Четирима здравни медиатори са заразени коронавирус

Състоянието им не е тежко
25 юни 2020 12:58, Ния Христова
17
Четирима здравни медиатори са заразени коронавирус
Снимка: Pixabay
Четирима здравни медиатори - от Варна, Ветрино и Кюстендил, са заразени с коронавирус. Състоянието им не е тежко. Починал е един здравен медиатор, който е бил с придружаващо заболяване диабет. Това каза за БНР професор Ивайло Търнев - началник на Клиниката по нервни болести в МБАЛ "Александровска" и член на Управителния съвет на Националната мрежа на здравните медиатори.
 
"Здравните медиатори са общински служители, така че те са осигурени, те влизат по клинична пътека и се лекуват като всички работещи граждани", уточни той.
 
Медиаторите работят за минимална работна заплата. От Националната мрежа са дали предложение за работата си в епидемичната обстановка те да получат допълнително материално стимулиране и Министерство на здравеопазването е осигурило такова чрез европейска програма. Общините обаче трябва да кандидатстват и да подпишат договор с МЗ, а някои общини отказват да го направят, обясни Търнев.
 
"За мен това е цинизъм, защото тези хора наистина бяха на предния фронт от първия ден; рискуваха живота си и положиха огромни усилия да се случат превантивните мерки в ромските квартали. Ако те не получат това допълнително материално стимулиране, наистина смятам, че това ще е голяма несправедливост4.
 
Сключването на договор се свързва с "доста документация" и изисква някой от общината да се ангажира с придвижването на документите, заради което е и незаинтересоваността, обясни той.
 
"Миналата година беше осигурен делегиран бюджет за 245 здравни медиатори, от които в това извънредно положение се включиха 200, тъй като около 45 имаше освободени, имаше по майчинство или в отпуск, а имаше и общини, където ги бяха пуснали в принудителен, незнайно защо".
 
Малко общини са успели да осигурят предпазни средства на медиаторите в първите дни на пандемията. Тогава те са обикаляли от врата на врата без маска и без ръкавици. Националната мрежа е направила дарителска кампания, за да набави предпазни средства за всички медиатори.
 
Наскоро 50 нови здравни медиатори са приключили обучението и сертифицирането си, допълни той. Годишно от общините постъпват около 70 заявки.
 
"Аз не мисля, че става въпрос за втора вълна. Смятам, че има едно отпускане във всички нас. Това, което наблюдавам навън и навсякъде е едно отпускане и подкрепям това да се продължи епидемична обстановка", заяви професорът.
 
Много хора все още не вярват, че такава епидемия съществува и това се дължи в голяма степен на фалшивите новини, които масово се разпространяват във Фейсбук безнаказано. 

17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 месеца
Медиатор работещ на минимална работна заплата ?! Ехеееееее !!! Кърти, кърти. Това кърти мивки, кърти бетон направо.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 11

Няма да ти отговори. Тоя е платено ***, каквото му кажат, това пише. Класика, по Гьобелс, - една лъжа повторена сто пъти и т.н.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До славянин

Спри се най-накрая. Ти какво очакваш да видиш - умрели, з.аебани по дворовете като в Еквадор ли, та да повярваш? Погледни какво става по света, т.ъпунгер, щом не вярваш на местните данни. Цял свят се е наговорил да лъже малоумниците като тебе, нали?
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 10.

Силно неграмотен си, братчед. Като не знаеш какво да правиш и те е шубе, стой си в къщи, какво си се разплакал тук?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Некъф

Лъжеш клиничната пътека за коронавирус е 650 лв. Сега обясни защо лъжеш, да не обяснявам аз?
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали не смятате че само доктор ите са професии щото ние се грижим доста добре за здравето а тука в тия условия я ми обеснете как да идем на почивка на море на планина що за почивка е я ска фандър ли да е навремето ходих на скенер във ВМА като влезнах в тоя скенер половин час бях подложен на такъв стрес на които не можете да си представите заради вени вас питам това нее ли същото
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми хубаво ние знаем вие искате да правите пари а ние искаме да живеем нормално всеки отмени сложи мислите ли че ни се отразява на психика и работа или нашата психика е да ходим на психиатър и да си бухаме хапченцата редовно и половината да окапем от стрес навремето съм бил подложен на такъв какъвто не сте виждали ни пандемия ги интересува ни нищо що даси къса м нервите всеки ден
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече се убеждавам болници няма доктори също това може да продължи еи така всички лекари минали на тест и били заразени ми те маски слагат ли бе не я да ви питам тогава що продължава тоя страх вас питам утре бизнеса пак щее виновен доктора че нее обезперазитил или обеза разбил тогава къде са другите оня получил инфаркт за тях кога ще се грижите когато може протакате пет месеца и ще гледаме сума ти и народ уплашен и от нерви умрял вие носите тая отговорност не ние запомнете го
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой гений одобрява и назначава медиатор с диабет - най-рисковата група хора застрашени да бъдат покосени от вируса.
6
7
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 3 месеца
Естествено, че ще са по клинична пътека! На болен от kovid 19 се отпускат от здравна каса по 6000 лева !!!
Сетихте ли се къде е заиграването с вирусчето !
5
1
 
16
 
! Отговори
Додо преди 3 месеца
“Здравен медиатор” е политкоректното на дресьор на , чието име е забранено и чиято характеристика е, че пребиват лекарите в Бърза Помощ.
4
6
 
12
 
! Отговори
До 3 преди 3 месеца
Това са хора от етноса,завършили средно образование,доста по интелигентни от " масата" и наистина вършат работа из маха,лите.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви са тия здравни медиатори и по махалите ли са били?
2
10
 
8
 
! Отговори
славянин преди 3 месеца
''Много хора все още не вярват, че такава епидемия съществува и това се дължи в голяма степен на фалшивите новини, които масово се разпространяват във Фейсбук безнаказано.''

Ами около мен няма абсолютно никакви признаци за съществуването на такава ''епидемия'', а фалшивите новини са точно за ''съществуването'' и!
1
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
от къде са го пипнали- състоянието им е тежко