Математикът от БАН: Коронавирусът у нас е в хаотичен режим

Според проф. Николай Витанов: Във вторичен пик сме
Обновена: 30 юни 2020 10:48 | 30 юни 2020 10:45, Ния Христова
157

Рязко скочи броят на установените случаи на COVID-19 у нас за по-малко от месец. Само в началото на юни отчитахме по около 5 нови случая на денонощие. През последните седмици достигнахме рекордни числа от около 150 регистрирани за 24 часа. 
 
България се намира в най-лошия вариант на разпространение на COVID-19, според изчисленията на математика от БАН проф. Николай Витанов. Той каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че точно два пъти сме изпуснали добрия вариант на развитието на вируса у нас.
 
"По Великден Гърция затвори границите си, ние не го направихме. В началото на юни, когато имахме по 5-6 случая, отново изпуснахме добрия сценарий. Бяхме изчислили, че лошият сценарий у нас ще бъде около 18 юни да имаме над 4000 регистрирани случая на коронавирус. Сбъдна се. Днес случаите са 4831", посочи математикът.
 
Проф. Витанов изтъкна, че в момента се намираме във вторичен пик на първата вълна на заразата. Причината за това са разпуснатите мерки.
 
"Лошият сценарий очертава над шестцифрено число на общия брой заразени. Добрият сценарий вещае намаляване на броя на заразените и леко затихване на епидемията през лятото. Пък есента ще видим", обясни ученият.
 
Коронавирусът се разпространява по хаотичен вариант, отбеляза още проф. Витанов.
 
"При нас мерките бяха хлабави и излязохме по друг сценарий - вместо да сме в регулярен вариант, сме в хаотичен. Намираме се на една стълба. Броят на случаите  - това са стъпалата. Бавно вървяхме надолу, но обърнахме и тръгнахме нагоре. Сега сме в хаотичен режим и доста ще поседим в него. След него е турбулентният. Той е четирицифрено число и представлява тичане нагоре по стълбите. Ситуацията се контролира засега, но има вероятност да го стигнем, ако мерките не се спазват", разясни гостът.
 
Той смята, че София представлява вулкан по отношение на разпространението на коронавируса у нас.
 
"Софиянци трябва да внимават. Ако столицата изригне, ще стигнем 1000 заразени на ден. Този вирус се развива най-устойчиво в големите градове", предупреди математикът от БАН.
 
Проф. Витанов отбеляза, че лятно време хората по-лесно биха изкарали вируса, тъй като имат повече съпротивителни сили срещу него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
6
 
15
 
! Отговори
МедицинскаТирания преди 3 години
По нареждане на престъпната Световната Здравна Организация/ СЗО, Министерството на Здравеопазването на България извършва над българското население МЕДИЦИНСКА ТИРАНИЯ, ВСЯВАНЕ НА ХИСТЕРИЯ И СТРАХ ЧРЕЗ МЕДИИТЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НОСЕНЕ НА НАМОРДНИЦИ, НАЛАГАНИ НАСИЛА ПОД ЗАПЛАХА ОТ ПОЛИЦЕЙСКИ ГЛОБИ, И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ОГРАНИЧЕНИЯ НА КОНСТИТУЦИОННИТЕ СВОБОДИ, ЗАРАДИ НЕСЪЩЕСТВУВАЩ ВИРУС. ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ И НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ МЕДИЦИНСКАТА ТИРАНИЯ, ИНАЧЕ НЯМА ДА СЕ СПРАТ,ЩЕ ИМА ОСМА,ДЕВЕТА, И Т.Н. ВЪЛНИ!
88
2
 
11
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Щом математикът почна да прави смели прогнози за вируса, а не си дава сметка, че тестовете с в пъти повече, то какво ни остава да си мислим. В България всички разбират от медицина и здравеопазване, само не по това за което са учили. Все пак този човек е от великия щаб, тои трябва приказва каквото му наредят.
87
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У БГ-то всичко е образцов хаос! Даже и математиците!
86
11
 
8
 
! Отговори
еритрееца д-р Тедрос преди 3 години
Компаниите производителки на тестовете, ги заразяват с вирус, за който е заложено в уредите за тестване да реагират положително, защото същите компании са заинтересовани от производството на ваксини за стотици млн дори и милиарди долари, т.е. колкото повече заразени се установят по света, толкова по лесно ща бъде наложено от правителствата послушни на СЗО да въведат задължителна ваксина, и хората няма изобщо да знаят какво им се вкарва в кръвта, но това е друг въпрос!
85
5
 
