Хотели не искат да стават болници заради COVID-19

Едно от изискванията на МЗ и РЗИ е да има стая за изолация на болни
19 юни 2020 10:25, Ния Христова
17
 
Вече на Черноморието има един починал турист от COVID-19. Хотелиерите имат притеснения за това как ще протече летният сезон, но все пак имат готовност да посрещат туристи. Създаден е специален алгоритъм, утвърден между Министерството на здравеопазването и РЗИ в страната, който задължава хотелите да имат стая за изолация на болни от COVID-19. Ако има потвърден случай в хотел, той няма да бъде затворен, но трябва да предостави стая на заболелия турист.
 
Председателят на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев заяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че от бранша не искат хотелите да се превръщат в болници.
 
"Представете си заболял турист за 28 дни в една стая. Той трябва да бъде обслужван, а останалите да са карантинирани за 14 дни. Ние няма как да гарантираме, че той няма да излезе от стаята си, няма как да носим отговорност за него, не сме охрана. РЗИ казаха, че ще карантинират и служителите по тяхно усмотрение", посочи той.
 
Косев смята, че има решение. Той твърди, че много хотелиери са изявили желание да се превърнат в изцяло карантинни и към тях да се насочват случаи на заразени с коронавирус в курортите. 
 
"Хотелите, които са на по-задни позиции в курортите, искат да изпълняват тази функция. Този хотел може да има връзка с всички застрахователи. А и това не е лош бизнес. Те могат да изискват туристът да си плаща или застрахователят да поеме разходите. Друг вариант е да се създаде фонд, който държавата или общината да покриват", обясни хотелиерът. 
 
Той е категоричен, че ако хотелите трябва да отделят стаи за болни това би било пагубно за тях. 
 
"Хората идват да се насладят на времето и морето. Не трябва да разбират, че има болни, защото това влияе психически. Също така новината ще се разнесе бързо и никой няма да иска да стъпи в хотела", подчерта още той.
 
Хора от бранша призовават Министерството на туризма да вземе под внимание проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Недоволна преди 3 години
Не че ги хваля от Uk, но там още в началото на пандемията собствениците предоставиха хотелите си безплатно за медицински персонал и резервациите все още продължават да се отменят за туристи. А от родната гилдия са пълно за празно.
13
0
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Значи вече има заразен и на бг Черноморието? Какво се е случило с тоя човек? В болница ли го заведоха? Персоналът на хотела тестван ли е? Май скоро ще има огнище и на морето. Вчера отвориха и вече заразен.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хехехе, като се наложи да дават и правят дават отпор. Това беше ясно че ще се наложи но явно мислеха че ще им се размине.Нали драпахте .. хайде действайте сега- намалени данъци- отвориха държавата заради вас и вашите туристи- разхлабиха меркитеСега не искали да носят отговорност ... то така всеки иска да прави пари без да носи отговорност
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само изисквания от тия! Съсъпиха всички плажове и околна природа, цените са космически а предлаганото качество нулево. Цялата държава ще се занимава само с това те да не би да фалират! Дано да фалират.
10
0
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Мутрите, наложниците им и темподобна ***, която ръководи и притежава тези хотели пак иска с трици маймуни да лови, да фалират всичките и да се взривят, само така ще има читава крайбрежна ивица ;) !!!
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дано да фалирате.Българите ,който ходите там при тия сте предатели.Българите ходят в чужбина на море.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявам се този сезон бизнес мутрите от село това лято окончателно да фалират туристи ще видят на кукуво лято.
7
1
 
22
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Споко хотелиери. Няма да ви стъпим в имотите. Дръжте си ги, като паметник на простотията. Аз отивам на " лечение" на остров Тасос, звучи скъпо, но там лечението струва същата сума, като на Албена.
6
12
 
5
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
В България сигурно броя на болниците на глава от населението, е най-голям. Болниците имат голям капацитет и той още не е запълнен на 50%, а искат хотелите да стават болници. Не виждам логика.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехе хей - искали фонд ,който държавата да покрива/ Плаща !!!Ама сте нагли и Алчни бе !аз 4 месеца Нямам Никаква работа и никой Нищо не ми е дал -дребния занаят Измреме Тотално ,а данъци,осигуровки и тн си вървят - закриваме !
4
0
 
29
 
! Отговори
хм преди 3 години
Като не ви харесват мерките - затваряйте или въобще не отваряйте. Бетон на морето под път и над път, а така или иначе туристи няма да има чак толкова, със сигурност хотели ще има за всички, да не и по 1 хотел/семейство туристи
3
2
 
23
 
! Отговори
as преди 3 години
Ние пък искаме всеки хотел без такава стая да бъде затворен. Завинаги.
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А да ти дам 10 хилки и въобще да не дойда в хотела не искаш ли? ***
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напоследък разбрах, че собствениците на хотели са страшни ***. Това искали, онова искали, не знам си какво още искали. А какво давате?