Омбудсманът алармира: Шумен е изправен пред водна криза

Постъпили десетки жалби на граждани от града и региона
18 юни 2020 18:40, Анисия Иванова
10
Омбудсманът алармира: Шумен е изправен пред водна криза
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и до областния управител на Шумен и председател на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от "ВиК-Шумен" Стефан Желев, в която алармира, че регионът може да бъде изправен пред водна криза, съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

Повод за препоръката са десетки жалби на граждани от града и региона, включително от обществения посредник на Шумен Иван Капралов, в които сигнализират за дългогодишни проблеми във водоснабдяването.

"Към момента ВиК услугата, предоставяна от дружеството в Шумен, е най-скъпата сред всички останали в страната - 3,54 лв. с ДДС, като почти е достигнала прага на социалната поносимост - 3, 795 лв. В същото време качеството на доставяната вода е крайно незадоволително. Още по-притеснителна е и възможността да се стигне до въвеждане на режимно водоподаване, поради силно намаляване на обема на основния водоизточник - язовир "Тича", пише омбудсманът Диана Ковачева.

"Смущаващи са и данните от Доклада за извършена извънредна проверка на ВиК сектора, която беше възложена на Комисия за енергийно и водно регулиране от Върховна административна прокуратура, според които общите загуби на вода във водоснабдителните системи по отчет за 2019 г. за ВиК-Шумен са 82,40 процента. ВиК операторът не е изпълнил 17 от общо 30 показатели за качество в бизнес плана за 2019 г.", изтъква Ковачева.

Тя акцентира и върху факта, че до реализирането на дейностите по Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия, обслужвана от ВиК Шумен, чиито срок ще приключи едва през 2024 г., гражданите на Шумен и региона ще бъдат поставени в тежката ситуация да оцеляват в условията на водна криза.

Ковачева настоява своевременно да бъдат предложени варианти, които да гарантират непрекъснатостта на водоснабдителната услуга, до реализиране на дейностите по Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия обслужвана от ВиК- Шумен. Предвид сигналите за лошото качество на питейната вода пък - да се вземе справедливо решение за прилагане на по-ниска от утвърдената от КЕВР цена на водоснабдителната услуга, предоставяна от ВиК - Шумен, допълва Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2 Разбирам какво имаш предвид но в статията не се говори за злоупотреби а за това че водата била скъпа. Ако някой ползва незаконно вода и я разхищава това е друг въпрос, но не виждам той да е поставен в този контекст.Ако е така нека се сезира проблема по този начин но дали омбудсманката има дъно за подобно нещо. Не мисля. Омбудсман е най - безмислената и безполезна държавна длъжност.
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нищо им няма нека ги пишат че са болни от корона и шаба ще им даде по 5 хиляди лева да си пият ракия вместо вода
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Водна криза за мен означава липса на воден ресурс а не скъпа вода. какво се има предвид под водна криза с случая. На какво основание се твърди подобно нещо. Водата в Шумен открай време си е бая скъпичка Да не говорим за състоянието на водопровода. Но това не е само шуменски проблем както е известно. Така че изобщо не разбирам този напън и какво се сезира тук всъщност. Очевадните неща какво има да става никой не знае Но ние сме така- ще му мислим когато стане.
6
2
 
3
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 3 години
Омбудсманката се опива да прилича на Мая, т.е. да влиза от време на време в медийното пространство. И двете обаче просто се закачат на фалшиви и незначителни проблеми! Омбудсман това е длъжност за МНОГО ИНТИЛИГЕНТЕН И ШИРОКО СКРОЕН ЧОВЕК, който не обръща внимание на ежедневните битовизми.
5
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Важното е в Енево да има вода. Да се налочат и хубаво да се накрадат собствениците на автокъща Шапо и син. Страшно са долни и мчръсни.
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е смешна тази Герберастка калинка сложена от Тулупа за омбудсман само да имитира дейност.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Източват водата на акерне, въртят някой общ водомер, като източиш хиляди кубици по 4 лв и си милионер след няколко месеца.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се направи разчет как е ползвана водата от "Тича".
1
0
 
12
 
! Отговори
селтак с тумбак преди 3 години
А заради този "бизнес план", надуха цената на водата, която дори и не е питейна. Работа, работа .... изработиха ни.