Две огнища на ку-треска у нас, алармира световна организация

Те са в Габровско и Шуменско, има и заразени хора
11 юни 2020 18:30, Красимир Ангелов
8

Две огнища на ку-треска има у нас - в села край Габрово и Шумен. Предупреждението направи Световната организация за здраве на животните. Първите случаи на ку-треска бяха регистрирани през април и май.

Огнищата на ку-треска са регистрирани в три села в Габровско и едно село в Шуменско. По данни на РЗИ-Габрово към 20 май, заразените са 14 души. А в Шумен за последната седмица на май е регистрирана една положителна проба в село Иваново.

Още по темата
Има както заразени животни, така и заразени хора. Към момента от БАБХ няма официална статистика колко точно са заразените с ку-треска у нас. Ку –треската е позната у нас от години. Активира се през пролетта, а заразяването става от болни животни към хора. Най-често огнищата избухват сред хора, които отглеждат животни.

"Заразяването на хората се случва, когато вдишват прахоляци, които са замърсени с фекалии, с урина, с течности, които се отделят при животинските раждания. Хората не бива да консумират непреварено мляко и най-вече сирена, които са от непастьоризирано мляко", обясни доц. Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR.

Заразяването може да стане и чрез ухапване от кърлеж, а симптомите са същите като при обикновен грип. Инкубационният период е около 15 дни, а лечението трае между 2-3 седмици. Често настъпват и усложнения.

В някои случаи може да се стигне до хронично протичане, да се случат ендокардити - засягане на сърцето. Ку-треската рядко се предава от човек на човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Deniz преди 3 години
Само как ли лъжат за всичко, то не беше свински грип, птичи грип и сега корона. Ясно е световната здравна организация е толково корунпирана, че ще ни накарат да бъдем вегетеряни, или да им ядем тяхното направено месо. Скапани ***, служители на Световната здравна мафия.
7
2
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Абе до Коледа че откараме под карантина..
6
0
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
От пролетариата сме така. Дреме ми на каскета
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много *** кефи как работническата класа чете само заглавието на статиите и бърза да си излее простотията в коментарите...
4
5
 
0
 
! Отговори
Репичка преди 3 години
Тук има някакъв номер.Ако българин не открадне нещо няма да спи покрай пандемията
3
0
 
9
 
! Отговори
Хм.. преди 3 години
Тъкмо се чудех каква е пък сега тая простотия и хоп детското докторче мангъров изплува от фекалните води============Липсва ли ти НОЩ, да се любуваш на малката Тиква - Майтапчийски, ммм?!
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Огнищата са само в герберските мозъци, зинали от страхопочитание и пред Барба Ганьос и ниско порасналото генералче Годжи!
1
15
 
4
 
! Отговори
а ясно преди 3 години
Тъкмо се чудех каква е пък сега тая простотия и хоп детското докторче мангъров изплува от фекалните води