Математикът от БАН: Коронавирусът у нас е в хаотичен режим

Според проф. Николай Витанов: Във вторичен пик сме
Обновена: 30 юни 2020 10:48 | 30 юни 2020 10:45, Ния Христова
157

Рязко скочи броят на установените случаи на COVID-19 у нас за по-малко от месец. Само в началото на юни отчитахме по около 5 нови случая на денонощие. През последните седмици достигнахме рекордни числа от около 150 регистрирани за 24 часа. 
 
България се намира в най-лошия вариант на разпространение на COVID-19, според изчисленията на математика от БАН проф. Николай Витанов. Той каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че точно два пъти сме изпуснали добрия вариант на развитието на вируса у нас.
 
"По Великден Гърция затвори границите си, ние не го направихме. В началото на юни, когато имахме по 5-6 случая, отново изпуснахме добрия сценарий. Бяхме изчислили, че лошият сценарий у нас ще бъде около 18 юни да имаме над 4000 регистрирани случая на коронавирус. Сбъдна се. Днес случаите са 4831", посочи математикът.
 
Проф. Витанов изтъкна, че в момента се намираме във вторичен пик на първата вълна на заразата. Причината за това са разпуснатите мерки.
 
"Лошият сценарий очертава над шестцифрено число на общия брой заразени. Добрият сценарий вещае намаляване на броя на заразените и леко затихване на епидемията през лятото. Пък есента ще видим", обясни ученият.
 
Коронавирусът се разпространява по хаотичен вариант, отбеляза още проф. Витанов.
 
"При нас мерките бяха хлабави и излязохме по друг сценарий - вместо да сме в регулярен вариант, сме в хаотичен. Намираме се на една стълба. Броят на случаите  - това са стъпалата. Бавно вървяхме надолу, но обърнахме и тръгнахме нагоре. Сега сме в хаотичен режим и доста ще поседим в него. След него е турбулентният. Той е четирицифрено число и представлява тичане нагоре по стълбите. Ситуацията се контролира засега, но има вероятност да го стигнем, ако мерките не се спазват", разясни гостът.
 
Той смята, че София представлява вулкан по отношение на разпространението на коронавируса у нас.
 
"Софиянци трябва да внимават. Ако столицата изригне, ще стигнем 1000 заразени на ден. Този вирус се развива най-устойчиво в големите градове", предупреди математикът от БАН.
 
Проф. Витанов отбеляза, че лятно време хората по-лесно биха изкарали вируса, тъй като имат повече съпротивителни сили срещу него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
20
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Да поясня колегата Витанов , хаотичен режим е режим на Бойко Борисов , ту стяга мерките , ту ги отпуска , но примката на бизнеса не я отхлабва - тя МУ пълни чекмеджетата!Но и БМБ и той ще се оттече , въпроса е как? Дали като Чаушеско - в двора на Банкя или при бай Ставри!
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четвърти пик на трети спад на осмо нагорнище на трето надолнище. Много е важно имена да има и да се смята по цял ден. Това ще помогне сигурен съм!
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шарлатанин ! То не бяха трупове то не бяха чували ...давай в същия дух и се надявай съдбата да ти помогне
6
3
 
8
 
! Отговори
Само отбелязвам преди 3 години
Уф всички ли математици, анализатори и политолози трябва да се изказват? Никой не знае дали изобщо ще изчезне вируса. Последно издържал до 37 * градуса.
5
3
 
14
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Над шест цифрено число значи над 100 000 души.Нещо математиката куца...
4
9
 
14
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Ох, пак ли този нищо неразбиращ от медицина математик. Стига вече се е изказвал, глупостите му не ми се слушат. Кой му дава толкова често трибуна? Да си гледа математиката, поне в нея може и да е добър. До сега нищо, което е казал не е познал.Хайде и вие от днес.бг да спрете да ни занимавате с глупостите на математика, Кунчев, Батко Бойко, на Генералчето, на Бай Шиле и други. Не ни вълнува вече коронавируса, все по-малко са хората, които им спазват мерките и им вярват.
3
4
 
17
 
! Отговори
КРУМ преди 3 години
Тоя некадърник твърдеше преди седмица,че през ноември ще стигнем пет цифрено число.....,днес сменя плочата....
2
3
 
20
 
! Отговори
българин преди 3 години
Главите на политиците от ГЕРБ са в хаотичен режим. Особено главата на здравния министър.Вирусът си е в съвсем "нормален" природен режим.
1
3
 
28
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Айде и тоя "професор" ни занимава с глупости !!!Слушайте бе, хора, всички ще се заразим с тоя вирус, няма отърване, освен умирачка !!!Отчитайте колко са тежко заболелите от тоя вирус, не колко са заразените, за *** ли ни мислите !!!Пак повтарям - ВСИЧКИ ще се заразим, но не висчки ще се разболеят и то тежко !!! Целата е тежко заболелите да не са наведнъж, а на толкова големи "порции", че да не се натоварват болниците !!!И да пазим рисковите групи !!!Заб - и аз съм в рисковата група ...