Най-търсени служители - счетоводители, най-нежелани - сервитьори

Какво показва пазара на труда
10 юни 2020 07:45, Петя Славова
8
Най-търсени служители - счетоводители, най-нежелани - сервитьори
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-търсените служители след извънредното положение заради пандемията от коронавируса са в сферата на финансите, а най-малко желаните са сервитьори и камериерки.

Още по темата

Това показва проучване на пазара на труда, направено от американската компания за човешки ресурси ManpowerGroup за летния период от юли до септември. Така в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Други услуги", прогнозите за наемане са съответно -16% и -13%, съобщава "Монитор"

Проучването разкрива, че 9% от работодателите в страната планират да увеличат броя на служителите, 15% предвиждат да го намалят и 67% не очакват промяна в нивата на заетост.

След корекция на данните според сезонните колебания отчетената нетна прогноза е -7% и е най-слабата от началото на изследването преди повече от девет години. Въпреки това 22% от работодателите очакват през следващите три месеца да се върнат към нивата на наемане на нови служители отпреди епидемията.

Отчетените намерения за наемане във всички пет региона и седем сектора са най-слабите от началото на изследването през 2011 г.

Най-скромен пазар на труда се очаква в Бургас, където работодателите отчитат нетна прогноза за заетостта от -20%. Предвижда се умерено темпо на наемане в Русе и Варна с прогнози от -8%, докато прогнозите за Пловдив и София са съответно -4% и -2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина най желани са севитьорите ...особено сервитьорките ...особено Сисето от кафенето до нас
4
1
 
0
 
! Отговори
Панов преди 3 години
До Анонимен 4Има мъже и жени. Всичко останало е плод на БОЛЕН МОЗЪК, и трябва да се лекува.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Най-търсените служители след извънредното положение заради пандемията от коронавируса са в сферата на финансите, а най-малко желаните са сервитьори и камериерки."Не е вярно!!! Дори подпорна стена на морето търси камериерки!
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Vseko vulgarsko kmetstvo ima e-sait. V nito edno vulgarsko kmetstvo nema info za zaeti i nezaeti trudovi mesta po branshove, maje, jeni, sreden rod, za vseka godina ot po- predishnia vek do sega....za trudovata pochasova stavka, kakvato ima vulgarska profesia v kmetsvoto, za smartta na trudovite mesta...vaksadjia, kovach, koniar, magaretar, gemidjia, faitondjia...za novorodenite trudovi mesta aktobat, alpinist, violist, solist, pianist, dirigent, djaz baletist...
1
3
 
12
 
! Отговори
Счети преди 3 години
Счетоводители в бюрото по труда няма да намерят.