Домашно насилие по време на пандемия, разказ от първо лице

Сигналите за физическо и психическо насилие са се увеличили по време на епидемията
12 юни 2020 10:08, Ния Христова
42
Домашно насилие по време на пандемия, разказ от първо лице
Снимка: Pixabay
По време на пандемията домашното насилие придоби съвсем различни мащаби. Отчита се значителен ръст за физическо и психическо насилие въщи от обявяването на извънредното положение. Какво е да си жертва на насилие – разказ от първо лице.
 
"Бях омъжена от 15 години. След първите 3 години съпругът ми започна да проявява насилие върху мен. Алкохолът вършеше със скандалите и с насилието всеки ден. Изпитвах голям срам, но то вече не може да се търпи, то става ежедневие. Просто си казваш край, трябва да сложа край, да променя живота си", споделя жертва на домашно насилие пред Нова тв.
 
Тя споделя, че не иска повече рози и извинения, а само спокойствие. 
 
"Имам 2 деца. Многократно съм правила опити да избягам от него. Но все се връщах, нямах сили. Един ден вече преля чашата и реших да предприема крайни мерки", разказва тя.
 
Жената осмелява да потърси помощ преди две години, след което мъжът й насилствено е изведен от жилището, а тя започва дело срещу него. В началото тя се опасява, че няма да успее да изкара битката до края. Но две години по-късно вече може да каже, че всичко е приключило.
 
Делото е приключило преди една година, но тя все още се обръща за помощ към специалистите на Сдружението в Търговище.
 
Днес жената трябва да преодолее нова трудност - безработицата заради COVID-19. В момента разполага само с едно обезщетение за безработица и малка издръжка от бащата за двете й деца.
 
Повечето работодатели в момента съкращават, а не наемат. Тази жена не е единствената в подобна ситуация. Затова миналата седмица "Асоциация Ная" стартира дарителска кампания за жертви на насилие в област Търговище. Средно в годината идват около 120 жени при тях само от тази околност. 
 
Всички тези жени вече са успели да стигнат до определен етап в борбата с насилието. Те са още по-уязвими от другите хора, които са останали също без работа заради пандемията. Те още преди пандемията са в труден период и се опитват да изплуват. Финансовата стабилност е решаващ фактор за жени в подобна ситуация, защото тя е единственият шанс да се отърват от насилниците си.
 
Асоциацията си поставя за цел да събере 5 000 евро в помощ на жени, за да могат да отгледат деца си сами. Ако успеят да съберат тази сума, очакванията са жените да бъдат подкрепени за период между 3 и 5 месеца.
 
Тази жена призовава всички, които се страхуват да потърсят помощ и да разкажат какво се случва вкъщи, да го направят: 
 
"Да не си губят времето с това да мислят, че мъжете им ще се поправят и те като им простят, като се върнат пак при тях, че ще бъде по- хубав животът. Не, няма да бъде по-хубав. Ще става по-зле. Колкото по-рано намерят сили в себе си, по-бързо да се отърват от един такъв насилник, толкова по-добре за тях", съветва тя. 
  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой пък е казал,че жената не е работила по време на брака? Тя казва,че към този момент не работи. Нищо не оправдава насилието!!!
30
1
 
4
 
! Отговори
До 5 една преди 3 години
К'ва си ти, ***! Жена ли си??! Защо изместихте темата?! Удобно ти е да припяваш на мъжете, нали! Кой твърди, че мъжете бият само жени, които не ходели на работа?! Има жени със солидни професии бити от мъжете си - лекарки, адвокатки, учителки. И не могат да се покажат на работа след побоите. Даже има мъже, които нямат нищо - само с един сак с дрехи, не работят, жената ги издържа и живеят в жилището й. Колкото са по-големи opъфляци и клoшapи, толкова са по-агpecивни насилници и манипулатоpи.
29
1
 
6
 
! Отговори
Фалшива новина преди 3 години
Това насилие от първо лице е доста преди пандемията, т.е. заглавието е фалшива новина.
28
1
 
5
 
! Отговори
До 31 :-) до 30 преди 3 години
Никакви араби няма да ме подхванат, защото може да сме умрели от глад дотогава. Гледайте вас да не добарат, че много обичaт мъжките зaдници. Защо трябва да съм лeзбийкa, може и aceкcyaлна да съм.
27
4
 
3
 
! Отговори
:-) до 30 преди 3 години
Като те подхваната арабите и африканците, лесбийке, ще разбереш какво имаш за губене! Да не мислиш, че доброволно ще правиш секс с тях и ще им раждаш деца?
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самите жени се самодискриминират раждайки мъже. Спрете да ги раждате и "Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем!". Щом ще е такъв този свят, жените са длъжни да му дръпнат шалтера. Да видим тогава как ще се появите на бял свят?! Жените без това няма какво да губят.
25
4
 
