Математикът от БАН: Коронавирусът у нас е в хаотичен режим

Според проф. Николай Витанов: Във вторичен пик сме
Обновена: 30 юни 2020 10:48 | 30 юни 2020 10:45, Ния Христова
157

Рязко скочи броят на установените случаи на COVID-19 у нас за по-малко от месец. Само в началото на юни отчитахме по около 5 нови случая на денонощие. През последните седмици достигнахме рекордни числа от около 150 регистрирани за 24 часа. 
 
България се намира в най-лошия вариант на разпространение на COVID-19, според изчисленията на математика от БАН проф. Николай Витанов. Той каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че точно два пъти сме изпуснали добрия вариант на развитието на вируса у нас.
 
"По Великден Гърция затвори границите си, ние не го направихме. В началото на юни, когато имахме по 5-6 случая, отново изпуснахме добрия сценарий. Бяхме изчислили, че лошият сценарий у нас ще бъде около 18 юни да имаме над 4000 регистрирани случая на коронавирус. Сбъдна се. Днес случаите са 4831", посочи математикът.
 
Проф. Витанов изтъкна, че в момента се намираме във вторичен пик на първата вълна на заразата. Причината за това са разпуснатите мерки.
 
"Лошият сценарий очертава над шестцифрено число на общия брой заразени. Добрият сценарий вещае намаляване на броя на заразените и леко затихване на епидемията през лятото. Пък есента ще видим", обясни ученият.
 
Коронавирусът се разпространява по хаотичен вариант, отбеляза още проф. Витанов.
 
"При нас мерките бяха хлабави и излязохме по друг сценарий - вместо да сме в регулярен вариант, сме в хаотичен. Намираме се на една стълба. Броят на случаите  - това са стъпалата. Бавно вървяхме надолу, но обърнахме и тръгнахме нагоре. Сега сме в хаотичен режим и доста ще поседим в него. След него е турбулентният. Той е четирицифрено число и представлява тичане нагоре по стълбите. Ситуацията се контролира засега, но има вероятност да го стигнем, ако мерките не се спазват", разясни гостът.
 
Той смята, че София представлява вулкан по отношение на разпространението на коронавируса у нас.
 
"Софиянци трябва да внимават. Ако столицата изригне, ще стигнем 1000 заразени на ден. Този вирус се развива най-устойчиво в големите градове", предупреди математикът от БАН.
 
Проф. Витанов отбеляза, че лятно време хората по-лесно биха изкарали вируса, тъй като имат повече съпротивителни сили срещу него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият учен в България който разбира от вируси е проф. Радка Аргирова. Следя само нейните мнения и анализи.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Витанов отбеляза, че лятно време хората по-лесно биха изкарали вируса, тъй като имат повече съпротивителни сили срещу него.------Напротив, лятно време с астма и белодробно заболяване си като риба на сухо. Като турбодизел без интеркулер.
47
4
 
20
 
! Отговори
медик преди 3 години
Чета и се смея на простотията на такива "умници", които искат да вкарат по заповед на про.стаци един обикновен грипен вирус в математическа матрица! Как да стане тая работа като просто не може? В летния сезон оставете народа да си почива и летува и не ни занимавайте с глупости за които искате да откраднете милиарди!
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Математикът много добре знае, че не болестта е хаотична, а начинът, по който се събират данните.Ако бяха послушали специалиста и да тестват от самото начало хората в големи общности, картината щеше да е много ясна.Математикът може да се произнася за данните от тази гледна точка на обработващ данни, а не като за болестта как се разпространява.
45
3
 
5
 
! Отговори
Зарко Попа преди 3 години
Защо не съобщават всяка сутрин колко човека са с ***, а само за ковид такава привилегия?
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да прави математически модели въз основа на неясни и неточни статистически данни - не са направени достатъчно тестове нито преди, нито сега, вирусът е нов с много неизвестни, така че той нито може да разбере колко са заразените, нито колко са били , а още по-малко колко ще бъдат и как ще се разпространява вирусът занапред. Няма как да задържат милиони хора в изкуствена изолирана среда месеци наред, за да може на него да му се сбъднат изчисленията!
43
2
 
10
 
! Отговори
Главата преди 3 години
На Витанов е един космичен хаос:)))))))))))
42
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кога математици (а не вирусолози) станаха компетентни в тази област.
41
3
 
7
 
! Отговори
41, преди 3 години
"Пожелавам на дебилните българи егоисти и неуките роми в България..."Определено не си наред.Каквото пожелаваш на другите - това стига тебе. И не обиждай хора. Това издава само личните ти дефицити.
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в момента се намираме във вторичен пик на първата вълна на заразата. -------Куршум, незабавно!
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаотични са проучванията и изследванията, нережимът.Вирусът си е вирус и си се разпространява като всеки друг подобедпо въздушно-капков път при контакти на заразоносител с други хора. Но у нас няма никаква политика и стандарти нито за изследвания, нито за установяване на контакти, нито за карантиниране и други мерки, нито за лечение. Тотален хаос. Като цялото ни управление.
38
2
 
12
 
! Отговори
roslio преди 3 години
Да си изхвърли дипломата този математик. Трябва човек с математическа статистика, а този е само лаладжия.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
75 ти си прав, има такива тествани по 75 пъти и ги броят за 75 заразени! При това никой не е болен защото вируси няма сичко е от бил гейтс !!!
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса е в период на мутрация, от чекмедже към гардероб.
35
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
реално стана точно това което те прогнозираха. то не е много трудно да се предвиди, мерки няма никакви нула, чакат ни хаос и ужас
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чух че ако един човек има позитивен резултат го тестват 2-3 пъти и това се брои за 3 случая. Има ли истина в това? Ако е така, това означава, че тези които броят са мало*умници.
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като математици, политолози, всичколози взеха да дават акъл за вируса, то най-добре да я закриват тая здравна каса!Истинските специалисти са избутани в 3-та глуха, вероятно умишлено. Очаквам скоро начело на щаба да застане "Беновска пита" или някоя мисирка от нейния ранг
32
3
 
7
 
! Отговори
Kanalin преди 3 години
Този набеден за математик е редно да се скрие. Срам за научната общност! Правеше математически модел без входни данни. Предсказа всичко на всичко НИЩО. Коментира събитията пост фактум. Шарана в кепчето и хаотичното е само в главата му. И ми идва безсрамен нарцис със шарена вратовръзка. Дали не е по добър с хороскопите?
31
1
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Тоя като е математик, айде да идем с него на полето при едно голяма стадо офци и да видим кой ще ги преброи по-бърже бе.Има да ги приповтаря и потретва щото не знай наште алгоритми как са броят.Ние за по-бърже им броим краката и ги делим на четири, щото толкоз ни акъла и гледаме все лесно да става бе.А пък тоя как брои вируси като ги не види и той не знай.Иначе, математика си го рекъл, айде да дойдат и даскалите по рисуване и физическо, че и те имат какво да кажат
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам едни френски учебници в нас по математика.Досега не съм срещнал бг "математик" който да ги реши.Само казвам.