Протест на зеленчукова борса, заплашвал ги фалит

Търговците не искат да правят проба ва всяка вносна партида
24
Протест на зеленчукова борса, заплашвал ги фалит
Снимка: Pixabay

Над 60 търговци на плодове и зеленчуци от складовата борса в петричкото село Кърналово протестираха срещу новата заповед на директора на  БАБХ  от 8 юни,  която ги задължава да заплащат пробите за изследването на всяка партида от стоките, внасяни предимно от Гърция.

Те настояват за незабавна отмяна на заповедта, която ги води до фалит.

Мащабен протест затвори зеленчуковата борса, където се намират 60 склада за търговия на едро.

Според заповедта търговците трябва да заплащат между 420 и 620 лева за изследване на всяка партида от стоките, внесени предимно от Гърция.

"Например аз товаря десет артикула най-малко, по 420 лева, направете сметка колко пари аз трябва да давам".

Докато не излязат пробите от единствената в страната лаборатория търговците нямат право да продават стоката и тя се разваля, споделя Хубавена Асенова - фалит и загуба на работни места е резултатът от новите правила:

"Аз имам седем работника. Сега няма да работя. Искат да фалираме, това е".

Търговците на плодове и зеленчуци събраха недоволството си в подписка, която ще бъде изпратена до земеделския министър и премиера с настояване за незабавна отмяна на заповедта на Агенцията по храните.

Те подготвят и национален протест в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
6
 
! Отговори
Тръба преди 3 години
Селският глyпak винаги ще те прецака нещо. В теглото, парите, стоката... За селският примитив, гражданчетата са богати ама нищо не разбират. Странен парадокс, на който голямата му нискочела глава не намира отговор. Завалийката никога няма да разбере, че градът е с векове пред задръстеното му село. В един момент, някое гражданче с доста власт, знания и умения се изнервя на максимум и започва да дялка селяците с голямата балтия. :) Селян *** на умряло пред някоя сграда в града. :)
16
0
 
6
 
! Отговори
Закривай преди 3 години
Който не плаща ареее.Така е при строя в който сме.
15
1
 
5
 
! Отговори
Божо-Тв преди 3 години
Ние не сме длъжни да ви ядем нитратените и отровни *** защото трябвало да се плаща и гушата ще е по малка.и без друго не плащате ДДС щото го криете сега и ни натрошете щот не ви се харчат пари, хората Гърция турция не ги интересува зарзават се произвежда и в българия.
14
0
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
да фалират не искали да правят проби за отрови хич не ми пука да се махатцените в българия като за световно на черешите сега им е сезона какви са тезицени при 80 ст изкупна цена
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газа пада с 50 %, парното поевтинява с 10 %.Газа се качва с 10 %, парното поскъпва с 50 %. ПРЕСТЪПНИЦИ!!!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия само мрънкат,как веригите,домати краставици,и било и връзка лук са цени наполовина ,Ами продавайте колкото на тия мошеннически вериги ,и нещата ще са подобрят ,гледам череши килограм в в т маркет 3 лв,и я един склад на едро 4.50
11
0
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Когато някой е действително Т.Ъ.П.,това няма как да му бъде обяснено ! Ясно,млад ремсист!!!
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да сключи договор с производителя, според който продуктът да се изследва от самия производител и да представи сертификат за всяка партида, цената за изследването се плаща от предприемача за сметка на дебелата му гуша. Докато излязат резултатите, зарзаватът да си стои на растенията и в зависимост от резултата предриемачът моое да откаже поръчката.
9
0
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
най-доброто решение... 6-та година гледам краставици и все ни обещават, че няма да има внос от Гърция и все когато извадим болшинството продукцията си се задават тировете от гърция... аз вадя 30 тона на година на две гледания по 15 тона за всяко гледане съм готов да извадя документ за годност и няма да се отрази на цената... НО... гръцките няма да спрат... не е само при краставиците, при всички е така... а викат българското!
8
1
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Ми то много просто, като със всичко което се внася се издава сертификат за качество, та и с това. Па после БАБХ да си прави проверки колко ще и да си взима проби . Но нали на всякъде все умни глави вече:)))
7
1
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Кой иска нещо от теб бе партиецо?Кой се интересува от теб? И съм едричък пубере!
6
3
 
17
 
! Отговори
Клиент преди 3 години
На пазара търговецът е:,,Не пипай стоката",а в големите вериги същата стока можеш да си избираш едно по едно картофче, доматче или праскова.И цените ви са по високи..До като не се научите да бъдете коректни търговци ,на никой не му пука за вашите протести.На пазарите гледат как ако може винаги да те измамят,пробутвайки между качествената стока и някой и друг гнилоч! Практика е!
5
1
 
27
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
В кой бизнес бе умчо?Ще пробвате! Аз не искам да ям химия и металургия. Ако искаш да печелиш бъди коректен с потребителите.Такива прекупвачески цени слагате ,че рекета е към нас консуматорите.Черешите от дървото до пазара поскъпват 5-6 пъти.Цените на другите плодове и зеленчуци също.Не може само да взимаш,трябва и да даваш,нито орал,нито копал,нито пръскал или брал ,взима наготово и щял да протестира.
4
0
 
17
 
! Отговори
Корморан преди 3 години
Разбира се , че трябва да декларираш за качеството на продукцията.
3
1
 
24
 
! Отговори
време беше преди 3 години
Почти всичко от Турция и Гърция у нас е пълно с нитрати ! Тези "търговци" какво точно искат - не стига, че внасят за стотинки по документи най-долно качество, ами и ни продават нитрати на баснословни цени! Или ще правят проверки или да фалират - всички мошеници и кожодери е време да фалират! Цените по магазините са космически - кашкавал и сирене масово от сухи млека - внос и палмово масло са също на космечески цени и е време както не ходим на Черноморието, да не им купуваме сирената и кашкавалит
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По пазарите да се бсрикадирали с подбран юа стока, a като купуваш, ти дава ават гьоъере брак от зад щанда. Не дават да им посочваш какво да ти дават. И няма инспектори, които да вземат отношение.
1
0
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Добре, де, обикновеният българин перманентно живее заплашен от фалит - и?! Трябва да стачкува, че цял живот не му стигат парите ли?