3
 
! Отговори
:-) до 28 преди 3 години
Тоест феминистките сте глynави и сaкати. Не можете да се грижите сами за себе си. Затова трябва да се приемат конвенции, дискриминиращи мъжете, както и да се наливат пари за паpaзитите ви НПО-та.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До :-) До 26Заключена и без телефон? Ще се телепортираш ли? А колкото до роднините има такива на които не им пука и даже твърдят, че това е нормално и жената трябва да търпи. А може и да са в друг град и да не знаят какво става.
23
6
 
3
 
! Отговори
:-) До 26 преди 3 години
Въпросните жени имат роднини, имат крака, ще отидат до полицията те или роднините им. Стига глупости!
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТова не става първият ден от брака ви. В началото всичко е наред. После раждаш дете и уж оставаш вкъщи временно докато тръгне на градина. И ако искаш да работиш ти се вменява, че си лоша майка, ако протестираш, следва бой! А някой жени дори са заключвани за да не излизат сами и разбира се оставяни без телефон за да не потърсят помощ.
21
6
 
4
 
! Отговори
:-) до 22 преди 3 години
И въпросните жени защо не отидат в полицията, докато съпругът на работа? Героинята от статията пак е безработна и пак чака на бившия си съпруг и на държавата. Защо така?
20
7
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Каква независимост ***? Мислиш ли, че не иска той и тя да му плаща сметките? Жените си хващат любовници на работното място, всеки мъж го знае, затова мъжете не искат жените им да работят. Особедно с други мъже.
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАма какво ще рече "забраняват"? Как няма да ти светне лампичката в такъв момент и да разбереш какво те очаква? Единствената причина да ти "забранят" подобно нещо и ти да останеш с този човек, е защото те е устройвало в този момент да си седиш вкъщи, докато мъжа ти ходи на работа.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казвате, защо не работела или защо не го напуснала.Знаете ли, че масово такива мъже забраняват на жените си да работят защото са болезнено ревниви или ги е страх, че ще стане независима.А колкото до бягството, като заплашват, че ще убият родителите ти и ще ти отнемат децата как ще бягаш?!Не сте го мислили това, нали?
17
1
 
6
 
! Отговори
???? преди 3 години
До House M.D.Не винаги се разбира. Ако си заслепен от любов, страст, подаръци или други финансови стимули може и да не го разбереш докато не е твърде късно. Нали знаеш - има жени, които харесват този тип мъжкарско поведение и го толерират, без да осъзнават, че в даден момент ще се обърне и срещу тях. Ей ти пример - той я кара да си седи вкъщи и да не работи, твърдейки, че е мъж и трябва да издържа жена си, и тя е доволна, щото има време за молове и кафета с приятелки. Нататък се сещаш вероятно
16
7
 
5
 
! Отговори
:-) до House MD преди 3 години
Лисиците чакат някой да ги издържа, без да работят. За това става въпрос.
15
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Нищо не оправдава насилието. То е несъвместимо с любовта. Това, което е разбрах е, как не го е разбрала още в началото. Някой насила ли я е накарал да бъде с него? Не го разбрах и затова питам.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите са плашещи. Явно на никой баща му не е млатил майка му, камо ли да му се опълчи. Явно никой не познава хора, потърсили защита за себе си и децата в подобни къщи. Аз-да. Не всяко НПО е гълтач на пари. Предвид родната полиция как пази и какви са законите в това отношение... Докато няма труп, няма да се мръднат. А после само цъкат с език. Познавам поне два случая на хора, променили живота си с тяхна помощ. Ако не можете да помогнете, поне не пречете.
13
1
 
10
 
! Отговори
???? преди 3 години
До House M.D.Ти верно ли? Логиката ти кърти просто. Това, че се е омъжила за някого и му е родила деца според теб трябва е достатъчна причина да я тормози и тъпче? Не винаги социопатските наклонности са видими. Понякога знаците са доста незабележими и трябва да не си заслепен от любов или друго, за да ги видиш. Проблемът на тези жени е, че търпят прекалено от липса на алтернатива, но това не оневинява насилникът им. Няма причина, която да оправдае физическия или психическия тормоз
12
0
 
8
 
! Отговори
Лошия батко преди 3 години
Над 80% от населението са абсолютни лyмпeни. Това е добре известно на всички ви. При положение, че са такива, нормално е да има не само домашно насилие, но и всичко, което се случва. Прости, глупави и изключително нагли хора, няма как да постигнат душевен и материален комфорт. Така, че домашноото насилие е даденост на средата на живот, която над 80% от хората сами си създавате. То е част от играта, играчите играете.