9
 
! Отговори
Смообявилият се преди 3 години
"един българин" днес не си е пил хапчетата
84
10
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 3 години
Самообявилият се за математик продължава да ръси идиотизми! Продължава, защото му се позволява. Хаос и турбулентност очевидно има в главата му. Не е ли време ръководството на БАН да се разграничи от този гадател уронващ престижа на институцията?
83
5
 
8
 
! Отговори
WHO преди 3 години
Немски лекар, паталог, при изследване на талоните на първите 7 китайци в Ухан, обявени за починали от нов вирус, Ковид-19, установява, че не са спазени основни постулати за изследване на вирус, известни още от 19век! Района на Ухан има много токсичен въздух. Взети са им проби от горната част набелите дробове, течност, генетичен материал, който го има малко или много почти всеки човек и са го обявили за Ковид-19. Без да го пречистат и сложат наНов приемен организъм да се види какви симптоми дава!
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашенския хаос всичкото ни е хаотично.
81
1
 
12
 
! Отговори
Нещо не го преди 3 години
Тоя шемет още когато пръкна преди месеци в Панорома ми се стори,че нещо не го слуша главата.
80
6
 
11
 
! Отговори
СЗО преди 3 години
Коронавирусът у нас е в хаотичен режим(и не само у нас),ЗАЩОТО ТЕСТОВЕГЕ ПРИСТИГАТ ЗАРАЗЕНИ (от компаниите производителки) ЗАМЪРСЕНИ, НА СЛУЧАЕН ПРИНЦИП, С НЯКАКЪВ ВИРУС, които в уредите за тестване по даденост е заложено да показва положителен резултат! За това съобщи неотдавна люксембургска фирма вносителка на тестове,унгарските фармац.власти също го установиха, а при тестване в Танзания на проби от плод папая, от коза, заек,дори и от нафта, са давали положителен резултат! Сега вече знаете!
79
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаотична му е главата на тоя стига сте ни занимавали с тоя вирус вече писна ни.
78
1
 
10
 
! Отговори
Пешо от Тутракан преди 3 години
Хаотичен режим - нормално е. На какъвто режим е държавата, на такъв е и вируса.
77
1
 
11
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Човек, когато реши да живее, и медицината и математиката са безсилни !
76
7
 
18
 
! Отговори
Пенчо преди 3 години
Кольо, очертаваш се като най-*** в щаба. Което си е сериозно постижение, сравнявайки се с Годжи и бай Шиле.
75
6
 
15
 
! Отговори
Абе ... преди 3 години
Къде ги намирате тия хора и колко им давате, да ги разказват тия приказки?!?
74
4
 
11
 
! Отговори
4444 преди 3 години
*** и Пульо вече станаха медийни еднодневки с този вирус. Просто се оср,ахте всички ку,хи медии
73
9
 
10
 
! Отговори
Истина преди 3 години
Така е защото мерките се приеха прекалено рано, а резултата беше опашки пред бюрата по труда от хора загубили работата си - сега, когато има пик - чалготеките стадионите и заведенията са пълни !СЕГА трябваше да се предприемат мерките !!!!!
72
4
 
23
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
3.09% е заболеваемостта за днес, нищо различно от март, април и май. Умножете по 100 брийката заразени и разделете на броя направени тестове и ще се получи процента.Следваща задачка: Колко теста трябват, за да намерим 1000 заразени?Нека отговори математикът!
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има дума хаОс, което значи безпорядък, неорганизираност, макар животът да показва, че много често хаОсът е подреден.Думата хаУс не съществува, освен като име на герой от сериал за д-р Хаус.В нашия случай става дума за хаОс, не за хаУс.Не вярвам на такива професори.Скоро един такъв си обясняваше графиката "научно" на шопски диалект.
70
1
 
14
 
! Отговори
ввв преди 3 години
аз лично не мога да им разбера логиката, включително и на този математик. Цялото това нещо тръгна от един човек в Китай. Колкото и мерки да има, каквито и криви да поемем и сценарии, каква е файдата, 5 човека да останат болни в цялата държава, след 1 месец всичко почва наново. Не знам точно как си изчислява той тези модели и какво си мисли,че като има 40-50 болни всичко е точно и ще спре. А иначе дори и 0 болни на ден да има, всички да се излекуват, утре се прибира някой от англия болен и какво?