17% спад в туризма за последните 3 месеца, има раздвижване на вътрешния пазар

Румен Драганов: Търговците с некачествена услуга ще бъдат унищожени
21 юни 2020 10:42, Анисия Иванова
61
17% спад в туризма за последните 3 месеца, има раздвижване на вътрешния пазар
Снимка: БГНЕС

17% е спадът в туризма за последните три месеца, заяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Според него замърсяването на Варненското езеро нанесе огромна имиджова щета на българския туризъм и отговорните за тази екокатастрофа трябва да понесат наказателна отговорност.

По думите му туристическият бранш очаква у нас да кацнат 16 хил. чартърни полета с чужденци до края на сезона.

"При 75% заетост ние очакваме около 2,5 млн. чужденци да дойдат на родното Черноморие и почти още толкова, които ще дойдат с други превозни средства. Към момента се движим със 17% спад, което е от месеците март, април и май, но последните две седмици за обнадеждаващи по отношение на вътрешния пазар", коментира експертът пред bTV.

Екоактивистът Мария Кавлакова заяви, че почивката в Гърция е личен избор и не бива да се обвинява никой, че е предпочел да отиде в южната ни съседка. Тя заяви, че има разлика както в обслужването, така и в отношението. Има една много интересна българска черта в туризма - меню за чужденци. Кому е нужно? Това е дискриминация. Поговорката "Ден година храни" е много правилна за българския туризъм. Никой не е задължен да си дава парите за един бетон", коментира още тя.

Драганов опонира и заяви, че не трябва да се генерализира. По думите му 38% от чуждестранните туристи се завръщат у нас, а това говори, че са останали доволни от предлаганото качество и обслужване. Туризмът работи в жестока конкурентна среда. Толкова евтино, колкото е в България - никъде другаде не е, просто трябва да знаете къде да отидете. Който влиза в лоши заведения, не са си научили урока, добави той. Експертът в туризма е на мнение, че търговците, които предлагат некачествена услуга - ще бъдат унищожени от конкуренцията.

Кавлакова заяви, че бетонът по морето е изключителен проблем, а обявяването на съоръжението на Алепу за подпорна стена - обидно. Аз виждам, че това е хотел, по същия начин, когато вляза в заведение и искам да се нахраня. Аз не съм длъжна да знам дали качеството вътре е високо или не. То по презумпция трябва да е добро. Междувременно къмпингуването е изоставено у нас, държавата е мащеха за него. Те са разграбени и изоставени да се разрушат, за да могат после да бъдат продадени, каза още екоактивистката.

Драганов разкритикува правителството за реакцията му по казуса "Алепу". Такива обекти нанасят сериозна имиджова щета на българския туризъм и обезверяват хората. Благодарение на прокуратурата - този проект е спрян, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
един преди 3 години
Този Драганов е "експерт" от библиотекарския-сам си ги каза вчера.Демек голям специалист. Всички оттам са агенти на ДС.
47
3
 
3
 
! Отговори
до ГФР преди 3 години
Българинът няма нужда да спестява, той има достатъчно пари, но обича да се оплаква
46
2
 
9
 
! Отговори
asd преди 3 години
Наивници. Като пламнат два хотела в Слънчака и никой няма да стъпи там цяло лято. Кой е луд да ходи на хотел дето е на 20 метра от огнище на вируса дето са хванали 5 човека и още 50 дето не са ги хванали.
45
1
 
7
 
! Отговори
всичко от фризера преди 3 години
А в Гърциа и Турци директно от морето ти го роват и сервират! НЯМАТ НАСТИГАНЕ.ПРЕЗ СОЦА КОГАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ БЕШЕ ГЕНЕРАЛ В РАЧЕВ ЩЯХМЕ ДА ВЪВЕДЕМ КУХНИ-МАЙКИ ТАКА КАКТО В КАЗАРМАТА В БАКИ............
44
0
 
2
 
! Отговори
дойде време преди 3 години
До Гладна кУкошкЪ- ние да ги молим! Забравени от Господа сме!
43
1
 
5
 
! Отговори
ГФР преди 3 години
До ЯВръщаме се там откъдето започнахме - да спестяваме в България вместо да харчим!
42
0
 
6
 
! Отговори
преизбраната кобила! преди 3 години
До есен с бодра песен!Пак ще се оправи със *** напред! Пак ще намери причини вместо възможности!
41
2
 
7
 
! Отговори
краят настъпи преди 3 години
Черно море си показа мръсотиите и рибата онплува в бяло море! Няма туризъм!
40
2
 
9
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Наборе,в този сайт повечето са непълнолетни.За хора свикнали само да получават и да намират кусури,нищо и никога няма да е в ред!Израстна едно поколениекоето няма представа за истинската реалност.Те бъркат виртуалният с реалния живот!!!
39
0
 
7
 
! Отговори
Ангелакова преди 3 години
Какво си въобразява тази престояла кобила? Герб да и е на помощ!
38
0
 
11
 
! Отговори
пълна разруха преди 3 години
До Забравете Черно мореГларусите и рибите го забравиха вече! Да му мислят месните жители - ***!
37
2
 
5
 
! Отговори
о.с.р.а.х.а морето преди 3 години
До истински патриотТака както и Бузлуджа! Посер.ковци от Герб-БКП.......
36
10
 
4
 
! Отговори
До МНЕНИЕ преди 3 години
Този 27 със мнението ,явно е на десетина години ,че му се привиждат много петилетки бойсономика.Не ви ли учат в Шумен кое ,как и кога е било бе пубере?Кое и е фалирало в момента на държавата бе мушморок-зърнена или финансова криза ли има?? Кой фалира три пъти България и помниш ли,обявеният фалит и мораториума,а след това 96-97 когато бяхме не пред а в пропаста.И в двата случая без карантина и пак почвахме от нула.Слободия и презадоволеност е сега и от скука кусури търсят такива като теб!
35
0
 
12
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Преди 3 месеца беше март. Кой ходи на море през март , дори да няма вируси? За сведение на 1 април в София валя сняг и затова и за април беше надута сметката за парно. Какъв туризъм бълнуват тия? След случая в Банско заради англичаните, затвориха и града, ако имат предвид зимен туризъм.
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз работя като екскурзовод с английски език на слънчев бряг...миналата година бях с организирана група в едно реномирано заведение в курорта.близо до екскурзоводската маса настаниха две двойки англичани на свободна консумация...направиха солидна сметка.след като сервитьорът им донесе сметката,те ме помолиха да им я преведа тъй като беше на български и имаха съмнение,че е надписана.в момента,в който ме видя,сервитьорът ми каза да не пипам нищо,за да не ми се случи нещо.
33
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз вчера ходих на Историческия парк до Варна и ми хареса много повече от Гърция.. а храната и обслужването бяха отлични. Ще бъдем с жената за една седмица там на средновековна къща за гости
32
0
 
13
 
! Отговори
Разгром на Герб! преди 3 години
Заедно с мерноморието и туризма! Такова голямо рухвате никога не е било!!!!!!Бойко е пълен *** заедно с кобилата му!
31
0
 
10
 
! Отговори
17% от нулата преди 3 години
До истински патриотКолко прави 17% от нулата? Колко ***?
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нещо не разбрах: през последните три месеца никой не е ходил на морето! а сега са "били" седемнадесет процента по малко! демек, колко прави 17% по малко, от нула посещения!
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Драганов, колко парички ти платиха да обявяваш неверните си глупави статистики? Раздвижване на вътрешния пазар ще има със сигурност като сринете поне 50% от БЕТОНОМОРИЕТО, а всички лапачи давали разрешителни за строеж отидат на топло за дълго време!