Омбудсманът призова да се премахне "вечният длъжник"

Длъжниците с бързи кредити - тормозени до живот
30 юни 2020 12:47, Петя Славова
34
Омбудсманът призова да се премахне "вечният длъжник"
Снимка: БГНЕС

Увеличили са се жалбите на граждани, които се чувстват жертва на тормоз, заради кредити, взети по време на пандемията. За това обясни националният омбудсман Диана Ковачева пред bTV. Тя обясни, че трябва да се премахне фигурата на "вечния длъжник", която е без аналог в Европа - във всички останали държави няма риск да се наложи да връщаш пари до края на живота си.

Още по темата

"Хиляди хора до края на живота си са преследвани без право да получат нов шанс и да започнат живота си на чисто", подчерта общественият защитник. Според нея е особено лесно човек да попадне в ситуация с бързи кредити, където не се проверява кредитоспособността на кандидатите, а след това много бързо скрити и недобре обяснени такси надуват задълженията до огромни размери.

"Като вечни длъжници тези хора се крият цял живот. Не работят на трудов договор, за да не им се удържа - това се отразява на правото им да получат пенсия. Не е редно да не се даде възможност тогава, когато обективно наистина не можеш да погасяваш своите задължения. нямат какво повече да ти вземат, но ти удържат пари даже от пенсията, когато си пенсионер - от пенсия 200 лв. ти удържат 50 и действително те тормозят, а с тези 50 плащаш само лихви, не остава за главницата", коментира още Ковачева.

Според нея налагане на абсолютна давност или приемане на Закона за личния фалит ще дисциплинира кредиторите, които ще знаят, че в рамките на 10 г. трябва да съберат вземанията си.

Ковачева призова за цялостен подход, при който се решават проблемите с вечния длъжник, защитата на поръчителите в изпълнителното производство и се поставят под контрол колекторските фирми и бързите кредити. Тя поиска КЗП да започне да следи общите условия на фирмите за бързи кредити, защото неравноправните клаузи в договорите падат в съда, но само за конкретния случай и се появяват в следващия договор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тук възниква въпроса след като някой обяви личен фалит какво се случва с него.ще продължават ли разни банки и фирми за бързи кредити да му дават пари...отговорът е категорично не!никой на никого не дава пари ей така!този който обяви фалит е обречен да изживее остатъка от живота си в мизерия и да се бори за коричка хляб.
8
1
 
5
 
! Отговори
Немо Продължение преди 3 години
Всъщност в цял свят е така, но тук специфичното е риска по тази "сделка", от една страна е калкулиран в цената на кредита на всички (и тези които ще го върнат и тези които няма да могат), а от друга, се носи изцяло от едната страна (кредитополучателя).Кредитора е свръхзащитен и затова е мотивиран да кредитира на общо основание, защото това формира печалбата му.При редица обстоятелства, дори съвестен длъжник може да изпадне в невъзможност да изплаща задължението си ....Още продължава.....
7
6
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
До Истинска история Прекрасна история, която ме изпълва с гордост, че сме се отървали от една тьпа п)/тка. Нека сега американецът да и бере гайлето. И добре, че вече няма да учи българските деца.
6
0
 
5
 
! Отговори
Немо до анонимен 2 преди 3 години
Никой не е свободен да "си вземе " кредит и да си го харчи.Въпросът е много по-дълбок и принципен.В момента, когато икономиката расте, особено при нулеви лихви на междубанковите пазари, всяка банка, се старае да раздава кредити наред (тя от това печели в крайна сметка) и финасира на 100 % ипотеки, стокови кредити с обезпечение трудов договор, овърдрафти на корем и разпраща кредитни карти по пощата.От това зависят и бонусите на кредитните отдели - от това колко кредити са раздали.Продължава....
5
3
 
12
 
! Отговори
Истинска история преди 3 години
Имам позната, която замина за САЩ, точно защото липсва закон за фалит. Работеше като учителка и беше теглила заем за апартамент по време на имотния балон. Съкратиха я и не може да изплаща. Банката и взе апартамента и го продаде на половината от цената на която тя го беше купила. Тя отиде живее при майка си, не можеше да работи никаква работа, зщото почнеше ли да работи, банката щеше взема парите за вноска и за нея нямаше да остане нищо! Пълен шит!Жената се ожени за американец и емигрира!
4
1
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Ако го е взел преди пандемията - да. Ама да взимаш и да се правиш на луд ще свърши зле ....
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама нали преди 2 седмици внесоха закона за личния фалит? Да не би вече да са го отменили?
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
значи всеки е свободен да вземе кредит, да си го изхарчи както иска , да не го върне, и все едно не е било?
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България трябва да има закон за фалит на физическите лица както е на всякъде другаде!