било 150 било 200 лева. Ама дали си свършил работата няма значение. Плаща ти се. Да, ама в сегашната система искат работа. В чужбина виждам как работят българите..
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 50Да прав си, реално стандарта на живот в Германия е както в България. За 30 години демокрация, ЕС и НАТО и западна ориентация България постигна много и днес е развита демократична капиталистическа европейска страна и българите живеят на немски стандарт.
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАмаче глупости наговори.В Гърция пари наливаха не запада, а гастарбайтерите които работеха в германия.После тези хора се върнаха в гърция и започнаха сами да създават работни места и работеха така като са го правили в германия.Затова и дръпнаха. Защото Повечето получаваха пенсии от германия, които им стигаха освен за да живеят и да могат да създадат някой дребен и среден бизнес.Тук няма да се оправим, не поради друга причина, а защото дребния бизнес се унищожава.
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновен е 45 години комунизъм. Трърпяхме демократична мизерия 30 години, ще потърпим още 50 години мизерия и нещата ще се оправят при демокрацията, виновни са 45 години комунизъм, трябват ни поне 100 години да преодолеем пораженията на комунизма. Търпение, ом, харе кришна, боко-мару!
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 45 години комунизъм, който изобщо не беше комунизъм, България беше 9 милиона, всеки имаше жилище и работа, а днес след 30 години евроатлантизъм и западна ориентация 2 милиона отидоха на другия свят от добър живот, други два милиона вършат черната работа на Запад, а България няма никаква икономика и живее от туризъм, от сменяне на чаршафи, но сега след тази история с К19 и чаршафи на чужденци няма да може да сменя.