Защо пламнаха огнища на COVID-19 в ромските махали у нас?

"Незаконно се затварят ромските квартали", коментира Огнян Каменов
24 юни 2020 09:22, Ния Христова
74

 

Проблемът с разпространението на коронавируса в ромските махали се задълбочава. В подобни квартали на няколко места у нас пламнаха огнища, където противоепидемичните мерки не се приемат с особена почит.

"Много често там са най-големите проблеми. Това са хора, до които българските новини не достигат. За да влезете в квартала в Нова Загора, вие трябва да имате преводач на турски, за да говорите с хората. Всеки път чувам, че най-много заболели има в София, и то не в ромските квартали. Незаконно се затварят ромските квартали", коментира Огнян Каменов, който е зам.-председател на фондация "Здравни проблеми на малцинствата", в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Секретарят на Националната мрежа на здравните медиатори посочи, че единственото, което е направено е изолация на ромските квартали. Според него мерките са продължили доста дълго и някои от жителите на махалите са започнали наистина да гладуват. Каменов споделя, че е трябвало да бъдат закарани водоноски, тъй като в ромските квартали има цели улици без водоснабдяване.
 
"Имаше препоръка здравните медиаторите да бъдат в местните щабове. Това се случи в много малко общини. Във Велинград и възнаграждения не им платиха за това, че са на първа линия. В Ямбол искаха да бият здравния медиатор. В Бургас пуснаха водата, опростиха им плащанията, здравните медиатори бяха в щаба и там проблем няма", даде пример гостът.
 
Каменов изтъкна факта, че 90% от здравните медиатори живеят в тези квартали, припознати са и могат най-лесно да достигнат до хората. По думите му най-големите проблеми се появяват на местата, където ромите четат фалшиви новини във Facebook и разпространяват страшни слухове.
 
"Някои пастори събираха хората без предпазни средства. Имаме много здравни медиатори, които също са пастори. Ходят в кварталите с шлемове и маски, за да убедят хората, че проблемът е сериозен. Издирваха хора. Един медиатор е починал, има няколко заболели", каза още секретарят на Националната мрежа на здравните медиатори.
 
"В Германия успяват и хигиената да е различна, всичко. Те и българите се променят в чужбина. 90-те години България изгуби цели поколения, които са абсолютно неграмотни и необразовани", заключи Каменов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До момоМомчо, орталъка оревахте, че нямало кой да ходи на морето. Що не се отказахте от туристите, тарикат? Ще си живуркате вие на морето с празните хотели, айде честито.Две думи без грешка не можеш да напишеш, да не си ромче, Момчо?
53
0
 
0
 
! Отговори
TURK преди 3 години
ЗАЩОТО НАЯЙ-ЛЕСНО ДА ПОВЯРВАТ ХОРАТА,ЧЕ НАЛИ СА РОМИ И ЗАТОВА ТАМ Е ПЪЛНО С ВИРУСИ-ЕХ,КАК СЪЖАЛАВАМ .ЧЕ МУ ВЯРВАХ НА НЕГО И НА ГЕРБ ТОЛКОВА ГОДИНИ И РАБОТИХ ЗДРАВО,ЧЕ КАРАХ И ДРУГИ ДА РАБОТЯТ ЗА ГЕРБ
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова надежди възлагах на корона вируса да ни изчисти от тази напаст а той едното нищо... жалко трябва да пробваме с ебола или нещо по сериозно!
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малоазиатският римлянин е най-голямото зло за България!
50
0
 
9
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
На данъкоплатците не им опростиха сметките за парно и топла вода,а напротив,даже ги повишиха въпреки ,че доходите им паднаха или се сринаха до нула/0/!
49
1
 
16
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
Гвоздеят на цялата статия е, че "им опростили плащанията" на ромите и там нямало проблеми и това е основното внушение.Без тия номера повече, защото ако продължават да им "опрощават" нещо си, ще последва българско въстание на дискриминирания български данъкоплатец, който плаща всичко в тази държава, за да живеят хрантутници на неговия гръб.Хората са на предела на търпението и трябва само една капчица, за да прелее.
48
0
 
12
 
! Отговори
ДАРВИН преди 3 години
Въпросните ромски твари са на много първоначално стъпало от човешкото развитие . Същите се явяват подвид на хомо сапиенс , характеризират се с първично възприятие , не подлежат на възпитание или превъзпитание , или поне много трудно се потдават на възпитателните дейности . За съжаление ги именуват и българи :( .....
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо пламнаха огнища на COVID-19 в ромските махали у нас?Има ли някой който не може да отговори на гатанката?
46
0
 
13
 
! Отговори
A преди 3 години
Били започнали да гладуват - да, ня могат да крадат и просят.
45
1
 
23
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
1) Пламнаха сега, защото едва сега започнаха да ги изследват! 2) Докато полицията обикаляше по парковете и следеше кой дядо на коя пейка е поседнал, си ганите си обикаляха кой където му скимне, правеха си посрещания и изпращания, сватби, кръщанета.3) Защото, когато журналистка попита Мутафчийски за си ганските махали, той я обвини в дискриминация!4) 250 хил. си гани се прибраха от Европа, вкл. Италия. Никой не си мръдна пръста!5) Вместо глоби, ГЕРБ им разнасяше пакети с храни.6) ...
44
2
 
5
 
! Отговори
До Momo преди 3 години
Дори не съм сигурен коя от двете ти мозъчни клетки да адресирам, за да ме разбереш. Едната очевидно ти е за писане на глупости по форумите, а другата навярно ти служи да пазиш равновесие и да дишаш.
43
7
 
7
 
! Отговори
момо преди 3 години
Затваряйте тази София бе Тук във Варна последните 8 слу4ая са от някакъв никакъв от София който цъфнал тук и си пръска матрЯла из града ми. Ама пусти страх от притести.. И не ми скачайте че ни е от провинцията какво ще правим без София. Ами ще си гледаме кефа на морето.
42
1
 
25
 
! Отговори
Владислав преди 3 години
огнищата в махалите не са спирали, дори там е източникът като цяло.Крят какъв дял от заразените са от етноса
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото хигиената им е много голяма.
40
2
 
27
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До ...Силно се надявам сите роми да емигрират у германия, франция и др. братцки европейски страни :):):)
39
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ниска лична хигиена, това е проблема.
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това предполагам е риторичен въпрос?А между другото, в Германия положението не е по-различно.И там се оформят огнища на зараза, и не мисля че е учудващо че те са най-вече в бедни квартали и населени места.Също като тук.А в момента пикът на пандемията се оформя в двете Америки - и в Северна и в Южна.В Южна Америка като че ли е най-зле.
37
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В Бургас пуснаха водата, опростиха им плащанията, здравните медиатори бяха в щаба и там проблем няма"Ясно, понеже другаде не сме опростили кражбите има проблеми. Абе я да ....
36
0
 
14
 
! Отговори
11 преди 3 години
И така и не се разбра защо пламнаха.
35
0
 
55
 
! Отговори
... преди 3 години
Човече проблемите с ромите тепърва предстоят! Сега искам да кажа, че те са нещо като проблемите с чернокожите в америка! Но с тая разлика, че чернокожите имат една идея повече акъл от ромите по целия свят! Няма да говоря за тука! Но ни предстоят точно такива същите проблеми като сега в америка, но с мнооого по лош характер и нрав! За жалост над 90% от ромите не могат да четат и пишат! А да говорят могат много по малко от тях! А се размножават със скороста на гризачи! Мнооого мъка ни чака!