Започна капманията за безплатно кастриране на кучета в Перник

Беше направено и преброяване на домашните и бездомни кучета
16 юни 2020 17:22, Ния Христова
9
Започна капманията за безплатно кастриране на кучета в Перник
Снимка: БГНЕС
Домашни и улични кучета от пернишкото село Черна гора ще бъдат транспортирани до София, за да бъдат кастрирани. Акцията е част от мащабна кампания на община Перник, която има за цел да се справи с увеличаващата се популация на бездомни кучета. 
 
Общината е изправена пред сериозен проблем с популацията на четириногите, които живеятна улицата. Жителите на общината продължават да не кастрират кучетата си и да изхвърлят на улицата тези, които не искат да задържат. 
 
"Заявените кучета за кастриране са 40 на брой", заяви Мартин Жлюбинов, секретар на община Перник, в ефира на bTV. Той смята, че това е "една изключително добра бройка за това населено място" като се има предвид броя на жителите. 
 
Село Черна гора е с население от 260 души, а кучетата са 71, обобщи Диана Атанасова, кметски наместник на населението. По думите й хората много добре са реагирали на кампанията, като от кастрация са се отказали само хора, чиито кучета са стари и болни, както и такива, които са ги ваксинирали. 
Още по темата
 
В Черна вода също се усеща проблемът с бездомните кучета. От пролетта до сегаса се появили пет нови безпризорни кучета, а едното от тях е по-агресивно. То ще бъде кастрирано и му е намерен осиновител от организацията "Четири лапи". 
 
На територията на Община Перник е направено преброяване на всички кучета преди началото на кампанията. Мартин Жлябинков каза, че има ясна статистика за броя със 100% покритие. Той твърди, че подобно нещо се прави за първи път в страната. 
 
Кампанията ще се извършва в неопределен срок от време и ще бъде постоянна. Всеки, който иска да кастрира кучето си, ще може да го направи. 
 
Няма санкции за стопаните, които откажат да кастрират любимеца си, но те ще продължат да плащат данък в размер от 50 лева. Тези, които кастрират кучетоси, ще бъдат освободени от данък. 
 
Кастрацията на женско куче струва около 40 лева, а на мъжко е 30 лева. Община Перник поема тези средства. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А по маалите кога ще започне кампанията?
6
1
 
2
 
! Отговори
Американ преди 3 години
В умните страни noмияpитe се убиват хуманно, в глупавите се кастрират ( ужким ) и се връщат на улицата да тормозят глупавия народ.
5
0
 
1
 
! Отговори
Не може преди 3 години
да кастрирате без разрешение на кучето.Иначе става терор.
4
0
 
2
 
! Отговори
Е оти бре ? преди 3 години
*апат
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кампанията за чиста вода за пиене мина ли ?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще кастрират айдиотите, че да не се мултиплицират.
1
0
 
7
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Кучетата знаят ли че е безплатно? Що не сложат надписа на мюфтийството? Барем някой *** на гал се излъже, щом е безплатно!