Ще оцелеят ли фитнесите и танцовите студиа след кризата?

От Асоциацията за здраве и фитнес отправят конкретни искания
27 юни 2020 10:26, Ния Христова
32
Ще оцелеят ли фитнесите и танцовите студиа след кризата?
Снимка: БГНЕС
Служителите във фитнес зали и танцови студиа са над 50 хиляди души. По изчисления на Асоциацията за здраве и фитнес, почти половинaта от тях са останали без работа или заплатите им са намалени след края на карантината, защото голяма част от залите останаха затворени. Как ще оцелее бранша, след като и броят на посетителите е спаднал драстично?
 
От бранша правят равносметка, че съществуват над 200 фалирали фитнес зали и танцови студиа, а посещаемостта е 40% по-ниска от обичайната. Обезпокоенията са дали ще оцелее бизнеса им и колко от всичките близо 50 хиляди служители, които работят в зали на територията на цялата страна, ще се наложи да бъдат съкратени. От Асоциацията за здраве и фитнес излизат с конкретни искания.
 
Те настояват ДДС-то им да бъде намалено на 9% и да получат грантове със стойност средно месечния им приход за същия период през миналата година. 
 
Петър Ангелов е собственик на верига фитнеси зали - общо 11 в 4 града. Преди кризата 95 служители са работили при него. В момента са малко над 50.
 
"Почти половината хора, за съжаление, трябваше да ги съкратя, нямахме възможност да плащаме всичките поети ангажименти. Ние сме бизнес базиран на системата "fixed cost", което ще рече, че имаме фиксирани разходи независимо от броя на посещенията. Тоест, наемите текат - дали имам 50 или 500 човека в залата, режийните разходи - ток, вода, всичко тече. Осигуровките на служителите текат", казва Петър пред Нова тв.
 
Като председател на Асоциацията за здраве и фитнес, Петър Ангелов обяснява, че част от бранша са и танцовите студиа, както и залите за бойни изкуства. На територията на цялата страна броят на всички подобни фирми е над 1000. А служителите в тях са над 50 хиляди. По данни на Асоциацията,  20 хиляди от служителите са останали без работа или с намалени доходи след карантината. 
 
"За 2018 година са декларирани приходи над половин милиард лева. Не говорим само като бизнес, който печели пари, а говорим за една социална функция на нашия бизнес - за грижата, за превенцията, за профилактиката на общественото здраве", добавя Петър.
 

 

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
2
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 3 години
Аз почнах да тренирам пак в залата. Хем луксозна, хем 3 лв за тренировка. Сега няма и хора и се тренира с кеф. Карам си и двете колелета по 40 км минимум. А за скапаната коронка не ми дреме.
31
0
 
3
 
! Отговори
Shameless studio преди 3 години
А защо на всяка крачка има фризьорки?! В Изток в София затвориха аптека за да отворят на някаква мутреса фризьорския салон Shameless.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този чичко рилския спортист още малко ще отрече и нуждата от държава, само защото не е на държавна заплата или държавна поръчка.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще затворят няколко фитнеса. не а проблем. и без това се навъдиха доста.
28
0
 
9
 
! Отговори
Следващият! преди 3 години
В бизнеса е като в природата - един фалира (изяждат го), друг заема мястото му. Не искайте от капитализма невъзможното, т.е. социална справедливост. Днес те има, утре те няма. Гаранции няма за нищо в този живот. Затова кyцo и caкaто се бута в политиката и по администрациите, само там кранчето винаги тече или най-малкото капе.
27
4
 
6
 
! Отговори
Истината е преди 3 години
НЕ на никой няма да му се танцува след короната. И от фитнес и полза няма. Човек може да се раздвижва и без тях.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не!Постепенно ще се установят нови поведенчески модели, защото за местно копие на Холивуд, няма да има достатъчно свободни пари. И макар и да не изчезнат, ще се редуцират, до други мащаби.
25
1
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Грешиш момчето ми.Завършил съм спортното на рилски спортист. Активно карам ски всеки сезон, преходи по планините. Отделно и работата ми изисква доста добра физическа подготовка и до скоро имахме изпити през няколко месеца. Навика за кросчето и успоредките, лицеви, коремни преси, клякания и т.н. ми остана от казармата. 24 години не съм пропуснал и ден. Не отричам силовите тренировки, но човек и без да е във фитнеса затворен спокойно може да постигне много добри резултати спортувайки на открито
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ли е оцеляло човечеството без тези места за социален живот - хилядолетия при това, дори и в най-неблагоприятните за живот кътчета на Земята? Явно обаче причината е друга: пред другите - аз имам пари, не съм беден; на ум - освен това така си осигурявам приятелства и секс.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем хората умирали от град, хем всички искат да тропкат хора и вдигат железа срещу заплащане. Нещо не се връзват двете твърдения.
22
2
 
10
 
! Отговори
бкеуй преди 3 години
дали на някой му пука за фитнесите ?! на мене НЕ !
21
5
 
13
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Абе какви са тия хора дето си хварлят силата напразно бе? То тая младост и тия мускули са ви дадени не да дундуркате разни железа, щото колкото пъти и да ги вдигате от тях нищо няма да поникне, нито ще се роди, нито храна, нито дреха ще излезе а ще си останат същите железа да обират прахоляка.Какви са тия момци дето мускули правят да са перчат на изкукали моми, дето една манджа не могат ти сготвят или конец в игла да вденат.Ама то на чорбаджиите такива и трябват с мускули големи и глави празни..
20
2
 
13
 
! Отговори
ГОШО преди 3 години
А, ще оцелеят ли хората посещаващи фитнес и и танцови студиа ????? Това е най-важното в момента, а не вашите печалби...срамота е и голям грях да рискуваш живота и здравето на хората , само парите са важни за вас !!!
19
3
 
14
 
! Отговори
aaa преди 3 години
Шанса да се заразиш във фитнес за съжаление е огромен :( Аз затова не съм ходил на зала от 4 месеца, загубих бая мускули, но няма как.
18
2
 
8
 
! Отговори
- преди 3 години
И в същото време в нашата елитна сграда правят мащабен фитнес...
17
4
 
7
 
! Отговори
голям смех кхи хи преди 3 години
До 555Аз не разбрах защо фитнесите са празни според теб. Освен че няма вирус и леличките са заблудени, нещо съществено няма ли да кажеш.
16
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фитнисите да мрът, комаинтересуа...
15
15
 
7
 
! Отговори
555 преди 3 години
Защо фитнесите са празни? Обедняха хората ли?Едва ли е за вируса, тъй като всички знаем че няма такова нещо. Най мн някоя леличка още заблудена да срещна.
14
14
 
20
 
! Отговори
72875 преди 3 години
На кой му пука дали ще оцелеят фитнесите?Това не е съществен бизнес (съществен е бизнес от чиято дейност има полза цялото общество, при несъществен полза имат евентуално само клиентът и търговеца).Та къв е проблема да затворят залата? Нито тежестите нито лостовете ще се развалят от седене. Затварят и се хващат с истинска работа за периода на пандемията. Като намерят ваксина - пак ще отворят. Голям рев за нищо!!!!
13
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашия квартал за последните 6 месеца се отвориха 3 чисто нови зали за танци. Винаги съм се чудил как човек може да дава пари за такива тренировки. *** насади две лехи лук, да имаш с какво да предъвкваш сухия лебец, като те налегне кризата! Ем лука само плевене сака и малко водица.