Чужденци и софиянци възродиха село в Пирин

За 15 години са реновирани близо 40 къщи
19 юни 2020 07:10,
30
Чужденци и софиянци възродиха село в Пирин
Снимка: БГНЕС

В село Делчево в Пирин планина вече няма къщи за продан. Всички свободни имоти са изкупени най-вече от софиянци и от чужденци, съобщава Кмета.бг. Поне 30-40 постройки, повечето на по два века, са намерили своите нови собственици в последните петнадесетина години.

Още по темата

Селото се намира на 1050 метра надморска височина. Но това не пречи на гостите да се катерят всеки ден до Делчево. В последните години се построили около 25 къщи за гости, които предлагат около 200 легла за нощувка и всички удобства за обитателите. Доста стари постройки са били реновирани, вдигнали се и съвсем нови сгради.

Четири механи, в които е запазен тукашният бит, отворили врати. Изградени са и два паркинга за над 100 автомобила. Функционира и Туристически център в селището.

Дори в трудните години на криза местната власт в Гоце Делчев успя да реализира няколко важни проекта за развитието на Делчево като туристическа дестинация. Където има хубав път, има и туризъм, и бизнес. Затова през 2011 година бе открито официално рехобилитираното шосе от общинския център до курортното селище.

Невероятната панорама, красивата природа, чистите вода и въздух, гостоприемните жители водят все повече туристи тук. Голямата част от жилищни сгради са строени през 19-и век и в началото на миналия век от местни майстори, а днес омайват всеки, който ги зърне. Те са типични родопски възрожденски къщи. 27 от тях са архитектурни паметници на културата, а общата бройка на културните паметници е 64. Старинните постройки са накацали амфитеатрално на стръмния югоизточен склон на Пирин планина. На някои места строителите са използвали самата скала за направа на зид на приземния етаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
Хохо преди 3 години
Има много хубави села в Пиринско. На мен най ми харесва Обидим, високо в планината. Иначе и Добърско, Горно и Долно Драглище също са много хубави - те са по-ниско, и са по-уредени.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много планински села имаш шансът да се възродят като ваканционни селища и вилни зони.Хората от големите градове търсят убежища в планината и където има хубава природа. Хем за почивка, хем и място за спасени при големи кризи.Чистият въздух започва над 800 метра надморска височина. Там и всички извори става за пиене.Но за полските села няма никакъв шанс.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да снимате някакъв път, можеше да направите 2-3 снимки от самото село... Но явно това е съвременната журналистика копи - пейст и готово
26
3
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Тъпия кмет и един холандец имаха такава идея - да се направи комплекс от "финландски и руски къщички" къщи на Делчевските поляни до селото. Лифт искаше да прави... Слава Богу, не им се получи, ама те така разбират туризма ***. Разликата е, че в Холандия никога нямаше да им разрешат нещо подобно, а иначе селянина си е селянин навсякъде по света и ако навсякъде бяха корумпирани като у нас, навсякъде щеше да е същата *** по морета и планини...
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам, повечето от вас сега разбират, че има такова село. Искам да ви кажа, че от година на година нещата там отиват от зле на по-зле. Къщите не се реставрират, а се бутат и се строят нови, а има(ше) на 40, които бяха пам. на културата. Първите, които започнаха да развиват туризъм там, бяха Панайотов(кмет), К.Гуцев и един холандец, Мюлер. Бяха се разбрали да пазят облика на селото, строейки, и до един момент беше ОК. Сега е мазало, но все още има някакво очарование, което скоро ще изчезне...
24
3
 
0
 
! Отговори
Готин край преди 3 години
Ходили сме в Ковачевица. Като гледам Делчево е в същия стил. Мислим и там да отидем. Заслужава си да се види. Домакините и храната в този край са на мноо високо ниво. Само мога да препоръчам.
23
3
 
2
 
! Отговори
рускиня преди 3 години
това е много-много хубаво. дано и други села да се възродят.
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изглежда повече от перфектно. Бих го посетил.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за 15 години - 40 къщиСтроителен бум направо.
20
3
 
10
 
! Отговори
тя преди 3 години
Браво !Дай Боже и други села в България да последват примера му ! Бъпгария изобилства с красиви места !
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са типични РОДОПСКИ възрожденски къщи. 27 от тях са архитектурни паметници на културата, а общата бройка на културните паметници е 64. Старинните постройки са накацали амфитеатрално на стръмния югоизточен склон на ПИРИН планина.Хем "родопски" къщи, хем в Пирин....!!
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,На това ли му се вика вече "възраждане"? А кой копае нивите, извежда животните на паша? А училището работи ли? В църквата влиза ли някой?
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Yuch duruk (Без спиране). Сигурно има интересна история.
16
4
 
12
 
! Отговори
Димо преди 3 години
Страхотно място да се заредиш с автентично минало...да похапнеш вкусни гозби...да напълниш сетивата с гледки към долината и да си припомниш дъха на природата в дробовете си!
15
4
 
8
 
! Отговори
Млад Бойкопоклонник преди 3 години
подпорна стена няма ли да правят , че 1050м са много височина, трябва селото да се опаше с 5-звездни стени , лично одобрени от инспектората.
14
9
 
9
 
! Отговори
Панорамно село преди 3 години
Сигурно бившите жители на селото вече са горди граждани на София или на някой друг град наблизо. Все пак като туристическо селище, би било добре да има местни индианци, за да е по-интересно.
13
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С крадене на евросредства построили къщи за гости. Няма да се учудя , ако са активисти на герб. Да дам пример само с едни села след Радомир, където не допускат европроект за ремонт на водопровод, защото нямало дебит. Само че не били почитатели на герб .Нищо положително няма, когато страната е добре, всички са добре , а не група помазани.
12
5
 
11
 
! Отговори
селото преди 3 години
беше пред закриване.Ако не бяха''вносните'' жители сега щеше да е камък върху камък.
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съсипаха хиляди села, възродили едно село с къщи за гости.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вкарайте в регулация още 2000 декара до селота за ваканционни комплекси, СПА хотели и концесионери . така се прави туризъм в България.