Срути се стена на двуетажна къща в Пловдив след изкопни работи за строеж

В къщата е имало хора, но пострадали хора няма
28 юни 2020 07:36, Елка Василева
39
Срути се стена на двуетажна къща в Пловдив след изкопни работи за строеж
Кадър: БНТ

Стена на жилищна сграда в Пловдив се срути заради нов строеж. По първоначална информация инцидентът се е случил при изкопни работи в съседен парцел.

В къщата е имало хора, но пострадали хора няма, съобщи БНТ. На този етап се знае, че две са засегнатите семейства. Едното е собственик на втория етаж на къщата, а другото се е намирало на първия етаж.

Сигналът е получен след 17 часа в оперативния център на пожарната. Екипите на Гражданска защита са били на място за оказване съдействие на обитателите на сградата, но до евакуация не се е стигнало.

Цялата стена на къщата се срутва с оглушителен тътен. В това време Ангел Будаков спи в своята стая. Веднага изскача навън. Предупреждава родителите си и докато излязат на улицата, виждат, че стените на къщата се намират в съседния изкоп.

Полицията провежда разследване.

Изкопните работи започват преди 3 дни. Открита е строителна площадка на нов строеж, като инвеститорът е фирма "Коси строй", инженер Николай Николов е упражнявал строителен надзор на обекта.

Строителното разрешение е издадено от голяма община в Пловдив. По разказ на живеещите в срутилата се къща по време на изкопните работи тя постоянно се е тресяла, но те са го отдавали на факта, че изкопът се укрепвал със специални пилони и въобще не са очаквали подобно развитие на ситуацията.

Двете съседни постройки също застрашени от срутване. На мястото на инцидента веднага пристигнаха инвеститорите, както и представители на общинската администрация.

„Собственици сме на тая къща, синът ми е спал вътре в този момент, в който почват да падат стените и изскочил навън да говори със строителите, обаче те през това време са си отишли. Те са укрепили и си тръгнали след тях започнало да пада“, каза Димитър Будаков.

„ Спях и по едно време усещам някакъв силен трус и изскочих навън да видя какво правят тука нали строителите, защото с този голям багер се тресеше къщата. Целият ми живот е вътре, всичко, което имам. Това са плочките са ми банята, това в дясно е нея е където спях аз“, разказа    Димитър Будаков.

Иван Христозов - подизпълнител на обекта, каза, че на всички, които живеят в къщата, ще им бъде осигурено жилище, „до момента в който възстановим всички щети. Ще се постараем в най-кратък срок да бъдат отстранени“.

„Дали имат открита строителна площадка, колегите ще проверим, дали има тротоарно право. Виждам, че по конструктивен детайл укрепването е дадено по този начин“, каза Надежда Петрова от район „Централен"- Пловдив.

От неделя общинската администрация в Пловдив започва проверка за причините за този инцидент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
ясно преди 3 години
Ясно като бял ден: неправилно изпълнен изкоп и без укрепване; непълен план на основите без разрези и чертежи за укрепване. Строителят и инвеститорът не са строителни инженери.
34
0
 
1
 
! Отговори
ясно преди 3 години
Ясно като бял ден: неправилно изпълнен изкоп, липса на укрепване, непълен план на основите-без разрези и чертежи за укрепване.Строителят и инвеститорът не са строителни инженери.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Филибето го презастроиха... Сега и игла не можеш да хвърлиш и да падне на земята.Какво да говорим за строежите, няма карантина няма празник. А как се решава въпроса с паркирането да не говорим... правим улиците едно-посочни; те тва е :(
32
0
 
4
 
! Отговори
друг строител преди 3 години
До Някойможе и да няма 3 метра.Ако е даден на калкан още при проекта!
31
2
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Мачакай мачакай тъпия *** овчаря селянин, съборили му къщата и си тръгнали, а *** седи отстрани и циври. Това заслужавате овчари, като позволявате да се гаврят с вас тъй ще е то.
30
1
 
26
 
! Отговори
Майна преди 3 години
Така е защото всичкото майстор-строител е неграмотен Юсуф, Гюнай,Шукри и Мюмюн ! Честит нов комплекс от гипсокартон!;)
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пак ли?Недей че тука четат "роднини" ще се обидят за "добре" свършената работа.Да си крадът на воля, само че строителството остава и за следващите!Знам че тези които разпределят мантрата са се замисляли поне веднъж, но парите не миришат и е хубаво да се чувстваш от "елита".Та така си е караме 30г. "преход"
28
3
 
19
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Пропаднал народ и всичкото му друго и то пропада!
27
1
 
22
 
! Отговори
Пак ли? преди 3 години
Отвратително е, когато строителството в България се осъществява от мафия, известна като строителната мафия. В същността си това са бандитите, ректьорите, убийците от 90-те. За образование и компетентност и дума не може да става. Това, което строителната мафия унищожи за последните 30 години се равнява на още две Българии. Строят под мотото: да съборим къщата за да направим колиба!
26
17
 
4
 
! Отговори
до колегата преди 3 години
Въпросът е защо още от началото не са направили проект за голяма кооперация? Явно са се полакомили че като имат къща и трябва да им дадат също толкова квадратура в апартаменти ...
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво друго са очаквали, основите са на не повече от 1м, като ги подкопаят с още 2 и резултата е на лице.
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нетърпимо стана и в Пловдив да се живее.
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23В Софето може и да са почти пълни новите кооперации но във Варна са наполовина, защо ли е въпроса!Като се има напредвид че су льо и пул ьо е дошъл в града, в очакване че тук ще е Рио де Жанейро.
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Имало едно време стоителни инженери в България."Абсолютно неправилно подхождаш. Инженерите са си тук, но се опитай да накараш инвеститор да се бръкне 1-2 милиона за читаво укрепване. И после да го зарови.
21
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето така се разчиства терен за голяма кооперация, сега ще предложи да ги обезщети с по един апартамент и готово
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До няма разстояниеУдобните са лъвове, строят ли строят магистрали ,сгради, стадиони, кооперации и т.н.Важното е, да си в жипката, да си народен човек и да раздаваш любов както и пари...хаха
19
1
 
21
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Анонимен 20: Това е вярно, с едно допълнение: дори от масово произвежданите IT-та повечето стават само за продавачи на *** за моловете. Но тях фирмите ги филтрират, докато за заемането на държавните длъжности филтър за кадърност няма.
18
1
 
15
 
! Отговори
няма разстояние преди 3 години
При калкан е стена до стена!
17
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива са ни инжинерите, лекарите, управляващите - всички некомпетентни за длъжността, която заемат. В БГ има крещящ недостиг на професионалисти във всички области благодарение на невероятното образование. Произвеждаме само IT-та и продавачи на *** за моловете.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НякойБившия Юрий Гагарин, нали го строят от 15г., потъват яко пари там.Но не съм съгласен че няма кадърни инженери, просто не са на хранилка и имат някаква съвест.Все пак аз така ги разбирам нещата, ако ще правиш нещо го прави като хората, особено за строителството.То остава и за идните поколения!