Доц. Ангел Кунчев: Не повече от 4-5% от заразените влизат в болница

20% от заразоносителите имат някакви симптоми
30 юни 2020 08:58, Петя Славова
44
Доц. Ангел Кунчев: Не повече от 4-5% от заразените влизат в болница
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Eдва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то каквито не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница. Когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата и има излизане на вируса извън огнището.

От 140 положителни днес близо 60 са от Смолян. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива на много други места и до седмица успяваме да ги потушаваме. Надявам се, че и тук мерките ще дадат резултат. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

Той обясни, че повечето тестове, които в момента се правят са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително. Според доц. Кунчев в момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата.

Случаят Смолян

Относно случаите на заразени в Смолян работници, той каза, че в момента здравните инспектори са се фокусирали върху предприятието. По думите му чешкият собственик е създал много добри условия. "Ние проверихме всичко, което трябва да бъде направено, е направено", каза доц. Кунчев.

Не трябва да изключваме тези контакти, които правим извън работата, дори идеални да са условията, да са по-нарядко работниците, да има дезинфектанти, да работят на закритите пространства с маски, оказа се, че те най-тясно контактуват по време на почивките - обедната почивка, след това при транспорта, затова правилно са спрели този начин на придвижване, подчерта главният здравен инспектор.

Парадокс

Той коментира и друг случай на зараза след като семейство с коронавирус праща детето си в градина, въпреки че то е контактно. По думите му, нарушенията са зависими от личната отговорност на хората

"Ние като експерти правим мерки, но на сила и здраве не можем да дадем. Масово хората са съзнателни, но има и такива които не мислят за последствията и това е от началото на пандемията", заяви още Кунчев и допълни, че ако не се спазват мерките, ге има повече ограничения.

Скокът

Специалистът коментира и поредният ден с висок брой новозаразени с коронавирус. "Бих препоръчал, когато има желание да се намали разпространението да се спазват мерките, защото цифрите и състоянието на заразените днес е различно от това утре".

Той разясни, че много лаборатории правят бързи тестове, а общо в страната има и 36, които правят PCR  тестове. Според него е най-важно времето, в което се правят тестовете да е по време на проявена симптоматика.

Доц. Кунчев обясни още, че 14 дни карантина е достатъчна като време, за да няма страх у хората, че могат да се заразят от преболедувал.

"Ние удължаваме карантината колкото трябва. Излишно е  да се страхуваш от хора, които са преболедували, всички с отрицателни тестове са здрави не заразяват", уточни той и допълне, че не би се заел да прави прогнози, тъй като според него при увеличаване на температурите, заразата ще намалее.

За есенния сезон, доц Кунчев обясни, че здравната система се готви като предвижда повече ваксини за възрастните хора, за да не излагат на риск здравето си от грипните щамове, които ще минат през страната ни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Няма скок,"Преди седмица - 11 души в интензивно отделение, сега - 40
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 15Аз вече го изкарах ковид-а. Дори и не разбрах че е ковид. Ако не ми бяха подарили тест нямаше и да знам че съм го изкарал!
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата работа е че сега ЕС отуска пари за борба с ковид-а. За това сега наще почнаха повече да тестват, за да се изкарат резултатите тревожни., че да получим повече пари в бюдета. То не е като да не ни трябват пари. Цялата тази паника и всичката каранта и масово затваряне на бизнеси разказаха играта и на малкото българска икономика която работеше до преди тъпите рестрикциите на майтапчийски!Цялата работа със този ковид е ФАРС! Смъртността му е колкото на грип!
10
4
 
10
 
! Отговори
Бай Х преди 3 години
Тея не разбраха ли че цирка с короната няма да мине. Наесен пак щели да затягат мерките.
9
0
 
14
 
! Отговори
до 1 Анонимен преди 3 години
От апендицит смъртността е 1 на 1000 т.е 0.1%, но на който му се случи е 100%. Тука е същото - дори и да си здрав и да нямаш придружаващи заболявания, ако при теб заболяването е сериозно, може да си в стоте процента
8
2
 
6
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
4525&#247;на 24ч =188 човека на час&#247; на 60 мин =3.14<=по 3ма човека на минута евала ,бързи смели сръчни.Да не говорим,че поне половината едва ли са ги викали последните 8 часа през ноща да ги тестват...*** народ,прооост!!!Вирус имало...муахахах
7
6
 
9
 
! Отговори
ало, кунчев, преди 3 години
бравос, почти ти повервахме. А сега изчезни от телевизора ми.
6
6
 
17
 
! Отговори
Дида преди 3 години
До патриот:Да така е и съм съгласна с Вас! Така и не разбраха някои хора, че всичко свързано с корона вируса в България е ПОЛИТИКА!
5
0
 
3
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
*** вируса тогава. Нищо работа.
4
8
 
2
 
! Отговори
Да се чете преди 3 години
Само 4-5% от починалите се обявяват за заразени с коронавирус.
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма скок, 1000 теста - 66 заразени, 4500 теста- 140 заразени, от които 60 по инициатива на работодател за масово тестване на работници.
2
14
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Имитирарт, че има нещо. Трябва да си луд, за да повярваш на такава глупост. Как им хрумна такова нещо?
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А от тия 4-5% колко са в интензивни отделения колко от тях умират и колко умират с положителен тест но БЕЗ съпътстващи заболявания сигурен съм че случайте клонят към 1.